Βάσω Κυριαζή: Οχι άλλη εικονική πραγματικότητα

βάσω-κυριαζή-οχι-άλλη-εικονική-πραγμα-311129

Δυσοίωνες προβλέψεις, για άλλους είκοσι ακόμη μήνες επώδυνων μέτρων και θυσιών, ακόμη βαθύτερη ύφεση που μπορεί να φθάσει και το 5% πριν η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει στην ανάκαμψη και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του που θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Φαντάζομαι βέβαια ότι αυτή η έκθεση δεν θα ικανοποίησε ιδιαίτερα τους πολιτικούς αρχηγούς ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς έρχεται και δημοσιοποιείται στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Ακριβώς την ώρα που προσπαθούν να πείσουν ότι όλα θα είναι διαφορετικά μετά τις εκλογές.

Και θα είναι βέβαια διαφορετικά. όχι όμως στην κατεύθυνση που υποστηρίζεται από όσους έχουν αναγάγει το μνημόνιο σε μονόδρομο. Θα είναι όπως τα περιγράφει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του 2013, εφόσον όμως τηρηθούν πλήρως τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις χωρίς να αποκλείει νέες μειώσεις καθώς είναι γνωστό , ότι στην έκθεση νομισματικής πολιτικής, ο κ. Προβόπουλος είχε δείξει νέες μεγάλες μειώσεις, έως και 20%, στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.

Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, η περαιτέρω μείωση των δαπανών, ο εξορθολογισμός της φορολογικής πολιτικής σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων είναι οι επόμενοι στόχοι που θα πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, όλα όμως υπογράμμισε ο Διοικητής τη σημασία ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής που συνδέεται ευθέως με την πολιτική της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές και την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών μας.

Σαφέστατο το μήνυμα του κ. Προβόπουλου και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Την ίδια ώρα κατά την δεκαετία 2001-2011, το ωρομίσθιο στη Γερμανία αυξήθηκε μόλις κατά 19,4%, όταν στη Γαλλία η αντίστοιχη αύξηση έφθασε το 39,2%, με τον κοινοτικό μέσο όρο να βρίσκεται στο 36,1%.Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Βουλγαρία, με το κόστος κάθε ώρας εργασίας να περιορίζεται στα 3,50 ευρώ και η Ρουμανία με το κόστος στα 4,50 ευρώ. Στην ίδια κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση, κάτω από τον μέσο όρο, με 16,40 ευρώ ανά ώρα εργασίας, ενώ η Κύπρος βρίσκεται μια θέση πιο πάνω, με 16,50 ευρώ.Το εργασιακό κόστος στη Γερμανία παραμένει, ωστόσο, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη των 27, με την ώρα να στοιχίζει 30,10 ευρώ. Υψηλότερο είναι το αντίστοιχο κόστος στο Βέλγιο (39,30 ευρώ), στη Σουηδία (39,10 ευρώ), στη Δανία (38,90 ευρώ), στη Γαλλία (34,20 ευρώ), στο Λουξεμβούργο (33,70 ευρώ) και στην Ολλανδία (31,10 ευρώ), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα 22,80ευρώ. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά και όχι πλασματικά. Για αυτό και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη «εικονική πραγματικότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου