Βάσω Κυριαζή: Πλησιάζοντας το Πάσχα…

βάσω-κυριαζή-πλησιάζοντας-το-πάσχα-317323

Βιώνοντας ο καθένας τη δική του Μεγάλη Εβδομάδα, δεν χρειάζεται δα να είσαι και φωστήρας για να καταλάβεις ότι το φετινό θα είναι ίσως το φτωχότερο Πάσχα των Ελλήνων της τελευταίας δεκαετίας.

Το βλέπει κανείς στην εμπορική αγορά που στενάζει… παρά την όποια όψιμη κίνηση λόγω εορτών. Το συνειδητοποιεί ακόμη καλύτερα στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία όπου άλλες χρονιές γίνονταν συνωστισμός και τώρα βλέπεις τους περισσότερους να είναι μετρημένοι, υπολογίζοντας πλέον το καθετί. Πασχαλινό τραπέζι με τα απολύτως απαραίτητα έτσι για την ημέρα και προκειμένου να ξεφύγει ο Έλληνας από το άγχος της καθημερινότητας και όλα αυτά που του έχουν φορτώσει θέλοντας και μη.

Χθες ωστόσο αυτό το άσχημο ψυχολογικό αλλά και ουσιαστικό κλίμα στην αγορά, σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό ήρθε να επιβεβαιώσει και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου που σημειώνει ότι η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αποτυπώνεται ξεκάθαρα με την πτώση του συνολικού Κύκλου Εργασιών του Λιανικού Εμπορίου κατά 15%, αλλά και του τζίρου του Λιανικού Εμπορίου των Τροφίμων και των Ποτών κατά περίπου 10% τις δυο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.

Ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς μέχρι σήμερα υπολείπεται κατά πολύ άλλων χρόνων, γεγονός που επιβεβαιώνει την χαμηλή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι και διαφορετικά με πετσοκομμένες συντάξεις και μισθούς πλέον που καταβάλλονται με «δόσεις» στην καλύτερη των περιπτώσεων και μετά κόπων και βασάνων επαρκούν για να πληρωθούν ΔΕΚΟ και υποχρεώσεις.

Ακόμη και τρόφιμα, ποτά και είδη πρώτης ανάγκης χαρακτηρίζονται πλέον από χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης ως προς το εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αυτής της κατηγορίας αγαθών παρουσιάζει μικρή σχετικά ευαισθησία σε μεταβολές του εισοδήματος και έτσι, μία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα επιφέρει μεν πτώση της ζήτησης αλλά σε μικρότερη έκταση.

Την ίδια στιγμή στοιχεία της Unicef και της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η χώρα προσεγγίζει τα επίπεδα ζωής στη Βουλγαρία, τουλάχιστον εις ό,τι αφορά τα επίπεδα φτώχειας που βιώνουν τα παιδιά, η πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού.Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι 23%, ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η Βουλγαρία με 26,8% και στην καλύτερη θέση η Δανία με 10,9% (Eurostat, 2010). Οι ανήλικοι κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 439.000 με στοιχεία της Eurostat, Φτωχά εξάλλου νοικοκυριά είναι το 20,1% του συνόλου. Το 33,4% των φτωχών νοικοκυριών είναι μονογονεϊκά. Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών τέλος με παιδιά βρισκόντουσαν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7% σύμφωνα με τη Eurostat.. Εάν αυτός δεν είναι Γολγοθάς μέρα που ξημερώνει ας μου πούνε τι άλλο μπορεί να είναι…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου