ΤΟΠΙΚΑ

Το παρελθόν «εκδικείται» το παρόν ~ Στεφανιογράφος χωρίς προσωπικό & άδεια λειτουργίας

το-παρελθόν-εκδικείται-το-παρόν-στε-115414

Πώς οι αβλεψίες τα προηγούμενα χρόνια φρενάρουν ακόμη τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Αχιλλοπούλειο – Θα σώζονται ζωές με τις επεμβατικές θεραπείες σε καρδιοπαθείς

Ακόμη και ο πιο αδαής σε ζητήματα υγείας αντιλαμβάνεται πως η προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού σε Νοσοκομείο δεν συνιστά αυτομάτως και παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Για να πραγματοποιούνται ιατρικές πράξεις προς όφελος των ασθενών, πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νευραλγικό τμήμα, όπως είναι το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (στεφανιογράφος) στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου θα υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις και επεμβατικές θεραπείες ασθενείς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στην περίπτωση του στεφανιογράφου στο Αχιλλοπούλειο, που αποκτήθηκε, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη, όλα έγιναν ανορθόδοξα. Αποκτήθηκαν πανάκριβα μηχανήματα για να στηθεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, όμως ουδείς προνόησε, ώστε να κινηθούν ταυτόχρονα οι διαδικασίες για τη στελέχωση και την πιστοποίηση του τμήματος.

Οι γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής και οι νοσηλευτές δεν δύναται να εργάζονται σε ένα τμήμα, όπως το Αιμοδυναμικό, εάν προηγουμένως δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χειριστές των μηχανημάτων και κυρίως δίχως να υπάρχει πιστοποίηση λειτουργίας του εργαστηρίου από τον «Δημόκριτο».

Η μελέτη σκοπιμότητας του έργου εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της προμήθειας του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο αφορούσε σε εγκατάσταση πλήρους στεφανιογραφικού συγκροτήματος, αίθουσα ελέγχου, σύστημα παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων, οθόνες, τράπεζα εξέτασης, χώρο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του συστήματος και χώρο υποδοχής και προετοιμασίας ασθενούς και ιατρών, ακτινοδιαπερατή, επεμβατική τράπεζα για τοποθέτηση βηματοδοτών.

Εναν χρόνο αργότερα ο εξοπλισμός για το «στήσιμο» του εργαστηρίου παραλαμβανόταν από το Αχιλλοπούλειο.

Στο μεταξύ, είχε μεσολαβήσει η αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο. Ο Ματθαίος Δραμητινός είχε παραδώσει τη σκυτάλη στον Ιωάννη Ντόκο, ο οποίος μαζί με τα μηχανήματα που παρέλαβε, τον Ιούνιο του 2020, «κληρονόμησε» και τις παραπάνω αβλεψίες και παραλείψεις. Συνέπεια είναι το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο να μη λειτουργεί ακόμη. Στο μεταξύ, ξέσπασε η πανδημία και όλα πήγαν πίσω…

Η εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών σε άλλα Νοσοκομεία στην επεμβατική καρδιολογία «πάγωσε», όπως επίσης φρέναρε η διαμόρφωση των κτιριακών υποδομών, για να λειτουργεί αξιοπρεπώς το Εργαστήριο.

Ενα ακόμη εμπόδιο είναι η μη έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου.

Το σχέδιο του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου Βόλου έχει κατατεθεί προς έγκριση στις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2021, ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Σώζει ζωές, ανάσα για εκατοντάδες καρδιοπαθείς

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και ταυτόχρονα αιχμή του δόρατος των υψηλής ποιότητας προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών που πρέπει να έχει μία Καρδιολογική Κλινική. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο της κλινικής, όπου διενεργούνται επεμβατικές διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης επεμβατικής καρδιολογίας, με επίκεντρο τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, των δομικών συγγενών παθήσεων της καρδιάς και των βαλβιδοπαθειών.

Επιβάλλεται να διαθέτει, επιπλέον, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία στην αντιμετώπιση διαγνωστικών και θεραπευτικών προκλήσεων στο πεδίο της επεμβατικής καρδιολογίας.

Με λίγα λόγια σώζει ζωές. Πρόκειται για ένα έργο ζωής, που θα καλύψει τις ανάγκες 250 ασθενών ετησίως και συνολικά 600 ασθενών που διακομίζονται εκτός Μαγνησίας κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπισθούν σοβαρότατα καρδιολογικά προβλήματα.

Σήμερα, όσοι πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιογραφία καρδιάς «ξενιτεύονται» σε Λάρισα και Τρίκαλα στην καλύτερη περίπτωση, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στη Θεσσαλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος, ταλαιπωρία και κίνδυνο για τη ζωή, καθώς συνήθως πρόκειται για καρδιολογικά περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης και η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία.

Εναλλακτικές λύσεις για επίσπευση λειτουργίας

Η σημερινή διοίκηση επισημαίνει ότι η έγκριση του νέου Οργανισμού θα γίνει άμεσα. Στο μεσοδιάστημα γίνονται και άλλες κινήσεις για να επισπευσθεί η λειτουργία του Αιμοδυναμικού.

«Επρεπε να έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε στη συνέχεια να πάρει την πιστοποίηση το εργαστήριο. Τα μηχανήματα ήρθαν, όμως κανείς δεν μερίμνησε προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι χώροι και να στελεχωθεί το Αιμοδυναμικό με εκπαιδευμένο προσωπικό. Τρέχουμε τις διαδικασίες τώρα για να μπορέσουμε άμεσα να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής Γιάννης Ντόκος.

«Για να λάβει την πιστοποίηση ο καρδιολόγος θα πρέπει να περάσει από εξάμηνη εκπαίδευση, για να ακολουθήσει η έγκριση από τον «Δημόκριτο». Επίσης μόλις εγκριθεί ο νέος οργανισμός θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις επεμβατικών καρδιολόγων», πρόσθεσε ο ίδιος. Σε πλήρη λειτουργία το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο πρέπει να διαθέτει δύο επεμβατικούς καρδιολόγους, δύο νοσηλευτές και έναν τεχνολόγο ς ακτινολογίας – ραδιολογίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο οι συζητήσεις με γνωστό Βολιώτη γιατρό, επεμβατικής καρδιολογίας, ο οποίος σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αν ευοδωθούν οι επαφές ο γιατρός μπορεί να μεταβαίνει στο Αχιλλοπούλειο ορισμένες μέρες την εβδομάδα «ξεκλειδώνοντας» έτσι τη λειτουργία του τμήματος.

Είναι πιστοποιημένος και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, μέχρι να ολοκληρωθεί το εξάμηνο της εκπαίδευσης που έχει ξεκινήσει ήδη ο επικεφαλής των εμφυτεύσεων μόνιμων βηματοδοτών, κ. Θέμις Κυρλίδης.

Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, επικεφαλής των ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος με τον Τάσο Ανδριώτη, υπεύθυνο του Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Αρχισε η εκπαίδευση

Ο γνωστός γιατρός θα μετεκπαιδευτεί στη διενέργεια στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικής στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Στα «θρανία» θα κάτσουν επίσης για να εκπαιδευτούν οι νοσηλευτές, με τον προϊστάμενο Νοσηλευτικής στην Καρδιολογική Κλινική Γιώργο Θεοτόκογλου να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η εκπαίδευση θα γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο κ. Θεοτόκογλου επισημαίνει ακόμη ότι τα οφέλη για τους ασθενείς θα είναι πολλά από τη λειτουργία του στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο Βόλου, υπογραμμίζοντας κυρίως τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας που θα λαμβάνουν.

Με βάση όλα τα παραπάνω η ολοκληρωμένη λειτουργία προσδιορίζεται αρχές φθινοπώρου.

Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί επίσης οι εκτεταμένες κτιριολογικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να είναι λειτουργικός ο χώρος που θα στεγάσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, καθώς επίσης να διαμορφωθούν οι χώροι πρόσβασης και αναμονής, τα γραφεία γιατρών και νοσηλευτών κ.λπ.

Ο στεφανιογράφος έχει εγκατασταθεί στον χώρο που λειτουργούσε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην παλαιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου.

Οραμα ζωής για τον Αλέξανδρο Δούρα

Η λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου (στεφανιογράφος) στο Νοσοκομείο Βόλου αποτελούσε όραμα ζωής για όλους. Πρωτίστως, όμως, για τον αείμνηστο Αλέξανδρο Δούρα, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, που δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Ηταν εκείνος που πρωτοστάτησε, πίεσε, έδωσε μάχες εντός και εκτός μέχρι να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα να λειτουργεί στο Αχιλλοπούλειο.

Ο νυν διευθυντής Βασίλης Σαράκης δίνει επίσης μεγάλη μάχη μέχρι τελικά να ξεκινήσει η λειτουργία του. Βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με όλους εκείνους τους παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν, ώστε το Εργαστήριο να τεθεί σε τροχιά λειτουργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου