ΤΟΠΙΚΑ

Οκτώ στους δέκα ασθενείς με Oμικρον -Σε κλοιό ασφυκτικής πίεσης το Αχιλλοπούλειο

οκτώ-στους-δέκα-ασθενείς-με-oμικρον-σε-178944

Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για την πορεία νοσηλειών – Σε αναστολή εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου δύο γιατροί και επτά επιπλέον υγειονομικοί – Αίτημα για αναπλήρωση θέσεων

Μπορεί το ποδαρικό του Ιανουαρίου να χαρακτηρίστηκε από ύφεση νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, η συνέχεια όμως επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν και μάλιστα τις τελευταίες μέρες σημαντικά, εξαιτίας κυρίως της διασποράς που υπήρξε σε ιδιωτικές δομές, με αποτέλεσμα ασθενείς με κορονοϊό, μεγάλης ηλικίας, να μεταφερθούν στο Αχιλλοπούλειο για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές Ιανουαρίου, τις τελευταίες μέρες 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον».

Στη Θεσσαλία, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 60% των νέων εισαγωγών αφορούσε σε ασθενείς που νοσούν από «Δέλτα», σήμερα αυτό έχει αλλάξει.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυριαρχήσει και οι περισσότερες εισαγωγές είναι με τη νέα υπερμεταδοτική παραλλαγή.

Η Όμικρον «χτυπάει» ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Οι ασθενείς της δεύτερης κατηγορίας νοσούν ήπια. Νοσοκομειακή περίθαλψη χρειάζονται κυρίως εκείνοι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητα με τον κορονοϊό. Ωστόσο εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι οι πλέον ευάλωτοι.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι εκκλήσεις των γιατρών είναι επίμονες. Όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. «Για να θωρακιστούμε από την Όμικρον, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας που έχει η τρίτη δόση είναι αδιαπραγμάτευτη», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid στο Νοσοκομείο Βόλου.

Παρά τη μειωμένη βαρύτητα της νόσου, το κύμα των εκατοντάδων κρουσμάτων από Όμικρον σημαίνει ότι οι εισαγωγές αυξάνονται και ενδεχομένως να αυξηθούν παραπάνω, αν οι ανεμβολίαστοι δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν», προσθέτει ο κ. Μάνδρος.

Λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των υγειονομικών που τίθενται σε καραντίνα λόγω COVID-19, μολονότι εμβολιασμένοι,η πίεση στο Νοσοκομείο μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

«Η ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον είναι τόσο μεγάλη, που η λήψη νέων μέτρων προστασίας από τον SARS-CoV-2, όπως η καθολική χρήση μάσκας προσώπου, ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων και ο αναμνηστικός εμβολιασμός των εμβολιασμένων, έχουν ουσιαστική σημασία πριν την εμφάνιση της Όμικρον στην περιοχή», εκτιμά ο γιατρός.

Η κορύφωση αναμένεται από τώρα έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, εκτιμούν οι αρχές. Όλα θα εξαρτηθούν από το εύρος του κύκλου του κύματος του Όμικρον.

Πόσοι από τους εμβολιασμένους θα έχουν κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση, ποιο θα είναι το επίπεδο ανοσίας έναντι στον ιό, είναι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αναστολή ξανά από την 1η Φεβρουαρίου υγειονομικοί

Το Αχιλλοπούλειο τις επόμενες μέρες έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Από 1η Φεβρουαρίου οι υγειονομικοί που νόσησαν από κορονοϊό και επέστρεψαν στην εργασία τους, παρότι δεν είναι εμβολιασμένοι, βγαίνουν ξανά σε αναστολή εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο θα στερηθεί «χέρια».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Τρίτη κιόλας αποχωρούν τουλάχιστον δύο γιατροί, όπως επίσης επιπλέον επτά υγειονομικοί διαφόρων τμημάτων. Πρόκειται για προσωπικό που είχε «δεύτερη ευκαιρία» για να επιστρέψει στο ΕΣΥ όταν νόσησε από κορονοϊό και επέστρεψε με πιστοποιητικό νόσησης, όμως αν δεν εμβολιαστεί θα πρέπει να τεθεί εκτός, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος της υποχρεωτικότητας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου έχει κάνει ήδη έγγραφο ζητώντας αναπλήρωση θέσεων. Στην περίπτωση του Γαστρεντερολογικού Τμήματος μάλιστα το θέμα είναι κατεπείγον.

Η μόνιμη γιατρός θα αποχωρήσει και το τμήμα θα μείνει με έναν επικουρικό γιατρό, του οποίου η σύμβαση έληξε και αναμένεται να ανανεωθεί για επιπλέον δύο χρόνια. Η υπογραφή της ανανέωσης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα εξετάζει καθημερινά δεκάδες περιστατικά από τις κλινικές του νοσοκομείου, ενώ επίσης υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού από ασφαλισμένους. Η διασάλευση της λειτουργίας του αυτή την περίοδο θα ήταν ό,τι χειρότερο για τους πολίτες.

Παράταση στην αναστολή μέχρι τέλος Μαρτίου

Το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι όσοι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, έχουν το περιθώριο των τριών μηνών που τους καλύπτει η ισχύς του μέτρου, για να αποφασίσουν αν θα κάνουν το εμβόλιο ή αν θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ.

«Εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να συνεχίσουν να εργάζονται οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής. Η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει ότι πρέπει να παραταθεί το μέτρο αναστολής εργασίας μέχρι 31/3/2022. Το μέτρο θα επαναξιολογηθεί τότε, και εξετάζεται σοβαρά να καταστεί υποχρεωτικό για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Θα πρέπει σε αυτό το τρίμηνο να αποφασίσουν. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όσο διαρκεί η πανδημία. Εξετάζεται να μη δοθεί άλλη παράταση του κράτους στο μέτρο της αναστολής και δεν θα μπορέσουν να παρέχουν πλέον την εργασία τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Συνεπώς όλοι αυτοί που βρίσκονται σε αναστολή καλούνται αυτό το τρίμηνο να πάρουν την απόφασή τους αν θα κάνουν το εμβόλιο για να συνεχίσουν να εργάζονται ή αν θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου