Βάσω Κυριαζή: Φεύγουν… τα καλύτερα μυαλά

βάσω-κυριαζή-φεύγουν-τα-καλύτερα-μυ-310835

Φεύγουν από τη χώρα τα καλύτερα μυαλά έλεγε πριν από λίγους μήνες ένας πανεπιστημιακός και ίσως πολλοί να θεώρησαν υπερβολικές τέτοιες εκτιμήσεις.

Και όμως όλες οι πρόσφατες έρευνες καταγράφουν ακριβώς αυτό με την τελευταία που δημοσιεύθηκε χθες να επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι μεταναστεύουν και μάλιστα σε μία περίοδο που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν απολύτως απαραίτητοι όλοι.

Επηρεασμένοι λοιπόν από την κρίση δηλώνουν 7 στους 10 νέους στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Focus Bari, με θέμα «Η οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια των 20χρονων», με κύρια έμφαση στο φαινόμενο της επιθυμίας για μετανάστευση ως απόρροια της κρίσης.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο εργασίας εξαμήνου στο μάθημα Έρευνας Αγοράς της Ξ. Κούρτογλου στo Πάντειο Πανεπιστήμιο.To 76% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η μετανάστευση αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ενώ 7 στους 10 δηλώνουν ότι είναι καλύτερα να φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα, αν μπορούν, και δεν πιστεύουν ότι μένοντας μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη κοινωνία.

Προς το παρόν όμως φαίνεται να υπάρχει απόσταση μεταξύ πράξης και σκέψης: η πλειοψηφία (53%) δηλώνει ότι το εξωτερικό υπάρχει ως λύση στο πίσω μέρος του μυαλού, χωρίς να έχουν προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο ένα σημαντικό 17% είναι αποφασισμένο να φύγει στο εξωτερικό και έχει ήδη κάνει ενέργειες, γιατί δεν βρίσκει επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.Το 16% των νέων θέλουν να προσαρμοστούν στις υπάρχουσες συνθήκες της χώρας, ενώ 14% δηλώνει ότι μένει συνειδητά στην Ελλάδα, ανήκοντας σε αυτούς που πιστεύουν ότι αυτή η γενιά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10- 17/01/2012 στην Αττική, με δείγμα 444 ατόμων μεταξύ, 18-24 ετών. Αυτό που ωστόσο τρομάζει περισσότερο είναι ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεαρών αποφοίτων ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων που φεύγουν από την Ελλάδα, καθώς η επιδεινούμενη ύφεση πνίγει την αγορά εργασίας. Μεγάλα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στους Έλληνες αποφοίτους πανεπιστημίων.

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να τους απορροφήσει, ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την οικονομική κρίση. Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους οι οποίοι εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τη χώρα τους.

Ταυτόχρονα οι περισσότεροι τονίζουν ότι η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας -δυστυχώς η χώρα μας ήδη από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικού κράτους και παράλληλα χαρακτηρίζεται από μια «κουλτούρα ρουσφετιού» -ωθούν τους νέους να στραφούν σε άλλες χώρες αναζητώντας ένα πιο δίκαιο επαγγελματικό μέλλον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου