Τα αγροτικά μπλόκα

τα-αγροτικά-μπλόκα-164241

Οι αποσπασματικές λύσεις, που δίνονται, δεν βοηθούν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους

Οι αγρότες βγήκαν ξανά στους δρόμους. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας γύρισαν τα κλειδιά στις μηχανές των τρακτέρ και παρατάχθηκαν στις δύο πλευρές του κόμβου στη Νίκαια και τον Ριζόμυλο. Ανάλογα μπλόκα στήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι πολλά. Οσοι υποστηρίζουν ότι οι αγρότες παραδοσιακά βγαίνουν στα μπλόκα και υποβαθμίζουν τα προβλήματά τους κάνουν λάθος.

Δυστυχώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις μπορεί να μιλούσαν όλες για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, μπορεί να έκαναν παρεμβάσεις και να στήριζαν πρόσκαιρα αγρότες και κτηνοτρόφους, υπάρχουν όμως προβλήματα που παραμένουν άλυτα χρόνια ολόκληρα. Ηρθε και η πανδημία του κορονοϊού, σε συνδυασμό με το τσουνάμι ανατιμήσεων και το όργωμα του χωραφιού έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτο.

Στην ίδια τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι κτηνοτρόφοι, που αγοράζουν χρυσάφι… τις ζωοτροφές, τα δικαιώματά τους είναι πετσοκομμένα και ένας ολόκληρος κλάδος πνέει τα λοίσθια.

Οι αποσπασματικές λύσεις, που δίνονται, δεν βοηθούν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Δεν θα γίνουμε κολίγοι στα χωράφια μας» φωνάζουν οι αγρότες της Μαγνησίας και δεν έχουν άδικο. Οταν πληρώνουν στο τριπλάσιο τα λιπάσματα και τα υπόλοιπα αγροτοεφόδια, όταν οι λογαριασμοί ρεύματος παραπέμπουν σε ηλεκτροσόκ, όταν δεν έχουν χρήματα να φουλάρουν με πετρέλαιο τα τρακτέρ τους για να πάνε να οργώσουν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι για εκείνους οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Αιχμή του δόρατος των αιτημάτων των αγροτών η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, που λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα έχει εκτοξευτεί. Οι αγρότες έχουν εξαγγείλει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκε και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων ΣΕΚ.

Η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Ο στόχος των παρεμβάσεων, που επιβάλλεται να υιοθετηθούν, πρέπει να είναι η διατήρηση της απασχόλησης και στο χωράφι και στη μεταποίηση.

Δεν πρέπει να ερημώσει η ύπαιθρος. Τώρα που είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ, η μείωση του κόστους παραγωγής και η θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι τα κυρίαρχα ζητήματα στην ατζέντα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου