Ερχεται το ιατρείο long covid στο Νοσοκομείο Βόλου

ερχεται-το-ιατρείο-long-covid-στο-νοσοκομείο-β-54031

Ποιοι και πότε πρέπει να επανεξετάζονται συχνά, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα των γιατρών – «Η πανδημία είναι παρούσα, μην ξεθαρρεύουμε» λένε

Οποιος νομίζει ότι μολύνθηκε από κορονοϊό και αυτό ήταν, πλανάται πλάνη οικτρά, όπως λένε οι γιατροί. Με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα προετοιμάζονται στο Νοσοκομείο Βόλου να λειτουργήσουν το ιατρείο long covid, τα οποία θα διαχειρίζονται και θα καθοδηγούν τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα εβδομάδες και μήνες μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Επικαλούμενος διεθνείς μελέτες ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid στο Αχιλλοπούλειο, επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων θα επηρεαστεί από το σύνδρομο long covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει επιπλοκές σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ.

«Το σύνδρομο αφορά περισσότερο, αλλά όχι μόνο, σε αυτούς που νόσησαν βαρύτερα και περιλαμβάνει συμπτώματα και σημεία αλλά και επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, τα άτομα που έχουν νοσήσει σοβαρά θα πρέπει να επανεξετάζονται αρχικά στις έξι εβδομάδες, ενώ γι’ αυτούς που πέρασαν ήπια τη νόσο, το τρίμηνο είναι μία καλή χρονική στιγμή για επανέλεγχο», σημειώνει ο γιατρός.

«Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένας στους δύο ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά εξακολουθούν να έχουν κάποιο σύμπτωμα μόλις περάσει το πρώτο τρίμηνο, ενώ ένα 5% των ατόμων που περνούν ήπια τη νόσο εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μακροπρόθεσμα.

Εκείνοι που οπωσδήποτε χρειάζεται να επανεξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι οπωσδήποτε όσοι νοσηλεύτηκαν με πνευμονία.

Ο έλεγχος από τις επιμέρους ειδικότητες διενεργείται σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες και περιλαμβάνει βιοχημικές εξετάσεις κυρίως», σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο.

Τι ισχύει για όσους δεν νοσηλεύτηκαν

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα για εκείνους που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι δεν χρειάζονται επανεξέταση.

«Θα πρέπει να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του οργανισμού τους ανελλιπώς», συστήνει ο κ. Μάνδρος. «Αν συνεχίσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα κόπωσης ή νιώθουν περιοδικά αναπνευστική δυσφορία δεν πρέπει να είναι χαλαροί. Χρειάζεται να εξεταστούν», πρόσθεσε.

Ο γιατρός επιμένει ιδιαίτερα στο θέμα της κόπωσης, όπως επίσης στις διαταραχές του ύπνου, που είναι τα συχνότερα συμπτώματα, με αποτέλεσμα η επιστροφή στην κανονικότητα να είναι δύσκολη, επίπονη και με αρκετή καθυστέρηση.

«Στην πλειονότητά τους, ασθενείς που πήραν εξιτήριο και επιστρέφουν για να ελέγξουν το ανοσοποιητικό τους εκ νέου, αντιμετωπίζουν προβλήματα πνευμονολογικής φύσεως», παρατηρεί επίσης.

«Υπάρχουν άνθρωποι που μετά από ένα τρίμηνο διατηρούν ακόμη ευρήματα και πρέπει να συνεχίσουν με θεραπεία», συνέχισε ο ίδιος, ενθαρρύνοντας όλους τους ασθενείς να επισκέπτονται το Νοσοκομείο και αποτρέποντάς τους να υποβάλλονται σε εξετάσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους ειδικούς.

Οι εμβολιασμένοι πιο ανθεκτικοί στον long covid

Σύμφωνα με τον κ. Μάνδρο το ποσοστό των εμβολιασμένων που εμφανίζουν long covid συμπτώματα είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το όφελος του εμβολιασμού έναντι της νόσου είναι σημαντικό και δεν πρέπει να το παραβλέπουν οι πολίτες. Ειδικά η τρίτη δόση είναι εκείνη που «θωρακίζει» σε έναν βαθμό τον οργανισμό έναντι του κορονοϊού.

Ακόμη και οι νέες υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως η Όμικρον 2, μπορεί να μολύνουν εμβολιασμένους, τα συμπτώματα όμως είναι πολύ ήπια και σπάνια προκαλούνται επιπλοκές που να παραπέμπουν σε long covid, αν μάλιστα οι νοσούντες δεν αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πανδημία είναι παρούσα, και μας δείχνει συνεχώς τα δόντια της. Η χαλάρωση των μέτρων δε σημαίνει ότι δεν υπολογίζουμε τον κορονοϊό. Όλοι οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί. Αλόγιστη συμπεριφορά μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβεί σε βάρος των πολιτών», εκτιμά ο κ. Μάνδρος.

«Πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε λάθος μηνύματα ότι όλα είναι εντάξει», συμπληρώνει

Aσθενείς με long covid

Περισσότερο από 50 ασθενείς παρακολουθούν οι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο.λ Πρόκειται για ασθενείς που αντιμετωπίζουν συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια, ακόμη και κατάθλιψη. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι πριν νοσήσουν αλλά, όπως λένε οι γιατροί, το έχουν μετανιώσει και, στην πλειονότητά τους, έχουν εμβολιαστεί.

Πολλοί από αυτούς, ακόμη και 7 μήνες μετά τη νόσηση με κορονοϊό, αντιμετωπίζουν προβλήματα και απευθύνουν έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Η εξέταση των ασθενών είναι αναλυτική και περιλαμβάνει αναπνευστικές δοκιμασίες, κλινική εξέταση, συμπλήρωση ερωτηματολογίου, καθώς και διενέργεια αξονικής την ίδια ημέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου