ΤΟΠΙΚΑ

Σε νέες βάσεις η νευροχειρουργική στο Αχιλλοπούλειο

σε-νέες-βάσεις-η-νευροχειρουργική-στο-178975

Επεμβάσεις εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης με σύγχρονες τεχνικές, προς όφελος των ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου – Η «ομάδα κρούσης» των νευροχειρουργών, που εκπαιδεύτηκε σε σύγχρονες τεχνικές

Στον τομέα των επεμβατικών τεχνικών, αλλά και δύσκολων επεμβάσεων στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη, έχει «επενδύσει» το τελευταίο διάστημα η νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, ανακουφίζοντας δεκάδες ασθενείς που πάσχουν από δύσκολες παθήσεις.

Η λειτουργία της κλινικής έχει πλέον τεθεί σε νέες, αναβαθμισμένες βάσεις, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερο κύρος, παράλληλα όμως διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που περνούν από το «χειρουργικό κρεβάτι».

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά με προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η προσέλευση είναι μεγάλη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει αναφορά μόνο στην πανδημία. Και αυτό γίνεται κατανοητό αυτομάτως μόλις κανείς επιχειρήσει να καταγράφει το έργο των κλινικών, πλην covid. Ο νευροχειρουργικός τομέας είναι ένας από εκείνους τους κλάδους που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

Λειτουργεί πλέον υπό τη διεύθυνση του ιατρού νευροχειρουργού Νίκου Χαυτούρα.

«Η κλινική είναι δίπλα στον πολίτη τα τελευταία χρόνια για όλα τα νευροχειρουργικά περιστατικά, τόσο τα επείγοντα όσο και τα τακτικά», επισημαίνει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έχοντας στην ομάδα του γιατρούς που με την επιστημονική τους κατάρτιση δίνουν άλλο κύρος στην νευροχειρουργική.

Οι Αθανάσιος Μανιώτης και Δημήτρης Μπαχάλ, είναι νέο αίμα στο Αχιλλοπούλειο. Έχουν καταφέρει όμως να «δέσουν» με τον κ. Χαυτούρα και η συμβολή τους είναι πολύτιμη.

Τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι σοβαρά και σύνθετα. Πολλές φορές και πολυπαραγοντικά.

«Με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές επιτυγχάνουμε μεγάλα οφέλη για τον ασθενή αφού έχουν μικρή διάρκεια νοσηλείας, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη αποκατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω τη σπονδυλοπλαστική για τα κατάγματα των σπονδύλων, που συμβαίνουν πολύ συχνά σε γυναίκες με οστεοπόρωση, όπου με γενική ή ακόμα και τοπική αναισθησία είναι δυνατή η διαδερμική πρόωθηση βιολογικού τσιμέντου εντός του σπονδύλου και η ενίσχυση του, με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση από τον πόνο, την κινητοποίηση και την έξοδο του ασθενή από τον Νοσοκομείο, σε μια ημέρα», αναφέρει ο κ. Χαυτούρας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η στελέχωση της κλινικής με τους συγκεκριμένους γιατρούς ήταν «ευχής έργο».

«Η νευροχειρουργική του ΓΝ Βόλου έχει στελεχωθεί με άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πιο πρόσφατη την προώθηση δυο επιπλέον έμπειρων ιατρών, των νευροχειρουργών Αθανασίου Μανιώτη, εξειδικευμένου στη σπονδυλική στήλη και του Δημήτρη Μπαχάλ», αναφέρει.

Στον Βόλο σύγχρονες επεμβάσεις εγκεφάλου

Συνεχίζοντας ο κ. Χαυτούρας αναφέρει σχετικά: «Πλέον οι πιο σύγχρονες επεμβάσεις εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης γίνονται στο νοσοκομείο της πόλης μας με μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά αλλά όχι μόνο διενεργούμε μικροχειρουργική αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων όγκων εγκεφάλου με τη χρήση μικροσκοπίων και Νευροπλοήγησης (Neuronavigation), ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης (minimallyinvasivespinalsurgery), μικροδισκεκτομές, μεσοσπονδυλίου δίσκου σε αυχένα και μέση αλλά και πιο εκτεταμένες επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας, είτε ανοιχτά είτε διαδερμικά, για την αντιμετώπιση χρόνιων καταστάσεων αλλά και τραυματικών καταγμάτων. Οργανώσαμε επίσης και θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη η εφαρμογή υπέρηχων (Radiofrequency) για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.»

Μετεκπαιδεύσεις σε πτωματικά εργαστήρια

Πρόσφατα ο κ. Χαυτούρας με γνώμονα την παροχή σύγχρονων θεραπειών και χειρουργικών τεχνικών στους ασθενείς της Μαγνησίας και σε συνέχεια μας μακράς πορείας μετεκπαιδεύσεων, συμμετείχε πστη Λυών της Γαλλίας σε πτωματικό χειρουργικό εργαστήριο (Hands-onWorkshop). Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευροχειρουργών (EANS) και μετεκπαιδεύτηκε σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (minimallyinvasive), σπονδυλικής στήλης (διαδερμικήδισκετομή, διαδερμικήσπονδυλοδεσία, συμπιεστικών καταγμάτων).

«Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης απασχολούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και είναι η πρώτη αιτία αποχής από την εργασία με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου σε μεγάλο βαθμό το εργατικό δυναμικό είναι βιομηχανικοί εργάτες, εργαζόμενοι σε χειρωνακτικές εργασίες, αλλά και αγρότες, που απασχολούνται σε περιοχές με κλιματικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (υγρασία, ανώμαλο έδαφος), παρατηρούμε μεγάλη προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Αναφορικά με τα πολύπλοκα και εξειδικευμένα περιστατικά γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην άριστη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας:

«Για τα πιο απαιτητικά περιστατικά είμαστε πάντα σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με το Νοσοκομείο της Λάρισας καθώς και με Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας για όγκους που χρειάζονται ακτινοχειρουργική (cyber-knife), ή για ανευρύσματα εγκεφάλου που χρειάζονται εμβολισμό», σύμφωνα με τον διευθυντή της νευροχειρουργικής.

Σε αυτό το πλαίσιο σε μια εποχή όπου το δημόσιο σύστημα Υγείας απαξιώνεται, η νευροχειρουργική του «Αχιλλοπουλείου» ΓΝ Βόλου αγωνίζεται τόσο σε οργανωτικό όσο και σε ιατρικό επίπεδο, ώστε να μπορούν οι πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη, ισάξια μεγάλων νοσοκομείων, στα πλαίσια και τις δομές του δημόσιου νοσοκομείου. Όπως καταλήγει ο γιατρός «συνεχίζεται η προσπάθεια για τη δημόσια υγεία που μας αξίζει στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου