ΤΟΠΙΚΑ

Στο 2,39 ο δείκτης θετικότητας στη Μαγνησία

στο-239-ο-δείκτης-θετικότητας-στη-μαγνησ-171795

Τρεις απώλειες, 261 νέες μολύνσεις και μάχη για πέντε ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού – Θα μειωθούν οι θάνατοι τις επόμενες μέρες εκτιμά ο Κων. Γουργουλιάνης

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν στα «κόκκινα» στη Μαγνησία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά είναι τριψήφιος, οι απώλειες ασθενών που νοσούν βαριά από κορονοϊό είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ και οι νοσηλείες, μολονότι δίνονται εξιτήρια, παραμένουν σε σχετικά πιεσμένα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί κάνουν λόγο για την ανάγκη οι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ώστε να μπει ένα φρένο τη διασπορά.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στη Μαγνησία 261 νέες μολύνσεις, 11 εκ των οποίων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Αυξημένοι είναι και το τελευταίο 24ωρο οι θάνατοι, καθώς καταγράφηκαν τρεις διαδοχικές απώλειες συμπολιτών στο Αχιλλοπούλειο. Από επιπλοκές του κορονοϊού κατέληξαν δύο γυναίκες 92 και 94 χρόνων και ένας άνδρας, 77 χρόνων.

Στο Νοσοκομείο πέντε ασθενείς είναι σε μηχανική υποστήριξη και δίνουν μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλα δύο άτομα είναι σε αυξημένη επιτήρηση στους θαλάμους αρνητικής πίεσης. Στις τρεις κλινικές κορονοϊού νοσηλεύονται 66 συνολικά ασθενείς.

Συγκριτικά με τον περασμένο Δεκέμβριο οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην παρούσα φάση είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ο κορονοϊός και η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον «καίνε» τη Μαγνησία και ο δείκτης θετικότητας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ο δείκτης είναι 2,39% ενώ στις Σποράδες είναι 2,61%, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά στα νησιά είναι μεγαλύτερη.

«Βλέπει» μείωση θανάτων από την ερχόμενη εβδομάδα

Στο προβληματικό σκηνικό η νέα παρέμβαση του καθηγητή Πνευμονολογίας, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, Κων. Γουργουλιάνη, γεμίζει αισιοδοξία.

Ο καθηγητής διατυπώνει την άποψη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με την πανδημία θα βελτιωθεί σύντομα.

Ο καθηγητής μίλησε για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και τον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων από τον ιό υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή ακόμα και μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Αναφορικά με τους θανάτους και τους σκληρούς δείκτες, δυστυχώς αυτοί οι δείκτες καθυστερούν να εξομαλυνθούν, όπως υπογράμμισε. Ανέφερε ωστόσο ότι η μερική άρση των υγειονομικών μέτρων που αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών οφείλεται στο ότι υπήρχαν λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολλές μολύνσεις στην κοινότητα οι οποίες όμως δεν οδηγούν σε εισαγωγές και βαριές νοσηλείες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε την πρόβλεψη ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μειωθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Τέλος, εκτίμησε ότι η πορεία των εμβολιασμών σε γενικές γραμμές κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα στην μετά covid εποχή θα πρέπει το σύστημα υγείας να οργανωθεί σε άλλη βάση, αξιοποιώντας την εμπειρία της πανδημίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου