ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτιές» για τα ανθυγιεινά ~ Έντονες αντιδράσεις από κλάδους στο δημόσιο

φωτιές-για-τα-ανθυγιεινά-έντονες-αν-144454

Η εισήγηση για αλλαγές στον «χάρτη» των δικαιούχων προκαλεί δυσφορία – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους δημοτικούς υπαλλήλους και το προσωπικό εθνικής άμυνας – Ποιοι κλάδοι θίγονται

Συναγερμός έχει σημάνει στα σωματεία του δημοσίου τομέα της Μαγνησίας, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος διυπουργικής επιτροπής για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το συγκεκριμένο πόρισμα φέρνει ανατροπές στο ύψος αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η ειδική επιτροπή συστάθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση και την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησής του. Περιλαμβάνει δύο σενάρια, βάσει των οποίων αυξάνεται το ανώτερο ύψος του επιδόματος στα 170 και 180 ευρώ αντίστοιχα από 150 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα καθίστανται μη δικαιούχοι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα το λαμβάνουν.

Επίσης, αυξάνεται ο συνολικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος από 102.281 σήμερα σε 114.244, σύμφωνα και με τις δύο εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς το ανώτατο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο ανέρχεται στα 150 ευρώ και κλιμακώνεται ακολούθως σε 105 ευρώ, 70 ευρώ, 35 ευρώ και 30 ευρώ το μήνα.

Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι εργαζόμενοι πολλών κλάδων θα μείνουν εκτός και ξεκινούν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, για σήμερα Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 11:00.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ το σύνολο του δημόσιου τομέα το επίδομα περικόπτεται σε 15.312 δικαιούχους από τους 103.000 που το λαμβάνουν σήμερα, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι, αν γίνει αποδεκτό το πόρισμα, θα δούνε μειώσεις που θα φτάσουν το 15 – 20 % του μισθού τους.

Οι κλάδοι που θίγονται

Μεταξύ των εργαζομένων που πλήττονται περιλαμβάνεται το προσωπικό που απασχολείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο πράσινο των ΟΤΑ, οι καθαρίστριες σχολείων, οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση κ.α.. Επίσης ανατροπές θα δούνε οι φρουροί φυλακών, αλλά και οι υπάλληλοι του υπ. πολιτισμού που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες Αρχαιολογίας.

Όσον αφορά τον κλάδο των υγειονομικών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και με βάση τα πρώτα στοιχεία υπάρχουν ανακατανομές στο ύψος και στους δικαιούχους. Η Ομοσπονδία παραμένει σταθερή στη θέση της για αύξηση – διπλασιασμό του ανθυγιεινού, επέκταση και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και καμιά βλαπτική μεταβολή σε όσους χορηγείται μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως εκτός βαρέων και ανθυγιεινών βρίσκονται οι γιατροί και όσοι εργάζονται σε οργανωμένα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή βαθμού, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχει ενταχθεί παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη ειδικότητα στον ιδιωτικό τομέα είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ. Επίσης, οδηγοί, βοηθοί ασθενοφόρων, διασώστες, φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ορισμένα παραϊατρικά επαγγέλματα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το 304 ΠΕΒ

Τα σωματεία Διοικητικών και Τεχνικών Δημοσίων 304 ΠΕΒ και Εργαζομένων ΥΕΘΑ Ν. Μαγνησίας για να εκφράσουν την αντίδρασή τους πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Παρασκευή, στις 8:00, έξω από το 304 ΠΕΒ.

Από το σύνολο των υπαλλήλων στην εθνική άμυνα το επίδομα ελάμβανε ένα ποσοστό 90%. Αν υιοθετηθεί το πόρισμα θα υπάρξουν αλλαγές σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70% του προσωπικού.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε εν όψει της σημερινής κινητοποίησης, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση καλυπτόμενη πίσω από ένα πρόχειρο πόρισμα πλήττει ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα.

Στο υπουργείο εθνικής άμυνας η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δικαιούνταν και έπαιρναν το ανθυγιεινό επίδομα, εργάζεται κάτω από δύσκολες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, (χημικά, καρκινογόνα, ραδιενεργά στοιχεία, ακτινοβολία) σε στρατιωτικά εργοστάσια (304ΠΕΒ, 307ΠΕΒ), ναυστάθμους, (έχει ανακοινωθεί η κατασκευή του στον τον Αλμυρό), σε Πτέρυγες μάχης (111ΠΜ) και σε μονάδες εκστρατείας (32ΤΑΞΠ/Ν), στηρίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Άμυνα της χώρας.

«Θεωρούμε το πόρισμα της επιτροπής τουλάχιστον απαράδεκτο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη μελέτη επαγγελματικού κινδύνου των χώρων και των συνθηκών εργασίας μας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τα πορίσματα του ΕΛΥΝΙΑΕ και των μετρήσεων του Δημόκριτου», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Φωτόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο 304 ΠΕΒ και ταμίας στο ΔΣ του νομαρχιακού τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ.

Τα σωματεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζητούν να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας και καλούν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να πάρουν θέση και να συμβάλουν θετικά για την συνέχιση της καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους.

«Όλοι οι συνάδελφοι είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε διάφορους χημικούς, καρκινογόνους παράγοντες, σε ακτινοβολία και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ραδιενεργά στοιχεία. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι ειδικότητες στους χώρους εργασίας μας», παρατηρεί ακόμη ο κ. Φωτόπουλος.

Ραντεβού στο δημοτικό αμαξοστάσιο

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας πραγματοποιεί, σήμερα, στάση εργασίας από 7:00 έως 11:00 και συγκέντρωση στις 10:00, στο αμαξοστάσιο του δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, τυχόν αλλαγές θα επηρεάσουν τους τομείς της αποκομιδής απορριμμάτων, την αποχέτευση και τα νεκροταφεία (οδηγοί, εργάτες απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές, τεχνίτες-εργάτες αποχέτευσης, εργάτες-ταφής, εκταφής κ.λπ.). Επίσης όλες οι άλλες ειδικότητες (καθαρίστριες σχολείων και εσωτερικών χώρων, εργάτες πρασίνου, δενδροκηπουροί, τεχνίτες και εργάτες οικοδόμοι κ.α.) υποβαθμίζονται στις οικονομικά μικρότερες κατηγορίες με σημαντική περικοπή του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα. Το σωματείο κάνει λόγο για «σαλαμοποίηση» των εργαζομένων και καταγγέλλει ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα διχόνοιας και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων.

«Αυτό το πόρισμα είναι προάγγελος νέων περικοπών. Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να το αποσύρει. Είναι απαράδεκτο να αξιώνεται από εργαζόμενους που απασχολούνται σε αντίξοες συνθήκες να συναινέσουν σε περικοπές ή ακόμη και κατάργηση του επιδόματος» παρατήρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Μαγιάκος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου