ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει ακέφαλη η ΕΒΕΤΑΜ μετά από τις διαδοχικές παραιτήσεις δύο προέδρων

παραμένει-ακέφαλη-η-εβεταμ-μετά-από-τι-893279

Σε «Συμπληγάδες» η πάλαι ποτέ στιβαρή εταιρεία με έδρα τον Βόλο – Το υπέρογκο έλλειμμα και οι κατ’ εξαίρεση προσλήψεις

Ακέφαλη παραμένει η ΕΒΕΤΑΜ. Η Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας, Τεχνολογίας Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας, με έδρα τον Βόλο, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε «Συμπληγάδες».

Ο ελληνικός φορέας πιστοποίησης βιομηχανικών προϊόντων και συστημάτων διαχείρισης, με πλήρη εργαστηριακή υποδομή για ελέγχους σε μεταλλικά και δομικά υλικά, διανύει παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής διοικητικής κρίσης, ενώ σε οικονομικά επίπεδο με βάση τα στοιχεία του τελευταίου δημοσιοποιημένου ισολογισμού η εταιρεία παρουσίασε οικονομική ζημιά 1.350 εκατ. ευρώ, όταν την προηγούμενη ακριβώς χρονιά η ζημιά δεν ξεπερνούσε τις 60.500 ευρώ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και ο νέος ισολογισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτυπώνει σημαντικές ζημιές.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως, δύο μήνες μετά την παραίτηση, τη δεύτερη κατά σειρά, της Μερόπης – Marie Κατσιουγιάννη – Στρίντμποργκ, προέδρου του ΔΣ, η οποία αντικατέστησε τον Νίκο Σοφιανό, που είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχει οριστεί νέος πρόεδρος.

Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης μόνο μία φορά, πριν από το Πάσχα. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν κυρίως διαδικαστικές.

Αν και επιχειρήθηκε να περάσει η πρόσληψη διευθυντικού στελέχους σε τμήμα που θα συσταθεί τώρα και αφορά στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση, σύσσωμα τα μέλη αρνήθηκαν να επικυρώσουν μία τέτοια απόφαση.

Το γενικό κουμάντο… και οι κατ’ εξαίρεση προσλήψεις

Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, το γενικό «κουμάντο» στην ΕΒΕΤΑΜ στον Βόλο, αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου διατηρεί παραρτήματα, κάνει ο διευθύνων σύμβουλος Σκιπίων Αποστολάκης, στενός συνεργάτης του Αδωνη Γεωργιάδη.

Ο κ. Αποστολάκης εμφανίζεται να απασχολείται αμισθί. Δεν λαμβάνει αποδοχές για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΕΤΑΜ.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας επίσης συμμετέχουν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το ίδιο ισχύει και για τις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις (δίνει το δικαίωμα το ΑΣΕΠ) που έχουν γίνει τον τελευταίο έναν χρόνο με διάρκεια τρία χρόνια.

Μάλιστα για τα τρία πρόσωπα που προσλήφθηκαν και είναι του περιβάλλοντος Αποστολάκη για να μπορεί να ανάψει πράσινο φως το ΑΣΕΠ δημιουργήθηκαν διαδοχικά τρεις νέες διευθύνσεις, για τους κλάδους της ναυτιλίας, των προμηθειών και των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών. Τα πρόσωπα που προσλήφθηκαν, μεταξύ των οποίων και υποναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος, πέρασαν από την «κρησάρα» του διευθύνοντος συμβούλου, λένε οι ίδιες πληροφορίες.

Οι διαφωνίες σε θέματα διαχείρισης

Αθηναϊκά δημοσιεύματα τον περασμένο Μάρτιο, υπογράμμιζαν ότι η τελευταία πρόεδρος παραιτήθηκε, μετά από διχογνωμία που προέκυψε για σημαντικά διαχειριστικά ζητήματα με μέλη του Δ.Σ., τα οποία εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής του υπουργού Ανάπτυξης.

Επίσης η ίδια δεν είχε υπογράψει την ετήσια έκθεση του Δ.Σ. για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας το 2020, η οποία δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση τον Ιανουάριο του 2022 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην ΕΒΕΤΑΜ σε όλα τα παραρτήματα στη χώρα ανέρχονται σε 35. Εκτός από τον Βόλο, λειτουργούν δύο παραρτήματα στην Αθήνα (Ριτσώνα και Αγιο Δημήτριο) και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Εργα πιστοποίησης και μελέτες

Εκτός από το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων που περιγράφηκαν παραπάνω, η ΕΒΕΤΕΜ πραγματοποιεί περιβαλλοντικές μετρήσεις και χημικές αναλύσεις σε νερό και απόβλητα και εκπονεί μελέτες για την αδρανοποίηση, διάθεση και αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα η εταιρεία αναμένεται να αναλάβει να κάνει χημικές αναλύσεις στο υπέδαφος της περιοχής «Μάτι», προκειμένου να καταχωρηθούν σε σχετική μελέτη τα αποτελέσματα της έρευνας για την επιβάρυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, μετά τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018.

Από αυτή τη μελέτη η ΕΒΕΤΑΜ προσδοκά να βάλει στα ταμεία της από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ΕΒΕΤΑΜ επίσης συνεργάζεται με πολλές εταιρείες, στην Ελλάδα και την Κύπρο, για την παροχή υπηρεσιών δοκιμών και πιστοποίησης, με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης και πιστοποίησης εργασιών και υλικών φυσικού αερίου κ.α.

Τον Δεκέμβριο του 2020 κάνοντας έναν απολογισμό της εταιρείας που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης είχε επισημάνει μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της απαραίτητης λογοδοσίας όλων των εποπτευομένων από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων φορέων, παρουσιάζω με υπερηφάνεια και την εξαιρετικά καλή δουλειά που έχει κάνει η νέα διοίκηση της ΕΒΕΤΑΜ, που, εκτός από τη συμμετοχή σε πληθώρα σημαντικών έργων, κατάφερε να εξοφλήσει τα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο που εκκρεμούσαν εδώ και μια 10ετία και να εισπράξει ανεξόφλητες οφειλές άνω των 10 ετών. Ολα αυτά σ’ ένα δύσκολο έτος, υπό συνθήκες Covid. Συνεχίζουμε το 2021 με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη».

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν πως «στόχος της διοίκησης είναι η ΕΒΕΤΑΜ αφενός να καταστεί κόμβος αναφοράς των πελατών της σε ευρύτερο πεδίο βιομηχανίας – οικονομίας σε τομείς ποιότητας, πιστοποίησης και τεχνολογικής καινοτομίας με σκοπό ενίσχυση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας αυτών, αφετέρου η ανάπτυξη πολυδιάστατων συνεργασιών και η δημιουργία ισχυρών σχέσεων με τη βιομηχανία, μέσα από τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην αγορά».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου