Βάσω Κυριαζή: Δρόμος στρωμένος με αγκάθια…

βάσω-κυριαζή-δρόμος-στρωμένος-με-αγκά-103340

Είναι σαφές πως το κόστος των οργανωμένων διακοπών θα αυξηθεί, άρα πρέπει να βρεθούν κίνητρα, που θα κάνουν διαχειρίσιμη την κατάσταση

Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, οι τουριστικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την έναρξη της φετινής περιόδου. Ο δρόμος μέχρι την εκκίνηση της νέας σεζόν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα, που έχουν να αντιμετωπίσουν και η λύση τους μόνο εύκολη δεν μπορεί να είναι. Η πανδημία παραμένει ένα από τα ζητούμενα, αφού η Ομικρον δεν προκαλεί τρόμο, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι επιμένει και κρατά το ΕΣΥ σε ετοιμότητα.

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα αυτή τη στιγμή που προκαλεί προβληματισμό είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Πέρα από τις απώλειες που μπορεί να έχει ο ελληνικός τουρισμός από την μη έλευση Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών, κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι συνέπειες γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 200.000. Αν λείψουν από τη φετινή τουριστική αγορά θα είναι μία σημαντική απώλεια για την οικονομία του τουρισμού. Για αυτό και έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να απευθυνθεί και σε άλλες αγορές.

Το τρίτο, μα εξίσου μεγάλο αγκάθι είναι το ενεργειακό. Με τις τιμές στα ύψη και με δεδομένο ότι τα κόστη είναι ανελαστικά, γίνεται σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν λύσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να τον μετακυλίσουν στον τελικό καταναλωτή, καθώς υπάρχουν συμβόλαια και είναι αδύνατο να μεταβληθούν, όπως εξηγούσε στη στήλη έμπειρος ξενοδόχος της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το κόστος της ενέργειας σε κάποιες περιπτώσεις αντιστοιχεί ακόμη και στο 60% του τζίρου ενός ξενοδοχείου, καθιστώντας τη λειτουργία του ασύμφορη, ειδικά από τη στιγμή που οι λογαριασμοί άρχισαν να φτάνουν όχι απλά φουσκωμένοι, αλλά αυξημένοι κατά 100% και 150%.

Σε πιο δυσμενή θέση είναι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, αφού εκτός του αυξημένου κόστους έχουν να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές πληρότητες.

Τούτων δοθέντων είναι σαφές πως το κόστος των οργανωμένων διακοπών θα αυξηθεί, άρα πρέπει να βρεθούν κίνητρα, που θα κάνουν διαχειρίσιμη την κατάσταση και θα συμβάλλουν ώστε οι προσδοκίες που υπήρχαν για σημαντική ανάκαμψη να ευοδωθούν.

Με δεδομένο ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα επιβαρύνει το αντίστοιχο των διακοπών, πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για τη στήριξη και την ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.

Πάντως, στην κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεών τους οι ξενοδόχοι χαρακτηρίζουν αναγκαία την επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ», προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους, ενώ επίσης ζητούν ένα ειδικό πακέτο στήριξης που θα δώσει προωθητική δυναμική στον κλάδο. Αυτά επείγει να γίνουν τώρα. Η τουριστική περίοδος αρχίζει μετά το Πάσχα, ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου