ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Συστάσεις στους πολίτες για την καύση κλαδιών 

συστάσεις-στους-πολίτες-για-την-καύ-53875

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων ελαιώνων μέχρι τέλος Απριλίου, σε εκτάσεις που βρίσκονται πλησίον δασικών εκτάσεων, απευθύνει η Πολιτική Προστασία του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Παλληκάρης ανήρτησε τη σχετική πυροσβεστική διάταξη στην οποία συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες. Παράλληλα απευθύνεται προειδοποίηση ότι η μη τήρησή τους επισείει αυστηρά πρόστιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα τονίζονται όποιος ενδιαφέρεται να προβεί σε καύση κλαδιών υποχρεωτικά θα πρέπει νωρίτερα να έχει ενημερώσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να ενημερωθεί για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης,

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες «η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς».

Ακόμη θα πρέπει να τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από, στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

Ο αγρότης πρέπει να διαμορφώσει ζώνη τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών μέτρων.

Επίσης είναι υποχρεωμένος να εποπτεύει την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης και να έχει εξασφαλίσει επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν προκύψει.

Υποχρεωτικά ακόμη όταν σβήσει η φωτιά είναι υπεύθυνος για κάλυψη των υπολειμμάτων με αδρανή υλικά και για ενδελεχή έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει αν η φωτιά έχει σβήσει πλήρως.

Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω επιβάλλονται διοικητικά-χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με τη σχετική πυροσβεστική διάταξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου