Δεύτερες σκέψεις δεν χωρούν

δεύτερες-σκέψεις-δεν-χωρούν-203989

Οι θάνατοι θα ήταν σίγουρα πολλοί περισσότεροι, αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Το λένε οι επιστήμονες, το δείχνουν όλα τα στοιχεία. Οι πλέον ευάλωτοι στον κορονοϊό και τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του είναι οι ανεμβολίαστοι

Τέλος χρόνου από σήμερα. Λήγει η προθεσμία, που είδε δώσει η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες περίπου, προκειμένου να θωρακιστούν οι πολίτες άνω των 60 χρόνων κάνοντας το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Επισήμως, από αύριο Δευτέρα όσοι δεν έχουν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο, θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα. Χθες μάλιστα ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά την έκκληση έστω και τελευταία στιγμή να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι 60άρηδες, επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευθούν απέναντι στις μεταλλάξεις.

Το τίμημα σε απώλειες που πληρώνει η Ελλάδα εξαιτίας του κορονοϊού είναι μεγάλο. Οι θάνατοι θα ήταν σίγουρα πολλοί περισσότεροι, αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Το λένε οι επιστήμονες, το δείχνουν όλα τα στοιχεία. Οι πλέον ευάλωτοι στον κορονοϊό και τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του είναι εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το επισημαίνουν ακόμη και άνθρωποι που σώθηκαν τελευταία στιγμή, αφού πέρασαν πρώτα εφιαλτικές στιγμές μέσα στις Εντατικές και ευχήθηκαν να είχαν σπεύσει νωρίτερα να κάνουν το εμβόλιο, ώστε να μην μπούνε σε περιπέτειες ρισκάροντας με την ίδια τη ζωή τους.

Το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω, περίπου το 90%, είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Το 90%, εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών, έχει πλέον εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60, οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και τώρα: Κάντε το βήμα. Δεν είναι το ζήτημα του προστίμου, ναι το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο» είπε χθες ο πρωθυπουργός.

Πράγματι έστω και την τελευταία στιγμή το όφελος θα είναι σημαντικό. Ειδικά για την υγεία.

Η υποχρεωτικότητα κατά την έννοια που εφαρμόστηκε στους πολίτες άνω των 60 χρόνων ήταν μονόδρομος. Επρεπε και πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ώστε επιτέλους να πετύχουμε την πολυπόθητη ανοσία.

Οσοι έχουν νοσήσει και έχουν ταλαιπωρηθεί από τον εφιάλτη που λέγεται κορονοϊός γνωρίζουν καλά τις συνέπειες. Είναι κρίμα να ρισκάρει κάποιος παίζοντας κορόνα – γράμματα τη ζωή του, όταν μπορεί να έχει την προστασία του εμβολιασμού. Δεύτερες σκέψεις δεν χωρούν. Η όποια αβελτηρία μπορεί να κοστίσει ακριβά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου