ΤΟΠΙΚΑ

Τάζουν… κληρονομιές με «φούντες»

τάζουν-κληρονομιές-με-φούντες-144528

Οι εξορύξεις χρυσού στον Καναδά και τα μετοχικά κεφάλαια σε τράπεζα το δέλεαρ, για να αλιεύουν θύματα μέσω των social media – Πώς Βολιώτης γλίτωσε την παγίδα

Κληρονόμοι μονάδων εξόρυξης χρυσού στον Καναδά και μέτοχοι σε κεφάλαια μεγάλης τράπεζας, με έδρα επίσης τον Καναδά, αισθάνθηκαν για κάποιες ώρες Βολιώτες, όταν μέσω του messenger ενημερώθηκαν πως είναι κάτοχοι μίας ολόκληρης περιουσίας!

Ο αποστολέας του μηνύματος είναι αλλοδαπός. Υποστηρίζει ότι είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συγκεκριμένης τράπεζας και πως ενεργεί για λογαριασμό της.

Επικαλείται κληρονομιές με «φούντες», με απώτερο στόχο να αλιεύσει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από ανυποψίαστους χρήστες των social media.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα στοιχεία της τράπεζας που επικαλείται και για λογαριασμό της οποίας -υποτίθεται- ότι μιλάει, είναι αληθινά. Η τράπεζα αυτή υφίσταται, όπως επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ένας εκ των Βολιωτών που έλαβε μήνυμα στη σελίδα του και άρχισε να ψάχνει το θέμα.

Τον συγκεκριμένο Βολιώτη δεν τον βρήκε τυχαία μέσω facebook. Είναι σαφές ότι νωρίτερα έκανε «φύλλο και φτερό» το προφίλ του. Για αυτό και στο μήνυμα που του έστειλε επικαλείται ονόματα συγγενών του, τα οποία είναι υπαρκτά.

Για να γίνει πιο αληθοφανής η κομπίνα που πήγε να στηθεί και να «τσιμπήσει» ο παραλήπτης του μηνύματος, ο αποστολέας τον ενημέρωσε ότι συγγενής του που ζούσε στον Καναδά πέθανε, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια περιουσία. Υποτίθεται ότι ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας εξόρυξης χρυσού και βασικός μέτοχος της τράπεζας και ότι πεθαίνοντας άφησε μοναδικό κληρονόμο τον ανιψιό του στον Βόλο.

«Για να φτάσει όμως η κληρονομιά στα χέρια σας θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα», συνέχιζε το μήνυμα, με τον αποστολέα να ζητεί, με δέλεαρ την κληρονομιά, από τον συγκεκριμένο Βολιώτη να δώσει προσωπικά του στοιχεία και τα IBAN από τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Δεν ξέρω αν ήταν διαβολική σύμπτωση ή όχι. Στην περίπτωσή μου όμως πράγματι έχω έναν μακρινό συγγενή στον Καναδά. Δεν είχαμε επικοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μου φάνηκε περίεργο λοιπόν ότι με θυμήθηκε ξαφνικά. Ευτυχώς έχω ακούσει για τις απάτες μέσω των social media και έκανα δεύτερη σκέψη και αποφάσισα τελικά να μην απαντήσω» είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συμπολίτης, αποδέκτης του μηνύματος.

Ο ίδιος αποφάσισε να απευθυνθεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και να γνωστοποιήσει το θέμα προκειμένου να ενημερωθούν και άλλοι πολίτες, ώστε να μην «τσιμπήσουν». Ο ίδιος ευτυχώς μετά από ώριμη σκέψη δεν έπεσε στην «παγίδα». Μάλιστα σκοπεύει να απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Δεν είναι δυνατόν αλιεύοντας τα προσωπικά μας στοιχεία και τη συγγενική σχέση που έχουμε με άλλους ανθρώπους να προβαίνουν σε απόπειρες εξαπάτησης. Πρέπει να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου