Βάσω Κυριαζή: Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η νέα κρίση

βάσω-κυριαζή-οι-ευθύνες-της-ευρωπαϊκή-905707

Δυστυχώς, επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, που έχει προκαλέσει το ενεργειακό τσουνάμι ανατιμήσεων

Το τέρας της ακρίβειας αποδεικνύεται προς το παρόν αχόρταγο. Οι ανατιμήσεις είναι διαρκείς και η πρόβλεψη ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο τελικά διαψεύδεται από την πραγματικότητα.

Ο κατάλογος της λυπητερής, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις, περιλαμβάνει μόνο αυξήσεις, ενώ την ίδια ώρα τα εισοδήματα παραμένουν τα ίδια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βαίνουν μειούμενα.

Οι τελευταίες έρευνες από τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι σε λίγους μήνες η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθωτού, η οποία πριν τις νέες αυξήσεις είχε μειωθεί κατά 13,7 %, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας ορθώνει μεγάλα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και την αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η εστίαση μετά το πλήγμα της πανδημίας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον μεγάλο πρόβλημα.

Ασφαλώς και δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Ούτε φυσικά ότι δεν γίνονται προσπάθειες να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ομως, όπως φαίνεται, δεν αρκούν. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία για μία ακόμη φορά ήταν απροετοίμαστη, όπως και στην πανδημία του κορονοϊού, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η παγκόσμια οικονομία και πολύ περισσότερο η ευρωπαϊκή μπήκαν σε σκοτεινό τούνελ, στο οποίο δεν φαίνεται φως επί του παρόντος.

Οι κυβερνήσεις πλέον δείχνουν αδύναμες να διαχειριστούν την κατάσταση και τα όποια μέτρα λαμβάνουν μοιάζουν με ασπιρίνες σε καρκίνο.

Το ζητούμενο είναι πώς θα απαλλαγούν όσοι πλήττονται από το τεράστιο κόστος στην καθημερινότητα και την επιβίωση, που έχουν φορτωθεί κυρίως από την ενεργειακή κρίση.

Σε επίπεδο ΕΕ έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές, που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση.

Δυστυχώς, επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες μέλη της και αφήνει τις εθνικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα με βάση τις δυνατότητες των προϋπολογισμών τους. Ομως, αυτές δεν είναι ανεξάντλητες, που σημαίνει ότι οι λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έπρεπε να είχαν δοθεί χθες. Με διαπιστώσεις δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Οι κυβερνήσεις από μόνες τους δεν πρόκειται να αντέξουν για πολύ ακόμη να δίνουν τη μάχη με την ενεργειακή κρίση.

Είναι μονόδρομος και δεν σηκώνει άλλες αναβολές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις ανάγκες των λαών, που δεν μπορούν να περιμένουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου