Η πρόταση δυσπιστίας και οι τρεις βασικοί «παίκτες»

η-πρόταση-δυσπιστίας-και-οι-τρεις-βασι-179046

Είναι προφανές πως το περιβόητο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας, παρ’ ότι διαφημίστηκαν πολύ μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τελικά στήθηκαν σε «πήλινα πόδια»

Για όποιον είχε τον χρόνο και τη διάθεση φυσικά να παρακολουθήσει τις δύο τελευταίες μέρες τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής, που κατέθεσε κατά της Κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι απεκόμισε σημαντικά συμπεράσματα, κυρίως ως προς τη στρατηγική των βασικών παικτών του πολιτικού σκηνικού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ηλίου φαεινότερο ότι επιχειρεί με τη διαδικασία να συσπειρώσει το ακροατήριό της. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χωλαίνει, επιχειρεί να στριμώξει την κυβέρνηση.

Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η πρόταση μομφής αποτελεί ευκαιρία για να αναδείξει πτυχές του κυβερνητικού έργου που έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, λόγω της πανδημίας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν ανησυχεί και καλά κάνει διότι οι χειρισμοί στην πρόσφατη κακοκαιρία ήταν κάκιστοι, κατέδειξαν αδυναμίες και λάθη, ενώ η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών μόνο στους ιδιώτες, ξένισε τους πολίτες που ένιωσαν για μία ακόμη φορά απροστάτευτοι.

Η δημόσια «συγγνώμη» δεν επιλύει προβλήματα. Είναι προφανές πως το περιβόητο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας, παρ’ ότι διαφημίστηκαν πολύ μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τελικά στήθηκαν σε «πήλινα πόδια».

Η αποκλειστική ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση.

Ο τρίτος «παίκτης» σε αυτή τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας είναι τα Κίνημα Αλλαγής. Με την αμφίσημη δημόσια τοποθέτησή του στο θέμα έχασε την ευκαιρία να καρπωθεί πολιτικά οφέλη, που θα του έδιναν επιπλέον ώθηση τώρα που τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων το ευνοούν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να στηρίξει την πρόταση μομφής, όμως οι λόγοι που επικαλέστηκε εμπεριέχουν αντιφάσεις.

Αφενός το «δεν ζητούμε εκλογές» που είπε, με το «στηρίζουμε την πρόταση μομφής» δεν συνάδουν πολιτικά. Αφετέρου, δημιουργείται η αίσθηση ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί δημοσκοπικά να «πετάει», πολιτικά όμως δυσκολεύεται ακόμη να γίνει ο τρίτος πόλος, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό και θα πρέπει γρήγορα η ηγεσία του να βρει βηματισμό, ώστε να μην ετεροπροσδιορίζεται από τις επιλογές που κάνουν άλλοι.

Κατά τα λοιπά, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να βγάλει ειδήσεις, αλλά ακόμη μεγαλύτερη πολιτική όξυνση. Αλλωστε, έτσι ή αλλιώς, όλοι πλέον έχουν την αίσθηση ότι διάγουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου