Η «βαρυχειμωνιά» της ενεργειακής κρίσης

η-βαρυχειμωνιά-της-ενεργειακής-κρί-890190

Η πορεία στο ενεργειακό προβλέπεται ανηφορική. Προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι δύσκολο να γίνουν, για αυτό και τα μέτρα στήριξης να γράφονται και να ξαναγράφονται.

Το κύμα ανατιμήσεων απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που δέχονται κατά μέτωπο επίθεση.

Σε αυτό το αρνητικό σκηνικό, η καλή πορεία του τουρισμού και τα αυξημένα έσοδα δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας, ωστόσο είναι εμφανές πως αυτό δεν αρκεί και απαιτείται να γίνει σωστή προετοιμασία για να αποφευχθεί η βαρυχειμωνιά που είναι μπροστά μας.

Το βάρος πρέπει να πέσει πρωτίστως στην αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας και απαιτείται να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση από όλα τα υπουργεία.

Είναι κάτι παραπάνω από πασιφανές πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη απέναντι στο κύμα των αυξήσεων, το οποίο ξεκινά από την ενέργεια και συνεχίζει στα βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα τα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι απλησίαστα.

Ο χειμώνας έρχεται και όπως φαίνεται θα είναι δύσκολος.

Η Κυβέρνηση καλό θα είναι να προετοιμαστεί για έναν χειμώνα πολλαπλών ανοιχτών μετώπων και η αντιπολίτευση για να καταθέσει σοβαρές προτάσεις.

Η πλειοδοσία υποσχέσεων και τα ανέφικτα ταξίματα δεν έχουν κανένα νόημα. Οι πολίτες ζητούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και περιμένουν να ακούσουν προτάσεις.

Σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να επικρατήσει υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές. Και βέβαια σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι κινήσεις που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ενεργειακή κρίση δεν πλήττει μόνο τη χώρα μας. Η ακρίβεια σαρώνει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη που αναζητά τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσει να αναχαιτίσει τις δυσκολίες που είναι μπροστά. Ας ελπίσουμε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως και θα έχουν θετικό πρόσημο για όσους δοκιμάζονται.

Σε διαφορετική περίπτωση όσοι προβλέπουν κοινωνικές αναταράξεις στη γηραιά ήπειρο θα επιβεβαιωθούν. Ομως, το χειρότερο από όλα είναι η δύσκολη θέση στην οποία θα περιέλθουν οι ίδιοι οι λαοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου