ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει η βεντάλια του ψηφοδελτίου ~ Για πρόωρες εκλογές ετοιμάζεται το ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία

ανοίγει-η-βεντάλια-του-ψηφοδελτίου-γι-103274

Τα ονόματα που «κλείδωσαν» και οι καραμπόλες, λόγω απώλειας μίας έδρας στον νομό – Οι οδηγίες Νίκου Ανδρουλάκη σε Βαγγέλη Αργύρη, που άρχισε επαφές

Σήμα σε όλες τις νομαρχιακές οργανώσεις να τεθούν σε εκλογικό συναγερμό έδωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα στους διαδρόμους της Χ. Τρικούπη συζητείται ως επικρατέστερη η 22η Μαΐου και σπεύδουν να προετοιμαστούν για να αποφύγουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο εκλογικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη στελέχωση των ψηφοδελτίων από μηδενική βάση και την άμεση αντίστοιχη των πυρήνων για την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε δήμο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ήδη ο Βαγγέλης Αργύρης, υπεύθυνος των ψηφοδελτίων από κεντρικά, άρχισε τις επαφές του στη Μαγνησία.

Με δεδομένο ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα ευνοούν ιδιαίτερα το Κίνημα Αλλαγής, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό γύρω στο 14% – 15% μπορεί να εκλέξει γύρω στους 50 βουλευτές.

Αυτό που παραμένει αναπάντητο ακόμη στη Μαγνησία είναι αν οι έδρες θα παραμείνουν έξι ή θα μειωθούν σε πέντε, με βάση τα τελευταία στοιχεία της απογραφής.

Στην περίπτωση που χαθεί μία έδρα, η μάχη θα είναι ακόμη πιο σκληρή για την οριστικοποίησης του βασικού κορμού των υποψηφίων. Στην εξαεδρική Μαγνησία το ψηφοδέλτιο θα απαρτίζεται από 5 άνδρες και 3 γυναίκες. Αν η εκλογική περιφέρεια είναι πενταεδρική, υποψήφιοι θα είναι 4 άνδρες και 3 γυναίκες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι «καραμπόλες» θα είναι αναπόφευκτες μεταξύ ανδρών.

Η παλέτα των ονομάτων, που ακούγονται

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει «κλειδώσει» το όνομα του Δημήτρη Τσιμπανάκου. Ο νεαρός οικονομολόγος, στενός φίλος και συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, θα είναι σίγουρα υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής στη Μαγνησία.

Το πράσινο φως από την αείμνηστη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε πάρει για να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Πετρουλάκης, που θήτευσε στη Γενική Γραμματεία Τύπου επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

Την επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος έχει εκφράσει ο Νίκος Χαυτούρας, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας. Ο κ. Χαυτούρας στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής.

Μεγάλες πιθανότητες να είναι υποψήφιος έχει επίσης ο Δημήτρης Λουφόπουλος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο στενό πυρήνα των συνεργατών του νέου προέδρου, ενώ βολιδοσκοπείται επίσης ο τελευταίος γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σακκόπουλος, για τον οποίο οι γνώμες είναι θετικές στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους ο Τρύφωνας Πλαστάρας και ο Γιάννης Αναστασίου. Και οι δύο ήταν υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη και την τρίτη θέση σε ψήφους αντίστοιχα.

Ερωτηματικό παραμένουν οι τρεις γυναίκες, που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ερωτηθεί εκ νέου η Ελενα Χριστοδουλιά, που ήταν υποψήφια το 2019, ενώ επίσης θα γίνει προσπάθεια να πειστούν νέες γυναίκες, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν «γεωγραφικά» διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, εκτός Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογράμμιζαν ότι το ψηφοδέλτιο θα «χτιστεί» από μηδενική βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση τόνιζαν ότι θα είναι ένα «κράμα ανανέωσης και εμπειρίας που θα έχει αντιστοίχιση με την τοπική κοινωνία και θα διασφαλίζει τη νέα εποχή».

Σε αυτό το πλαίσιο ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη Βαγγέλης Αργύρης, που έχει οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής Συγκρότησης των ψηφοδελτίων στη Χαριλάου Τρικούπη, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με πρόσωπα, που εκτιμούν πως θα ισχυροποιήσουν τα ψηφοδέλτια, όπως έχει ζητήσει ο νέος πρόεδρος.

Αυτό που πάντως έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους είναι ότι «όποιος θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής, μπορεί να είναι στην περιφέρεια που επιθυμεί» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «υπό τον όρο να μη θέτει καμία προϋπόθεση για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου».

«Η πολιτική που θα ακολουθηθεί και οι κανόνες είναι προσδιορισμένοι ώστε να μη σημειωθούν περιττές γκρίνιες και τριβές. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, όλοι πρέπει να δώσουν τη μάχη του σταυρού», πρόσθεταν οι ίδιοι παράγοντες.

Με αυτόν τον τρόπο η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αποφύγει μία ατέλειωτη εσωστρέφεια και επιμέρους κόντρες, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Μαγνησία στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις με το Κίνημα Αλλαγής, όποτε το κλίμα ήταν εμφυλιοπολεμικό.

Διεργασίες στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών βρίσκονται σε εξέλιξη και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, στη Λάρισα η αναμέτρηση αφορά στη νυν γραμματέα της Κ.Ο. Λίτσα Λιακούλη και στελέχη από τη νεότερη γενιά στην περιοχή. Ακούγεται πάντως η κάθοδος του πολιτικού φίλου του Αλέκου Παπαδόπουλου, δικηγόρου Θωμά Παπαλιάγκα και του πρώην βουλευτή (από το Ποτάμι) Κώστα Μπαργιώτα.

Στα Τρίκαλα δυνατό χαρτί του ψηφοδελτίου χαρακτηρίζεται ο Γιώργος Οικονόμου (γιατρός και υποστηρικτής του κ. Ανδρουλάκη). Ακούγονται ακόμη τα ονόματα του Κώστα Παπαευθυμίου που ήταν υποψήφιος και το 2019, της νεαρής Φωτεινής Αναστασίου που προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά και του Γιώργου Ηλιάδη.

Το ΚΙΝΑΛ στην Καρδίτσα δεν έχει εκλέξει βουλευτή, εκτιμάται όμως ότι έχει σημαντικές πιθανότητες αυτή τη φορά. Υποψήφιος θα είναι ο σίγουρα ο «προεδρικός» Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Για τις 10 Απριλίου, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη έχει προγραμματίσει την εκλογή των επικεφαλής των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεών της, καθώς και την εκλογή των συνέδρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου