ΤΟΠΙΚΑ

Σε αποδρομή η Ομικρον και η πανδημία ~ Δύο χρόνια μετά την έναρξη του εφιάλτη ενθαρρυντικά μηνύματα

σε-αποδρομή-η-ομικρον-και-η-πανδημία-δ-127951

Αισιοδοξία δημιουργεί η ραγδαία μείωση νοσηλειών και κρουσμάτων – Ο κομβικός ρόλος του προγράμματος «Ελευθερία» και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε Αλμυρό και Βελεστίνο

Σε αποδρομή βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η πανδημία στη Μαγνησία, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία ότι η ύφεση σε κρούσματα και η ραγδαία μείωση των νοσηλειών στο Νοσοκομείο Βόλου θα σημάνουν σταδιακά την επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα.

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου λένε ότι αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η μείωση των κρουσμάτων, ο Covid -19 θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά η πανδημία θα φτάσει στο τέλος της, με την επικινδυνότητα που την ξέρουμε.

Καταγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα κυρίως των δύο τελευταίων εβδομάδων στη Μαγνησία βλέπει κανείς ότι το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, τα νέα κρούσματα της covid-19 και οι διασωληνωμένοι πτωτική πορεία, όπως επίσης οι εισαγωγές στο νοσοκομείο.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι αν συνεχιστεί περαιτέρω η αποκλιμάκωση θα μπορούμε να μιλάμε για τέλος αυτού του κύματος στο οποίο πρωταγωνίστησε η Ομικρον», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid στο Νοσοκομείο Βόλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να αποφευχθεί μία νέα έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών, ενδεχομένως να πρέπει να καθυστερήσει η περαιτέρω άρση των μέτρων.

«Η χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν, ενώ μπορεί να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό και σε δομές φροντίδας υγείας», προσθέτει ο ίδιος.

Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους σε ισχύ

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών και αν η ανοσία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, ο κ. Μάνδρος αναφέρει πως πρόσφατες δημοσιεύσεις δείχνουν ότι η ανοσία μετά από νόσηση ελαχιστοποιούταν στο ένα έτος για τους ανεμβολίαστους, ενώ παρέμενε ιδιαίτερα ικανοποιητική στο 90% αυτών που μετά την νόσηση εμβολιάστηκαν ακόμη και αν πέρασε 1,5 έτος.

Σε άλλη δημοσιευμένη μελέτη φαίνεται ότι αν κάποιος έχει μολυνθεί από κορονοϊό, στη συνέχεια προλάμβανε την επαναλοίμωξη κατά 85-92% για τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά μόνο κατά 60% όταν η επαναλοίμωξη προερχόταν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα άτομα που παραμένουν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα με 1 ή 2 δόσεις του εμβολίου, χωρίς να έχουν προηγουμένως νοσήσει. Αυτοί οι πολίτες, και ιδιαίτερα όσοι είναι τρίτης ηλικίας και έχουν συννοσηρότητες (όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, κάπνισμα, ανοσοκαταστολή) διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19, διασωλήνωσης και θανάτου.

«Ασπίδα η τρίτη δόση»

Ο κ. Μάνδρος επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η τρίτη δόση είναι ασπίδα στις μεταλλάξεις και ειδικά στην Ομικρον που έδειξε ότι είναι πολύ μεταδοτική.

«Η Ομικρον έχει μεν μια χωρίς προηγούμενο εξάπλωση, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνη. Διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου ο εμβολιασμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα έχουμε μικρότερους αριθμούς διαμετακομιζομένων σε ΜΕΘ και λιγότερους θανάτους λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Επομένως, ο εμβολιασμός παίζει καθοριστικό ρόλο και όχι οι ιδιότητες της παραλλαγής αυτής. Για αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η τρίτη δόση» σημειώνει.

Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε Αλμυρό και Βελεστίνο

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη θωράκιση του πληθυσμού έχουν συμβάλει σημαντικά και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί, ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες του νομού.

Σύμφωνα με στοιχεία που άντλησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στον δήμο Αλμυρού, από τις 11 Αυγούστου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 350 κατ οίκον εμβολιασμοί από το κλιμάκιο του κέντρου Υγείας Αλμυρού που αποτελείται από έναν Ιατρό και νοσηλευτή με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Αλμυρού (Βοήθεια στο Σπίτι), του ΕΟΔΥ και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (παραχωρώντας όχημα και οδηγό), έτσι ώστε να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και τα άτομα που παρουσιάζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα χτίζοντας έτσι το πολύτιμο τοίχος ανόσιας που όλοι επιθυμούμε. Το κλιμάκιο του Κ.Υ. Αλμυρού έχει μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και στα χωριά Πτελεός, Αγιοι Θεόδωροι, Αχίλλειο, Κοκκωτοί και Κωφοί.

Στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αντίστοιχα το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 120 εμβολιασμούς κατ’ οίκον στο Μ. Περιβολάκι, στην Κοκκίνα, στο Περίβλεπτο, στο Αερινό, στον Αγ. Γεώργιο, στο Στεφανοβίκειο, στον Ριζόμυλο, στα Κανάλια και στην Κερασιά, στο Κεραμίδι, στη Χλόη και στο Βελεστίνο.

Τέλος, από το Νοσοκομείο Βόλου έχουν διενεργηθεί – πραγματοποιηθεί από 6/8/2021 μέχρι 27/12/21 συνολικά 235 κατ` οίκον εμβολιασμοί και συγκεκριμένα 79 εμβολιασμοί σε άνδρες και 156 σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

182 νέες μολύνσεις κορονοϊού στη Μαγνησία

Συνολικά 182 κρούσματα εκ των οποίων το ένα στα νησιά των Βορείων Σποράδων ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ για τη Μαγνησία.

Πανελλαδικά τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 11.883, εκ των οποίων 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.397.187

(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 301 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.365 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.719 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 425 (63.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 88.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 306 (72%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (28%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.255 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +10.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου