ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Είμαστε καταδικασμένοι…» ~ Ο γολγοθάς των νησιωτων νεφροπαθών

είμαστε-καταδικασμένοι-ο-γολγοθά-120381

Συγκλονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 43χρονη, που πλήρωσε από την τσέπη της 2.000 ευρώ, για να μεταβεί εγκαίρως σε κέντρο μεταμόσχευσης – Το δράμα που βιώνουν 14 και πλέον πάσχοντες στις Β. Σποράδες

«Είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε. Είμαστε άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις και πρέπει η Πολιτεία να βρει λύσεις, προκειμένου να μας στηρίζει. Δεν είναι δυνατόν οι Β. Σποράδες να «ζουν» μόνο το καλοκαίρι. Τον χειμώνα η διαβίωση στα νησιά είναι εφιάλτης».

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν τα λόγια 43χρονης από τη Σκόπελο, που είναι νεφροπαθής. Η γυναίκα υποχρεώθηκε να πληρώσει από την τσέπη της 2.000 ευρώ σε ιδιώτη που κάνει διακομιδές με το σκάφος του, προκειμένου να βρίσκεται εγκαίρως στον Βόλο και στη συνέχεια να μεταβεί σε Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθεί σε προμεταμοσχευτικές εξετάσεις.

Για τη διακομιδή δεν ήταν δυνατό να επιστρατευθεί ούτε το πλωτό ασθενοφόρο που βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Σκιάθο, επειδή η διακομιδή δεν ήταν κατεπείγουσα…σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κανονισμός ΕΟΠΥΥ και του ΕΚΑΒ, όπου απευθύνθηκε η νεφροπαθής.

Η 43χρονη Κ.ΓΚ. άνοιξε την καρδιά της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Αναφέρθηκε στην περιπέτειά της και στον καθημερινό εφιάλτη, που βιώνει η ίδια, αλλά και αρκετοί άλλοι νεφροπαθείς στις Β. Σποράδες. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα, για τον Γολγοθά, που βιώνουν. Το ένα έχει να κάνει με την ακτοπλοϊκή απομόνωση των νησιών. Τα δρομολόγια είναι ελάχιστα. Οι νεφροπαθείς «ξεσπιτώνονται» για τρεις και τέσσερις μέρες, προκειμένου να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Τον χειμώνα ειδικά οι θεραπείες είναι μαρτύριο. Τη μία μέρα ταξιδεύουν από το νησί στον Βόλο, παραμένουν ένα ακόμη 24ωρο για να κάνουν την αιμοκάθαρση και την τρίτη μέρα επιστρέφουν στον τόπο τους.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τα οδοιπορικά, που δικαιούνται για τις μετακινήσεις τους. Αναγνωρίζονται μόνο οι μετακινήσεις, που αφορούν στην αιμοκάθαρση. Για τον ΕΟΠΥΥ η μετάβαση σε Νοσοκομείο για προμεταμοσχευτικό έλεγχο δεν θεωρείται επείγουσα διακομιδή και δεν αποζημιώνεται.

Αυτή ήταν και η αιτία, που η 43χρονη με τον σύζυγό της σήκωσαν από τις οικονομίες που είχαν και πλήρωσαν για ιδιωτικό σκάφος, που απέπλευσε από την Αλόννησο για να την παραλάβει και να τη μεταφέρει στον Βόλο.

«Στη λίστα αναμονής για 11 χρόνια»

Η Κ.ΓΚ. είναι στη λίστα αναμονής για μόσχευμα 11 χρόνια.

Οταν πριν από δέκα μέρες χτύπησε στις 10 το βράδυ το τηλέφωνό της και ενημερωνόταν ότι ενδεχομένως να μπορεί να είναι λήπτρια νεφρού, «πέταξε στα ουράνια». Την ίδια όμως στιγμή άρχισε και ο εφιάλτης για τη μετακίνησή της. Από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την ενημέρωσαν ότι την επόμενη μέρα το πρωί έπρεπε να βρίσκεται στο Νοσοκομείο.

Πώς θα γινόταν όμως; Το μοναδικό καράβι από τη Σκόπελο αναχωρεί για τον Βόλο στις 2 μετά το μεσημέρι. Απευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. «Με ενημέρωσαν ότι με βάση τα όσα προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ η μετάβασή μου σε νοσοκομείο για προμεταμοσχευτικό έλεγχο δεν θεωρείται επείγουσα διακομιδή, διότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος επιδείνωσης της υγείας».

«Η υγεία δεν μπαίνει σε ζυγαριά»

«Τι θα πει δεν κινδυνεύει η ζωή μου; Ποιος μπορεί να το κρίνει αυτό, πλην του γιατρού που με παρακολουθεί; Ανά πάσα στιγμή η υγεία μου μπορεί να επιβαρυνθεί. Είμαι χρόνια πάσχουσα και πρέπει να υποβληθώ σε μεταμόσχευση», επισήμανε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Η υγεία δεν μπαίνει σε ζυγαριά, ούτε σε διαπραγμάτευση», προσθέτει η ίδια με απογοήτευση.

Για την ίδια και τον σύζυγό της είναι σκοπός ζωής η μεταμόσχευση.

Η 43χρονη έφτασε στον Βόλο ξημερώματα και συνέχισε το ταξίδι της για Θεσσαλονίκη με ταξί. Οι ειδικές εξετάσεις που έκανε έδειξαν μη συμβατότητα. Δεν το βάζει όμως κάτω. Είναι αισιόδοξη ότι την επόμενη φορά θα είναι πιο τυχερή.

«Ηταν η πρώτη φορά που με ειδοποίησαν. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι πώς θα μεταβώ εγκαίρως στο Νοσοκομείο» τονίζει. «Οσο δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια, πρωί και απόγευμα, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε το πρόβλημα θα υφίσταται» συνεχίζει και καλεί την Πολιτεία να παρέμβει.

Πρώτον για να πυκνώσουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και δεύτερον για να αναληφθεί μέριμνα αποζημίωσης των νεφροπαθών για τη διαδικασία προμεταμοσχευτικού ελέγχου.

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μαρτύριο για όλους τους νησιώτες

Ειδικά τον χειμώνα η αιμοκάθαρση για τους νησιώτες νεφροπαθείς μετατρέπεται κάθε φορά σε μαρτύριο.

Λόγω της έλλειψης μονάδων τεχνητού νεφρού στις Β. Σποράδες οι ασθενείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μεταβούν στο Νοσοκομείο Βόλου.

«Φανταστείτε έναν ασθενή από τη Σκόπελο, την Αλόννησο και τη Σκιάθο, ο οποίος πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση. Θα πρέπει να πάει στο Νοσοκομείο Βόλου ή σε όποιο άλλο Νοσοκομείο θέλει, με την ταλαιπωρία δεδομένη. Αυτό είναι απαράδεκτο», παρατηρεί η Κ.ΓΚ.

Η εισήγηση του Ελληνικού Συνδέσμου Νεφροπαθών είναι να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε σε αυτά τα μέρη να λειτουργούν μονάδες τεχνητού νεφρού, μια και δεν επιβαρύνει περαιτέρω τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δυστυχώς όμως, οι νεφρολόγοι δεν έχουν κίνητρο να πάνε να εργάζονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου