Βάσω Κυριαζή: Πώς αλλάζουν οι καιροί

βάσω-κυριαζή-πώς-αλλάζουν-οι-καιροί-305041

Και όμως ο «βομβαρδισμός» με μέτρα και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και κατ’ επέκταση θα πρέπει να εφαρμοστούν δεν σταματά ούτε καν τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές.

Η λίστα όπως διάβαζα προχθές στο ΒΗΜΑ με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με τη δανειακή σύμβαση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχει καταρτιστεί ήδη από το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και είναι αυτές που ουσιαστικά θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση.

Έτσι για παράδειγμα μέχρι 1ης Ιουλίου θα πρέπει να γίνει μείωση 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα, να προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις, να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις κ.α.

Μηδενός εξαιρουμένου όλοι γνωρίζουν για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, όπως επίσης ξέρουν το περιορισμένο εύρος των πρωτοβουλιών που έχουν προκειμένου να ελιχθούν σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο πολιτικό περιβάλλον για την Ελλάδα.

Ακόμη και η εκλογική νίκη του Γάλλου Ολάντ που διαφαίνεται μπορεί να χρησιμοποιείται «πολιτικά» προκειμένου να πειστούν οι Έλληνες ότι κάτι πάει να αλλάξει, όμως οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις είναι συγκεκριμένες και αυτές εάν μη τι άλλο θα υπάρχουν και τη Δευτέρα αναζητώντας εφαρμογή.

Δεν είναι τυχαίο για αυτόν ακριβώς το λόγο όπως καταγράφονταν και χθες το βράδυ στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πρώτου Θέματος ότι στα κομματικά επιτελεία έχει προκληθεί πανικός.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ανοιχτά αν αντέχει μία κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με οριακή αυτοδυναμία για να περάσει όλα αυτά τα μέτρα. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μαχαίρι σε συντάξεις- κύριες και επικουρικές- και εφάπαξ, πωλήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ, είναι μερικές μόνο από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών και πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Και αυτά τα χρονοδιαγράμματα δεν αμφισβητούνται αφενός και αφετέρου δεν αλλάζουν.

Η πίεση πλέον είναι πολύ μεγάλη για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι πυκνώνουν οι φωνές όσων πιέζουν και θέτουν εξαρχής θέμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή επαναληπτικών εκλογών. "Η πατάτα είναι τόσο καυτή που θα κάψει σε λίγες ημέρες όποιον κάνει το λάθος να την κρατήσει μόνος" είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από υπουργούς, οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Το δίλημμα ωστόσο μπορεί και να τίθεται έτσι προκειμένου να λειτουργήσει «συσπειρωτικά» για τα δύο κόμματα εξουσίας καθώς έχουν μείνει μόνο τρεις μέρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Και επειδή είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ρευστότητα έχει πράγματι «χτυπήσει» κόκκινο, το στοίχημα πλέον ειδικά για Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ είναι εάν θα καταφέρουν να προσεγγίσουν το 50%. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου