ΤΟΠΙΚΑ

Εργάνη: 2.000 νέες προσλήψεις στη Μαγνησία, παρά την πανδημία

εργάνη-2-000-νέες-προσλήψεις-στη-μαγνησία-134820

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία της έκθεσης του υπουργείου Εργασίας – Σημαντική υποχώρηση της απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2022

Μπορεί οι επιχειρήσεις δύο χρόνια τώρα να κλυδωνίζονται εξαιτίας της πανδημίας, την ίδια ώρα όμως οι προσλήψεις κινούνται ανοδικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση.

Σε επίπεδο Μαγνησίας, οι δείκτες της απασχόλησης αυξήθηκαν το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», στην οποία αναλύονται τα στοιχεία για την απασχόληση των εργαζομένων και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2022, η απασχόληση υποχώρησε εντυπωσιακά σε ορισμένους κλάδους (π.χ. εστίαση) επιβεβαιώνοντας την πίεση που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις, κυρίως από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, αλλά και από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Το «κέρδος» του 2021

Συγκεκριμένα, το 2021 οι προσλήψεις στον νομό ανήλθαν σε 32.284 στη χερσαία Μαγνησία και 7.166 στις Β. Σποράδες. Την ίδια περίοδο αποχώρησαν οικειοθελώς 15.105 εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και 1.619 στα νησιά, 573 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη Μαγνησία και 32 στις Σποράδες καταγγέλθηκαν μονομερώς, ενώ άλλες 730 συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν.

Με βάση προσλήψεις- αποχωρήσεις το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων είναι θετικό, κατά 2.006 θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Μαγνησία.

«Ποδαρικό» Ιανουαρίου με αρνητικό πρόσημο

Ωστόσο, από τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Ιανουάριο, προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στη Μαγνησία.

Συγκεκριμένα, κατά τον περασμένο μήνα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 1.849 στην ΠΕ Μαγνησίας και 61 στις Σποράδες, ενώ οι αποχωρήσεις σε 2.444 (1.109 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 1.335 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Συνεπώς, το ισοζύγιο του Ιανουαρίου ήταν αρνητικό κατά 534 θέσεις εργασίας. Η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων καταγράφεται στον κλάδο της εστίασης και ακολουθεί το λιανικό εμπόριο.

Χαμηλότεροι μισθοί

Ακόμη, από τα στοιχεία του «Εργάνη» προκύπτουν δύο ακόμη αρνητικά συμπεράσματα που προβληματίζουν.

Σε συνδυασμό με την ιδιόμορφη συνθήκη της πανδημίας, όπως προκύπτει από την έκθεση, καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των εργαζομένων, κατά μέσο όρο, σε πάνω από 38 ώρες την εβδομάδα. Επίσης το 1/3 των απασχολούμενων αμείβεται με 500 ευρώ και κάτω, το μήνα. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις μερικού χρόνου, ή σε καθεστώς ημιαπασχόλησης στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων, τα οποία δεν συνιστούν μόνιμη και ικανοποιητική λύση στην ανεργία.

Τέλος, ο μεγαλύτερος εργοδότης είναι το λιανεμπόριο και η εστίαση και ακολουθούν το χονδρικό εμπόριο, η εκπαίδευση και η βιομηχανία τροφίμων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου