ΤΟΠΙΚΑ

Θλίψη στη Μαγνησία για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη

θλίψη-στη-μαγνησία-για-το-θάνατο-του-χρ-169943

Θλίψη έχει προκαλέσει και στη Μαγνησία ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, του «αδέκαστου ανακριτή στην υπόθεση Λαμπράκη», που έγραψε τη δική του σημαντική ιστορία στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι ο Χρήστος Σαρτζετάκης αγαπούσε ιδιαίτερα τον Βόλο και τον Αλμυρό. Από τον Αλμυρό μάλιστα έλκει την καταγωγή της η σύζυγός του Έφη Αργυρίου – Σαρτζετάκη, αρχαιολόγος και ιστορικός.

Η οικογένεια Σαρτζετάκη αγαπούσε πολύ το Πήλιο. Αφότου ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, η οικογένεια επισκεπτόταν ιδιωτικά την περιοχή.

Μία από αυτές ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, επί θητείας του πρώην δημάρχου Δημήτρη Πιτσιώρη, όπως μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο τότε αντιδήμαρχος Βόλου Μιλτιάδης Ζιάκας, ενθυμούμενος την επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η οικογένεια Σαρτζετάκη διαμένει στο ξενοδοχείο Ξενία. Η δημοτική αρχή, ως οικοδεσπότης της πόλης, αποστέλλει στο ξενοδοχείο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, ως καλωσόρισμα στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ευγενής εκ φύσεως, συγκινείται από τη χειρονομία και επικοινωνεί με τον δήμαρχο για να του εκφράσει την ευαρέσκειά του. Ο Δημήτρης Πιτσιώρης με μία πολύ μικρή ομήγυρη συνεργατών του, μεταξύ των οποίων και ο Μιλτ. Ζιάκας προσκαλούν τον πρώην Πρόεδρο και τη σύζυγό του σε γεύμα.

«Είναι από εκείνες τις στιγμές που νιώθεις ότι είσαι τυχερός να μπορείς να συνομιλείς με ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με σημαντικές στιγμές της νεώτερης ιστορίας», θα πει ο κ. Ζιάκας, περιγράφοντας τα συναισθήματα που τον είχαν κατακλύσει εκείνη την ημέρα, ακούγοντας τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρεται στη σθεναρή του θέση, να μην προσφύγει στη Χάγη η Ελλάδα για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τις επισημάνσεις του για τους θεσμούς και τη λειτουργία του Κράτους.

Η οικογένεια Σαρτζετάκη αποχώρησε από την πόλη δύο μέρες μετά. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να κυκλοφορήσει στην πόλη και την παραλία του Βόλου, απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την αγάπη των Βολιωτών. «Όσοι τον αναγνώρισαν έσπευσαν να τον χαιρετήσουν με πολύ ζέση και σεβασμό. Απολάμβανε πάντα την αναγνώριση του κόσμου, ακόμη και αφού είχε αποχωρήσει από την Προεδρία», κατέληξε ο κ. Ζιάκας, κλείνοντας τη μικρή αυτή αφήγηση από τα όσα διαδραματίστηκαν σε εκείνη την επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας στον Βόλο.

Δήλωση Γ. Σούρλα για τον Χρ. Σαρτζετάκη

Με αφορμή τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης σε όλη του την ζωή επιτέλεσε το καθήκον του με ακεραιότητα και εντιμότητα. Υπήρξε αυστηρά προσηλωμένος στο εθνικό καθήκον και στα δημοκρατικά ιδεώδη. Με τίμησε διαχρονικά με την φιλία του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου