ΑΛΜΥΡΟΣ

Λογίστρια κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο ~ Ειρήνη Μπόσινα: Να κυνηγάτε τα όνειρά σας

λογίστρια-κατέκτησε-το-κιλιμάντζαρο-127974

Η Αλμυριώτισσα, που πάτησε κορυφή, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη συγκλονιστική εμπειρία – Μέλος του ΕΟΣ Αλμυρού, έκανε τα βουνά δεύτερο σπίτι της

Πέρασε μία εβδομάδα από τη στιγμή που επέστρεψε στον Αλμυρό η Ειρήνη Μπόσινα, όμως ακόμη μέσα της κυριαρχούν εντυπώσεις και συναισθήματα από την πρωτόγνωρη εμπειρία, που έζησε υψώνοντας τη σημαία του ΕΟΣ Αλμυρού στο Κιλιμάντζαρο.

Η 43χρονη λογίστρια μέχρι πρότινος ασχολούνταν ερασιτεχνικά με την ορειβασία. Μετά το κατόρθωμά της εντάσσεται πλέον στο καλεντάρι των ανθρώπων, που ανέβηκαν στην απάτητη κορυφή του κόσμου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ηταν 14 Φεβρουαρίου ξημερώματα οπότε η σημαία του συλλόγου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αλμυρού υψωνόταν στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, στα 5.895 μέτρα, στο Κιλιμάντζαρο, στην Τανζανία.

Μία τιτάνια προσπάθεια, στην οποία πρωταγωνίστησαν το σφρίγος, η αποφασιστικότητα και το πείσμα της 43χρονης γυναίκας.

Η Ειρήνη Μπόσινα, μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αλμυρού σηκώνοντας τη σημαία του συλλόγου δάκρυσε.

Ειρήνη Μπόσινα: Οταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις

Ετρεμε σύγκορμη από συγκίνηση. Τα συναισθήματα που την κυρίεψαν δύσκολο να περιγραφούν με λόγια. Αισθανόταν δικαιωμένη και ταυτόχρονα ενθουσιασμένη. Χαλάλι οι θυσίες και η πολύμηνη προετοιμασία. Άξιζε τελικά τον κόπο.

Η κατάκτηση της κορυφής Ουχούρο, που στη γλώσσα Σουαχίλι σημαίνει Ελευθερία ήταν γεγονός.

«Είναι δύσκολο να περιγραφούν τα συναισθήματα εκείνων των πρώτων ωρών. Νιώθεις πραγματικά δικαίωση και ηθική ικανοποίηση ότι πέτυχες ακόμη έναν στόχο», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 43χρονη Ειρήνη. Εχει επιστρέψει στον Αλμυρό και έπεσε ξανά με τα μούτρα στη δουλειά. Μεταξύ της καθημερινής ενασχόλησης με τα οικονομικά, η αναδρομή σε εκείνες τις ημέρες τής δίνει δύναμη και ενδεχομένως ένα επιπλέον κίνητρο για την επόμενη υψηλότερη κορυφή

Δεκαπέντε χρόνια «οργώνει» τα βουνά

«Ασχολούμαι με την ορειβασία πολλά χρόνια, περίπου 15 και η αγάπη αυτή συνεχώς δυναμώνει αντί να μειώνεται με τα χρόνια», αναφέρει η Ειρήνη περιγράφοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την εμπειρία της.

Ξεκίνησε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού, στον οποίο εξακολουθεί και είναι μέλος, αλλά επειδή της άρεσε πολύ προσπάθησε να βρει τρόπο να εξελιχτεί και να βελτιωθεί.

«Γνώρισα τον οδηγό βουνού Μπάμπη Μαρινίδη με τον οποίο έκανα την πρώτη μου χειμερινή ανάβαση στο Μύτικα (ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος) και στη συνέχεια τελείωσα την σχολή αρχαρίων ορειβασίας μαζί του με το ΣΧΟ Βέροιας», προσθέτει.

Σε πολλά ελληνικά βουνά δεν έχει πάει ακόμη, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου και δουλειάς.

Λατρεύει όμως τον Όλυμπο, στον οποίο έχει ανεβεί πάνω από 25 φορές. Το βουνό των αρχαίων θεών μονοπωλεί ουσιαστικά το ενδιαφέρον της.

Η Ειρήνη Μπόσινα σηκώνει τη σημαία του ΕΟΣ Αλμυρού μόλις πάτησε κορυφή στο Κιλιμάντζαρο

Η πορεία μέχρι τη μεγάλη απόφαση

Το καλοκαίρι του 2021 έκανε ουσιαστικά την πρώτη ανάβαση σε ψηλότερες κορυφές, στις ιταλικές Αλπεις Breithorn, στα 4.164 μέτρα και στο Gran Paradiso, στα 4.061μέτρα.

«Το μικρόβιο υπήρχε, μόλις ήρθε η ευκαιρία την αξιοποίησα» συνεχίζει. «Αφού προσέγγισα τις συγκεκριμένες κορυφές, από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου πότε θα δοκιμάσω το κάτι παραπάνω, αυτό που ήθελα αλλά δεν πίστευα ότι μπορούσα. Η πρόταση έπεσε και η ευκαιρία δεν μπορούσε να χαθεί. Κιλιμάντζαρο!!», συνεχίζει η 43χρονη.

Ξεκίνησε λοιπόν προετοιμασία. Ακολούθησε ένα 4μηνο με πολύ άσκηση, τρέξιμο, με αντίξοες συνθήκες, χιόνι, βροχές, αδέσποτα που με κυνηγούσαν στην προπόνηση.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα για προετοιμασία σε βουνό, οπότε έπρεπε να βρίσκω ανηφόρες να προπονηθώ έκανε ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα» θυμάται.

Ήταν όμως απόλυτα προσηλωμένη σε αυτό που έκανε διότι «ήθελα πολύ να το καταφέρω», όπως λέει.

Αριστερά ο οδηγός Λούκι από τη φυλή των Μασάι και δεξιά ο βοηθός του Χασάν με την Ειρήνη Μπόσινα

Καρέ – καρέ η αποστολή στην Αφρική

Η προσπάθεια για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής της Αφρικής ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου 2022 από την πύλη Machame, στα 1.800μ υψόμετρο.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε σταδιακή ανάβαση για εγκλιματισμό και στις 14 Φεβρουαρίου στις 06:25 πμ η Ειρήνη πάτησε την κορυφή. Την ομάδα συνόδευε πάντα τοπικός οδηγός βουνού με ολόκληρη ομάδα υποστήριξης, μάγειρα, βοηθό οδηγού και αχθοφόρους.

«Το βουνό δεν παρουσιάζει τεχνική δυσκολία, η δυσκολία του είναι η προσαρμογή στο υψόμετρο, εφόσον ο οργανισμός ανταποκριθεί καλά, η επιτυχία αγγίζει πολύ καλά ποσοστά», σύμφωνα με την ίδια.

Η Αλμυριώτισσα ορειβάτης αφιέρωσε την «κατάληψη» της κορυφής στον λατρεμένο της φίλο, και μέλος του ΕΟΣ, Χρυσόστομο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αλλά και στον «δάσκαλό» της Μπάμπη Μαρινίδη.

Ο συνολικός χρόνος της εξόρμησής της ήταν ουσιαστικά έξι μέρες. Η τελική ανάβαση ξεκίνησε στις 00:30 με ώρα άφιξης στην κορυφή τις 6:25 το πρωί, δηλαδή περίπου έξι ώρες.

Το πανηγυρικό μήνυμα του ΕΟΣ Αλμυρού αποτύπωνε το μέγεθος της ικανοποίησης: «Η σημαία του συλλόγου μας στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, Uhuru Peak 5.895m, mount kilimatzaro, Tanzania, Africa. Στις 14/02/2022 στις 6:25 το πρωί το μέλος μας κα Ειρήνη Μπόσινα ύψωσε την σημαία του ΕΟΣ Αλμυρού στην κορυφή της Αφρικής. Μάλιστα κατά δήλωσή της από εκεί αφιέρωσε την ανάβαση αυτή στο λατρεμένο της φίλο (και μέλος του ΕΟΣ) Χρυσόστομο, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας… και φυσικά στον «δάσκαλό» της Μπάμπη Μαρινίδη», υπογραμμιζόταν.

«Να κυνηγάτε τα όνειρά σας, δεύτερη ζωή δεν έχει»

Η κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής αποτελεί για την Ειρήνη «νίκη ζωής». Είχε βάλει στόχο και τον πέτυχε. Η προσπάθειά της όμως αποτελεί και ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους πολίτες, με ό,τι να καταπιάνονται, πως μπορούν να τα καταφέρουν αρκεί να το πιστέψουν και να παλέψουν για αυτό.

«Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις», παρατηρεί η ίδια στη συνομιλία μας.

«Αν με ρωτήσετε τι είναι αυτό που με παρακινεί δεν έχω ακριβή απάντηση, σίγουρα πάντως η βελτίωση, η ικανοποίηση ότι βάζεις στόχους και τους πετυχαίνεις, ότι ακόμη και αν τα χρόνια περνάνε με σκληρή δουλειά, προσήλωση επιμονή και υπομονή μπορούμε να εξελισσόμαστε, και αυτό μας κρατά ζωντανούς. Για χρόνια πίστευα ότι τελικά αυτό δεν ισχύει, τώρα συνειδητοποίησα ότι δεν αρκούσε η σκέψη,Οι σκέψεις έχουν την αξία τους μόνο όταν κινητοποιούν τη θέλησή μας. Σε οτιδήποτε κάνουμε σε αυτή τη ζωή χρειάζεται κόπος, τύχη, κατάλληλες συνθήκες οι οποίες θα έρθουν όχι όταν το θελήσουμε εμείς αλλά όταν εκείνες βρουν το κατάλληλο περιβάλλον να αναπτυχθούν, αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε τότε , είναι απλά να αρπάξουμε τις ευκαιρίες», καταλήγει, προτρέποντας όλους «να κυνηγάτε τα όνειρά σας, δεύτερη ζωή δεν έχει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου