Βάσω Κυριαζή: Χρειάζεται συνολικό σχέδιο δράσης

βάσω-κυριαζή-χρειάζεται-συνολικό-σχέ-139863

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν ξανά τεφτέρια

Οπου και να επιχειρήσει κανείς να ανοίξει συζήτηση, δύο θέματα πλέον κυριαρχούν. Το ένα είναι η πανδημία. Το δεύτερο και πολύ σοβαρό είναι η ακρίβεια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα περισσότερα νοικοκυριά υποφέρουν. Ολοι περίμεναν ότι η πανδημία θα προκαλέσει οικονομική κρίση. Βιώναμε άλλωστε τις επιπτώσεις, άλλος λίγο, άλλος πολύ, τα δύο τελευταία χρόνια. Η κατάσταση όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δυσκολέψει πολύ. Οι διαρκείς ανατιμήσεις αποτελούν πολιορκητικό κλοιό γύρω από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το γεγονός ότι έχουν βγει στον δρόμο μόνο οι αγρότες, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε άλλους κλάδους.

Υπάρχει και μάλιστα πολύ σοβαρό. Κραταιές επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Μετρούν πλέον τις δυνάμεις και τις αντοχές τους μέρα με την ημέρα. Το ενεργειακό κόστος είναι σοβαρό. Κινδυνεύει η παραγωγική διαδικασία, ενώ τα προϊόντα τους σε λίγο δεν θα είναι ανταγωνιστικά. Και οι ανατιμήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ενέργεια. Πρώτες ύλες και άλλες δαπάνες προκαλούν πλέον έντονο πονοκέφαλο.

Μεγαλύτερες και μικρότερες επιχειρήσεις βάλλονται. Ολοι λένε ότι τα μέτρα στήριξης, που ανακοινώνονται σε μηνιαία βάση πλέον, δεν επαρκούν.

Την ίδια ώρα στα νοικοκυριά η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Οικογενειάρχες μιλούν για πλήρη ανατροπή του προγραμματισμού τους. Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αποτελεί πλέον βραχνά. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να περιορίζουν την κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα.

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος… Αν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν ξανά τεφτέρια.

Ακούγοντας τις προσωπικές ιστορίες οικογενειών, που ζουν σε συνθήκες πολύ δύσκολες, νομίζει κανείς ότι ο χρόνος γύρισε πίσω, στην εποχή των μνημονίων.

Για αυτό και το αίτημα για συνολικό σχέδιο δράσης είναι πλέον επιτακτικό. Μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να σπεύδουν με διαβεβαιώσεις να καθησυχάζουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, όμως οι φωνές διαμαρτυρίας στην κοινωνία γίνονται ολοένα και πιο εκκωφαντικές. Καιρός να εισακουστούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου