ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτιά» στα τηλέφωνα για το Novavax ~ Άγνωστο πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού

φωτιά-στα-τηλέφωνα-για-το-novavax-άγνωστο-134717

Παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον, αλλά οι δόσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ελλάδα – Κάθε Τετάρτη, από αρχές Μαρτίου, στο Νοσοκομείο Βόλου οι εμβολιασμοί με το πρωτεϊνικό εμβόλιο

Μπορεί η έλευση του Νovavax, του πρωτεϊνικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, να πολυδιαφημίστηκε και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από πολίτες για να το κάνουν, όμως ακόμη η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού δεν έχει ανοίξει.

Η ευθύνη ανήκει στην εταιρεία. Στην Ελλάδα, αναμένονται συνολικά 474.000 δόσεις του εμβολίου. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Υγείας θα παραλάβει τις πρώτες 168.000 δόσεις. Στη συνέχεια θα αρχίσει η διανομή ανά νομό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έχουν οι αρμόδιοι στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείου Βόλου, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Novavax θα ξεκινήσουν από τις αρχές Μαρτίου, αν δεν προκύψουν απρόοπτα. Θα γίνονται αποκλειστικά κάθε Τετάρτη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της επιτροπής που είναι αρμόδια για τον εμβολιασμό.

Η καθυστέρηση εκ μέρους της εταιρείας να παραδώσει τα πρώτα φορτία με τις δόσεις στη χώρα είναι ο λόγος, που δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού, τουλάχιστον μέχρι χθες.

Ωστόσο πολίτες επικοινωνούν με το Νοσοκομείο και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, ώστε στη συνέχεια να προγραμματίσουν ραντεβού.

Δοκιμαστικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Novavax είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου.

Χορηγείται σε δύο δόσεις με τρεις εβδομάδες διαφορά μεταξύ των δόσεων και απαρτίζεται από μικρά τμήματα κορoνοϊού που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον με στόχο όταν εισέλθουν στον οργανισμό να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση. Πρόκειται δηλαδή για μια πιο «παραδοσιακή» τεχνική ανάπτυξης εμβολίου συγκριτικά με τα mRNA εμβόλια έναντι του Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Tα τελευταία στοιχεία εμβολιασμών στη Μαγνησία

Τον τελευταίο μήνα το πρόγραμμα «Ελευθερία» στη Μαγνησία καταγράφει και πάλι καθίζηση. Η μεγαλύτερη κάμψη αφορά στην τρίτη αναμνηστική δόση. Τα προγραμματισμένα ραντεβού δεν είναι σε αριθμό όσα θα έπρεπε, προκειμένου τελικά το τείχος ανοσίας να φρενάρει αποτελεσματικά τη διασπορά του κορονοϊού.

Με βάση τα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στην επίσημη πλατφόρμα στις 21 Φεβρουαρίου, την τρίτη δόση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν κάνει 87.303 πολίτες, ενώ στις Βόρειες Σποράδες ανέρχονται σε 6.476.

Συνολικά οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 337.862 στην ΠΕ Μαγνησίας και 26.497 στις Βόρειες Σποράδες.

Με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί ποσοστό 69,75% στη Μαγνησία, ήτοι 132.532 πολίτες, ενώ στα νησιά έχει ολοκληρώσει τους δύο εμβολιασμούς ποσοστό 79,82% των πολιτών, δηλαδή 11.013 άτομα σε απόλυτους αριθμούς.

Οι γιατροί επιμένουν πως για να μπει φρένο στη διασπορά θα πρέπει όσοι έχουν εμβολιαστεί να κάνουν και την τρίτη δόση, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι ευάλωτοι στις μεταλλάξεις, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η πανδημία ειδικά με την Ομικρον, η οποία προσβάλλει και εκείνους που έχουν κάνει την τρίτη δόση, δεν παρουσιάζουν όμως σοβαρή συμπτωματολογία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου