ΤΟΠΙΚΑ

«Τα κλιμάκια πηγαινοέρχονται, τα προβλήματα παραμένουν»

τα-κλιμάκια-πηγαινοέρχονται-τα-προβ-200919

«Τα κλιμάκια πηγαινοέρχονται μετά από κάθε κακοκαιρία, τα προβλήματα όμως παραμένουν. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, έργα αποστραγγιστικά που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά για να μην πλημμυρίζουν τα χωράφια και χάνεται το βιός μας και οι αποζημιώσεις από κάθε καταστροφή να καταβάλλονται εγκαίρως».

Αυτό επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απογοητευμένος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού, Στάθης Γλιάτης, στον απόηχο της επίσκεψης ενός ακόμη κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή του Αλμυρού το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Γλιάτη, εκτός από την καταγραφή των ήδη γνωστών εκκρεμοτήτων του Ιανού που «χτύπησε» την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2020 και ακόμη οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί, ουδέν νεώτερο δεν προέκυψε το περασμένο Σάββατο από την έλευση του κυβερνητικού κλιμακίου.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα μεσολάβησαν άλλες δύο κακοκαιρίες. Η «Αθηνά» που επίσης προκάλεσε μεγάλες ζημιές και ο «Διομήδης» τώρα, που ευτυχώς ήταν χαμηλότερης έντασης για αυτό και «άντεξαν» παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποτρέψουν μεγαλύτερα προβλήματα.

«Εάν ο «Διομήδης» είχε τη σφοδρότητα του Ιανού δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο. Όταν αντί για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία τα έργα που προκρίνονται είναι μπαλώματα, πάντα θα προκύπτουν προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Γλιάτης, αποκαλύπτοντας πως ακόμη στην περιοχή οι αγρότες περιμένουν τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ από τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας της «Αθηνάς».

Στα ενδιαφέροντα πάντως της προχθεσινής επίσκεψης του κλιμακίου με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα κρατικής αγωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν παραβρέθηκε κανένας κυβερνητικός βουλευτής. Στην ενημερωτική ανακοίνωση που εκδόθηκε για τα πεπραγμένα της αυτοψίας και ειδικότερα στο τέλος του κειμένου επισημαίνεται ότι «το κυβερνητικό κλιμάκιο συνόδευσαν και συνεργάτες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας της Μαγνησίας».

Αποκλεισμένο ακόμη το Αϊδίνι

Το κλιμάκιο πριν μεταβεί στον Αλμυρό έκανε ένα πέρασμα από το Αϊδίνι. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αϊδινίου Δημήτρης Βαλκανιώτης ενημερώθηκε για την επίσκεψη κατόπιν εορτής. «Εσείς οι δημοσιογράφοι το μάθατε. Εμείς που διαμένουμε εδώ και αγωνιζόμαστε πιέζοντας για να τελειώσουν τα έργα με τις γέφυρες στο Χολόρεμα και το Αϊδίνι, ώστε να σταματήσει ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός στην περιοχή, δεν γνωρίζαμε τίποτα. Τυχαία από κάτοικο της περιοχής έμαθα ότι πέρασε κλιμάκιο από το χωριό», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος.

Στις πλημμύρες που προκάλεσε ο Ιανός η γέφυρα στο Χολόρεμα καταστράφηκε. Η δεύτερη γέφυρα στο Αϊδίνι, άντεξε μεν, διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχουν διαβρώσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη διέλευση των οχημάτων. Η τοπική κοινότητα Αϊδινίου πίεσε πολύ στην περιφέρεια Θεσσαλίας για να συμπεριληφθεί και η γέφυρα του Αϊδινίου στο πλάνο. Το αίτημα έγινε αποδεκτό. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε τέλος της άνοιξης του 2021, το έργο όμως ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Νοέμβριο, διότι υπ-υπήρξαν προσκόμματα από διάφορες υπηρεσίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο κινούνται με τα αυτοκίνητά τους μέσω παραδρόμων για να μεταβούνε είτε στον Αλμυρό, είτε στον Βόλο, περιμένουν πως το έργο θα παραδοθεί αρχές της άνοιξης. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση στα χρονοδιαγράμματα. Το έργο στο Χολόρεμα, μετά από τις αρχικές καθυστερήσεις, τώρα προχωράει γρήγορα. Το ίδιο ελπίζουμε να γίνει και με τη γέφυρα στο Αϊδίνι. Ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει και τα δύο έργα», σημείωσε ο κ. Βαλκανιώτης.

Ο πρόεδρος δεν κρύβει την αγωνία του ότι τα έργα πρέπει να παραδοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μία ενδεχόμενη νέα πλημμύρα μπορεί να αποβεί επιζήμια για την περιοχή, όπως λέει.

Η ανακοίνωση για την αυτοψία

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι: «Η επίσκεψη επικεντρώθηκε σε σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί και ολοκληρώνονται, όπως οι δύο γέφυρες στο Αϊδίνι, όπου η μία έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη προχωρά ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους -σύμφωνα και με την ενημέρωση των αρμοδίων- να παραδοθεί σε κυκλοφορία, με το μέλημα -φυσικά- να είναι να παραδοθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Παράλληλα, το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στη νέα, επίσης, γέφυρα που κατασκευάστηκε στον δρόμο προς τις λίμνες Ζερέλια, διευκολύνοντας σημαντικά τους αγρότες, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και βελτιώνοντας τον δρόμο πρόσβασης προς ένα μέρος σημαντικού ενδιαφέροντος. Τέλος, ακολούθησε σύσκεψη εργασίας για την ευρύτερη πορεία των έργων που έχουν δρομολογηθεί και προχωρούν την τελευταία περίοδο, καθώς και για νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, λαμβάνοντας υπόψη και τα ζητήματα που προέκυψαν και αναδείχθηκαν από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Αλμυρό, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση, την επομένη της θεομηνίας «Ιανός», προχώρησε σε σύντομο χρόνο σε σημαντική έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να προχωρήσουν στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης υποδομών και δικτύων. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί, έργα που προχωρούν, έργα που δρομολογούνται. Έργα που έδειξαν αντοχές και συνέβαλαν θετικά, ώστε παρά τη μεγάλη πίεση σε υποδομές και δίκτυα από τη σφοδρή κακοκαιρία και τη σημαντική πίεση για πλημμυρικά φαινόμενα, αποφεύχθηκαν -σε ένα πλαίσιο συντονισμού όλων των εμπλεκομένων- δυσάρεστες καταστάσεις όπως με τη θεομηνία Ιανος». Η στήριξη της Κυβέρνησης και τώρα, όπως και τότε, είναι δεδομένη, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, εμπλουτίζοντας τα τρέχοντα έργα και με νέες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί. Και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνόδευσαν και συνεργάτες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας της Μαγνησίας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου