ΤΟΠΙΚΑ

«Πανδημία» προβλημάτων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας

πανδημία-προβλημάτων-στα-κέντρα-υγ-203246

Οι γιατροί «πασπαρτού» σε εφημερίες άλλων δομών, οι διακομιδές τρόμου, οι ακάλυπτες βάρδιες στα ασθενοφόρα συνθέτουν τις υγειονομικές ελλείψεις

Σε «ατάκτως ερριμμένο» σύστημα υγείας, παραπέμπει η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας. Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε έχουν οξυνθεί, προκαλώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους κατοίκους της περιφέρειας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα Κέντρα Υγείας αυτή την περίοδο σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, δυσανάλογο με τις δυνατότητες που έχουν. Η πανδημία έχει κατά πολύ διαφοροποιήσει τις ανάγκες. Εκτός από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, τη συνταγογράφηση και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, έχουν επωμιστεί και τους εμβολιασμούς. Σε όλα τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν εμβολιαστικά Κέντρα. Με το ίδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα αντί να ενισχύονται με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται «μπαλάκι» από μονάδα σε άλλη υγειονομική μονάδα, κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στο Αχιλλοπούλειο.

Οι θέσεις που είναι καλυμμένες υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών οργανισμών λειτουργίας, αλλά και των αναγκών που έχουν προκύψει στην πορεία.

Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν με την «ψυχή στο στόμα», ενώ επειδή δεν διαθέτουν τον ανάλογο αριθμό σε πληρώματα ασθενοφόρων. Σε αρκετές περιπτώσεις καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται το ΕΚΑΒ από τον Βόλο για να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Οι περιφερειακές δομές γονατίζουν υπό το βάρος των ελλείψεων ιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού. Δεν είναι σε θέση να κάνουν γενική αίματος ή ακτινογραφία, ενώ ακόμα και για ένα απλό κάταγμα, γίνεται διακομιδή σε Νοσοκομείο. Επίσης δεν διαθέτουν ειδικευμένους ιατρούς σε βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους, ακτινολόγους κ.α.).

Ένα επιπρόσθετο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία συντήρηση στα περισσότερα Κέντρα Υγείας. Το αρνητικό παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς που μετατρέπεται σε «Βενετία» κάθε φορά που σημειώνεται έντονη βροχόπτωση, αλλά και το ετοιμόρροπο κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η καταγραφή που κάνει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δείχνει ότι οι ελλείψεις παραμένουν σημαντικές, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Με «μπαλώματα» τα κενά γιατρών

Στη Μαγνησία λειτουργούν περιφερειακά έξι Κέντρα Υγείας και ειδικότερα του Αλμυρού, του Βελεστίνου, της Ζαγοράς, της Αργαλαστής, της Σκιάθου και της Σκοπέλου.

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας τα σοβαρότερα προβλήματα που αφορούν στην έλλειψη ειδικών γιατρών πλήττουν τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και τη νησιωτική Μαγνησία. Επίσης σε αρκετά Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει παιδίατρος και μικροβιολόγος. Εξετάσεις αίματος και άλλες που κρίνονται απαραίτητες γίνονται κατά κύριο λόγο σε ιδιώτες.

Στη δομή του Ανατολικού Πηλίου συνταξιοδοτούνται το επόμενο διάστημα οι δύο ειδικοί γιατροί. Οι περισσότερες εφημερίες του μήνα στη Ζαγορά καλύπτονται από γιατρούς άλλων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Είναι επιβεβλημένη η πρόσληψη τουλάχιστον 4 γιατρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΜ Νίκο Χαυτούρα.

Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος. Η προκήρυξη μίας και μόνο θέσης, μετά κόπων και βασάνων, για το Κ.Υ. Σκοπέλου δεν επαρκεί, για αυτό και τα συνδικαλιστικά όργανα ζητούν άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων ιατρών τόσο για τη Σκόπελο, όσο και για την Αλόννησο.

Σημειώνεται πως όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία όλων των Κ.Υ. της Περιφέρειας Ν. Μαγνησίας είναι καλυμμένα με αγροτικούς ιατρούς ή γενικούς ιατρούς Επιμελητές Β’.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει αφεθεί στην τύχη της. Θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί, διότι είναι ένας σημαντικός πυλώνας που σηκώνει μεγάλο βάρος στην πανδημία σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία. Η Πολιτεία οφείλει να δρομολογήσει άμεσα την πρόσληψη προσωπικού σε μόνιμη βάση. Δεν γίνεται με ημίμετρα να έχουν απαίτηση να λειτουργούν δομές που έρχονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης, Νίκος Χαυτούρας.

Οι ακάλυπτες βάρδιες στα ασθενοφόρα

Σε επίπεδο προσωπικού, πλην γιατρών, τα μεγαλύτερα κενά αφορούν στους διασώστες σε ασθενοφόρα.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης σε πληρώματα ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας είναι σημαντικά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας Ιωάννης Γατής, ανέφερε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας έχει αποδεκατιστεί. Οι συνταξιοδοτήσεις «ερήμωσαν» τα πόστα. Οι προσλήψεις που γίνονται δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό, οι περισσότερες θέσεις καλύπτονται μέσα από προγράμματα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σε κάθε Κέντρο Υγείας προβλέπονται 6 οργανικές θέσεις για πληρώματα διασωστών. Αυτό όμως δεν τηρείται.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής υπάρχει ένας μόνιμος, δύο επικουρικοί και δύο διασώστες με σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ.

Στο ΚΥ Βελεστίνου απασχολούνται δύο μόνιμοι και μία ακόμη διασώστρια με απόσπαση από το ΕΚΑΒ που όμως δεν καλύπτει βάρδια.

Στο ΚΥ Αλμυρού υπηρεσία αναλαμβάνουν τέσσερις μόνιμοι και ένας με απόσπαση από το ΕΚΑΒ

Στο ΚΥ Ζαγοράς υπάρχει η ανάγκη τουλάχιστον δύο ακόμη διασωστών για να γίνονται οι διακομιδές.

Στο ΚΥ Σκιάθου αντίστοιχα απασχολούνται δύο άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ και δύο που ανήκουν στο Κέντρο, ένας επικουρικός και ένας μόνιμος.

Τέλος στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου εργάζονται τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός διασώστης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου