ΤΟΠΙΚΑ

Ρωσική ρουλέτα για την τοπική οικονομία ~ Πάγωσαν προκρατήσεις μετά την έναρξη του πολέμου

ρωσική-ρουλέτα-για-την-τοπική-οικονομ-122319

Εντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις στον τουρισμό – Ασυγκράτητες οι αυξήσεις και στα καύσιμα – Μία ανάσα από τα δύο ευρώ η αμόλυβδη

Σε ρωσική ρουλέτα εξελίσσεται για την τοπική οικονομία ο πόλεμος, που ξέσπασε στην Ουκρανία. Σημαντικοί κλάδοι, όπως ο τουρισμός, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για την περιοχή, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Η αγορά της Ρωσίας συνεισφέρει κάθε χρόνο σημαντικά στον τοπικό τουρισμό.

Ο πόλεμος όμως αλλάζει άρδην τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες να βρίσκονται σε αναβρασμό. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή καταγράφεται «πάγωμα» προκρατήσεων, καθώς η αρνητική ψυχολογία δεν βοηθά όσους ήθελαν να προγραμματίσουν από τώρα τις διακοπές τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η νέα εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα μετά το ξέσπασμα του πολέμου, προκαλεί έκρηξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η αγορά της Ρωσίας είναι πάντα σημαντική

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες σε τουριστικό επίπεδο. Στη χερσαία Μαγνησία και στις Β. Σποράδες τα τελευταία χρόνια υπήρχε σημαντική εισροή τουριστών από τη συγκεκριμένη χώρα. Η τουριστική αγορά «πάγωσε» σε επίπεδο προκρατήσεων και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί αφού η όποια πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα επισφαλής.

«Ο δείκτης των προκρατήσεων κινούταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς του 2019, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες ότι είναι εφικτό η τουριστική κίνηση φέτος να υπερβεί, σε επίπεδο εσόδων, ακόμη και το 2019», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ξενοδόχος Κων. Λεβέντης.

Τόσο ο ίδιος, όσο και όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό τοπικά παρακολουθούν τις εξελίξεις, προσδοκώντας ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σύντομα και ότι μόλις λήξει ο πόλεμος οι πληγές θα επουλωθούν γρήγορα.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Παράλληλα η απαγόρευση πτήσεων, αλλά και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το οικονομικό σύστημα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερους φόβους», σχολίασε ο Γρηγόρης Κοντορίζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Το 2019 είχαν έρθει στην Ελλάδα 583 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας μειώθηκαν στους 25.000, ενώ πέρυσι ανήλθαν στους 120.000.

Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη χώρα ήταν 433 εκατ. το 2019 και πέρυσι ήταν στα 115 εκατ.

Αναφορικά με την Ουκρανία η προσέλευση τουριστών από τη συγκεκριμένη χώρα ήταν πάντα σαφώς μικρότερη. Συνήθως επισκέπτονται την Ελλάδα είτε μεμονωμένα, είτε με μικρά γκρουπ. Σε κάθε περίπτωση όμως χάνεται ένα εισόδημα για τον κλάδο.

Ο κ. Κοντορίζος εκφράζει την αγωνία των τουριστικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης. Οπως λέει, σταμάτησαν αυτόματα οι προκρατήσεις, αλλά αν η κατάσταση αποκλιμακωθεί υπάρχει ακόμα περιθώριο για διόρθωση.

«Οταν ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, κανείς δεν έχει όρεξη να προγραμματίσει διακοπές. Η αρνητική ψυχολογία είναι ό,τι χειρότερο», συνεχίζει ο ίδιος.

Βάζει φωτιά το ενεργειακό ράλι

Οι παράγοντες του τουρισμού, όπως επίσης και όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, εκτός όλων των άλλων υφίστανται επίσης και τις δυσμενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τα καύσιμα.

«Το τελευταίο διάστημα πληρώνουμε λογαριασμούς αυξημένους κατά 150%. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα με το ράλι αυξήσεων που καταγράφεται στο φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα καύσιμα. Πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, υπό το βάρος τέτοιων υπέρογκων αυξήσεων», αναρωτήθηκε ο κ. Κοντορίζος.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι μεγάλη ανάσα θα έδινε στον κλάδο, αλλά και σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς επίσης στα χειμαζόμενα νοικοκυριά, η υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αναλάβει να επιδοτήσει σε όλες τις χώρες επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την ενέργεια.

Μία ανάσα από τα δύο ευρώ τη αμόλυβδη

Χθες συνεχίστηκε η ξέφρενη κούρσα στα καύσιμα σε επίπεδο Μαγνησίας. Η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε μία ανάσα από τα 2 ευρώ, στο 1,932 ευρώ, με τις πιθανότητες ακόμη και σήμερα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Στα ύψη στον νομό είναι και η 100άρα βενζίνη, η οποία άγγιξε τα 2,103 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης στη Μαγνησία έφτασε τα 1,343 ευρώ.

Οι πρατηριούχοι δεν αποκλείουν τις επόμενες δέκα ημέρες οι τιμές να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου