Βάσω Κυριαζή: Αντοχές για άλλες απώλειες δεν υπάρχουν

βάσω-κυριαζή-αντοχές-για-άλλες-απώλει-115579

Οι επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων αποτελούν το μοναδικό θέμα συζήτησης και τον αποκλειστικό βραχνά για τους πολίτες

Η ακρίβεια προκαλεί γενικό βραχυκύκλωμα. Τα πορτοφόλια στενάζουν πλέον από το τσουνάμι αυξήσεων σε ρεύμα, αέριο, βενζίνη και βασικά αγαθά

Οι ανατιμήσεις τσακίζουν τα εισοδήματα και τους τζίρους και προκαλούν ισχυρά ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πίεση πλέον είναι ασφυκτική. Οι επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων αποτελούν το μοναδικό θέμα συζήτησης και τον αποκλειστικό βραχνά για τους πολίτες.

Σε αυτό το θολό τοπίο, τα νοικοκυριά προσπαθούν να παραμείνουν όρθια και οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται.

Ειδικά οι μικρομεσαίοι δεν έχουν σχεδόν κανένα περιθώριο όπως λένε να πληρώσουν κάτι παραπάνω, διότι διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Οι λογαριασμοί προκαλούν απανωτά εγκεφαλικά, παρά τις επιδοτήσεις που καλύπτουν ένα μέρος του επιπλέον κόστους, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς είναι ασήκωτο, με τις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να αγγίζουν ακόμα και το 20%.

Είναι σαφές ότι το μέγεθος της νέας κρίσης που ήρθε να προστεθεί στα απόνερα της υγειονομικής πανδημίας, θα κριθεί από τη διάρκεια που θα έχει το φαινόμενο των ανατιμήσεων. Αν οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα αγαθά συνεχιστούν μέχρι τέλος του χρόνου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Μέχρι σήμερα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν περιοριστεί κυρίως στις επιδοτήσεις για να καλυφθεί μέρος της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου. Φρένο όμως στην ακρίβεια δεν έχει μπει. Το πλαφόν κέρδους που επιβάλλει τροπολογία που ήρθε στη Βουλή δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι πάντα υπάρχουν παραθυράκια για τους επιτήδειους προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Σε αυτό το μοτίβο αν δεν αναληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες και δεν υπάρξουν δυναμικές παρεμβάσεις οι οικογενειακοί προγραμματισμοί κινδυνεύουν με εκτροχιασμό.

Τα όποια νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα. Η αναβλητικότητα δεν πρόκειται να βοηθήσει. Στο κάτω- κάτω οι κλυδωνισμοί στην οικονομία είναι δεδομένοι. Στόχος πρέπει να είναι να μην δοκιμαστούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διότι δεν υπάρχουν άλλες αντοχές για απώλειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου