Βάσω Κυριαζή: Λαϊκισμός και κάλπες

βάσω-κυριαζή-λαϊκισμός-και-κάλπες-329027

Μπορεί το πολιτικό σύστημα να σάστισε λίγο, μπορεί και ενδεχομένως να θορυβήθηκε, σίγουρα όμως δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τη διάσταση που έχει λάβει το αίσθημα της ανυποληψίας της πολιτικής στους πολίτες.

Όχι ότι δεν έχουν καταλάβει, αλλά δεν θέλουν να πιστέψουν οι πολιτικοί ότι δεν αποτελούν πλέον τον «παράγοντα» που ο απλός πολίτης κρέμεται από τα χείλη του. Δεν θέλουν να πιστέψουν πλέον ότι πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που τα θα… θα… θα… που εκστόμισαν γίνονταν αμέσως πιστευτά.

Δεν θέλουν καν να παραδεχτούν ότι όταν κυκλοφορούν ακόμη και σε πολυσύχναστα μέρη ελάχιστοι πλέον θα συνωστιστούν για να τους προσεγγίσουν. Τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο και η ευθύνη προφανώς δεν είναι των πολιτών. Άργησαν αλλά κατάλαβαν πια ότι ο καθένας πρέπει να τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της αποδοχής ανάλογα με τα έργα και τις πράξεις του.

Ανάλογα με τη στάση που κράτησε σε διάφορα θέματα. Αντιστρόφως ανάλογα με τα πόσα λιγότερα θα είπε και έταξε στους πολίτες.Και επειδή βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές ο λαϊκισμός και τα θα άρχισαν πάλι να κάνουν θραύση.

Έχουν υποκαταστήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα και ενώ όλοι γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι τίποτα από όλα αυτά που σήμερα υπόσχονται δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο όλα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τρόικας.Λίγο πριν τις εκλογές ακόμη και το ΔΝΤ προειδοποιεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα και κυρίως τα δυο κόμματα εξουσίας, βλέποντας τις τάσεις λαϊκισμού να εξυφαίνουν ένα επικίνδυνο σκηνικό.

Αν και οι δανειστές μας έχουν καταλήξει στην απόφαση να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως παρεμβάσεις στην ελληνική εσωτερική πολιτική, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία επίκεινται εκλογές, φέρεται ήδη να έχουν διαμηνύσει στο πολιτικό σύστημα της χώρας και κυρίως στα δυο κόμματα εξουσίας, που έχουν άλλωστε συνυπογράψει και υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο, να μην υποκύψουν σε λαϊκισμούς και υποσχέσεις.

Παρακολουθούν με προσοχή τις εξαγγελίες των δύο ειδικά κομμάτων, σημειώνουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας που φέρεται να προηγείται να επιδιώξει και να προβάλει την πρόθεσή της να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αλλά επισημαίνουν με νόημα ότι αυτό θα πρέπει να αποφέρει ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουν ήδη συμφωνηθεί και οι οποίοι, όπως σπεύδουν να θυμίσουν, έχουν γίνει δημόσια αποδεκτοί και από τον κ. Σαμαρά.

Προειδοποιούν δε ότι η στάση της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων, αποτελεί το "κλειδί" για να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο απρόσκοπτα η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του νέου προγράμματος από την οποία θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης και παράλληλα θα πρέπει να αποφασιστούν τα νέα μέτρα.

Και επειδή οι πολιτικοί μας έχουν(;) λάβει το μήνυμα, νομοσχέδια πάνε και έρχονται και μετά αποσύρονται από τη Βουλή, ξεχασμένες τροπολογίες κατατίθενται μεσάνυχτα μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν με διάφορα «παραθυράκια» ημετέροι και οι εξαγγελίες πέφτουν βροχή. Γι’ αυτό σας λέω… ο λαϊκισμός έχει γίνει δεύτερο ρούχο… και έχουμε ακόμη δυστυχώς εβδομάδες μπροστά μας. Να δείτε ότι μέχρι τέλους και ο Παπαδήμος θα μας «βγει» αντιμνημονιακός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου