ΤΟΠΙΚΑ

Aδειασαν τα ψυγεία από αίμα στον νομό Μαγνησίας

aδειασαν-τα-ψυγεία-από-αίμα-στον-νομό-μα-207307

Με τον εφιάλτη ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναβληθούν μεταγγίσεις αίματος, που θα είναι καταστροφικό για την υγεία τους, ζουν το τελευταίο διάστημα 100 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στον νομό Μαγνησίας.

Τα ψυγεία της αιμοδοσίας αδειάζουν από αίμα, ενώ την ίδια στιγμή έχουν μειωθεί κάθετα οι εθελοντές αιμοδότες. Η Όμικρον έχει «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό τις αιμοληψίες εθελοντών. Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι η πρώτη φορά που το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο.

«Η μείωση αιμοληψιών δεν έχει προηγούμενο. Η υπερματαδοτικότητα της Όμικρον έχει προκαλέσει δεκάδες κρούσματα στον νομό Μαγνησίας, με αποτέλεσμα πολλοί εθελοντές αιμοδότες να νοσούν από κορονοϊό. Επίσης υπάρχουν οι επαφές των νοσούντων που δεν μπορούν να δώσουν αίμα, αλλά και εκείνοι που φοβούνται λόγω της πανδημίας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλο», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία, Δέσποινα Λουκάκη, κρούοντας καμπανάκι.

Η κ. Λουκάκη δεν αποκλείει τις επόμενες μέρες, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, να χρειαστεί να αναβληθούν μεταγγίσεις αίματος. Αυτό όμως θα είναι εφιαλτικό για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, που έχουν ανάγκη να κάνουν μετάγγιση τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. «Για εμάς το αίμα και οι μεταγγίσεις είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Αν δεν γίνει μετάγγιση κινδυνεύουμε», σημείωσε η ίδια εμφανώς ανήσυχη.

«Είμαστε σε οριακό επίπεδο. Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και είναι δίπλα μας. Αν δεν υπάρχουν όμως οι απαιτούμενες ποσότητες αίματος, τι να κάνει;» αναρωτήθηκε η ίδια, επαναλαμβάνοντας πως οι ελλείψεις που καταγράφονται είναι πρωτόγνωρες και οφείλονται καθαρά στην δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει, λόγω νόσησης, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που προσβλήθηκε από την Όμικρον.

Η κ. Λουκάκη απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες που μπορούν να προσέλθουν στο Νοσοκομείο Βόλου να αιμοδοτήσουν.

Όπως διαβεβαιώνει τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η αιμοδοσία γίνεται με ασφάλεια, ενώ επίσης η κινητή μονάδα του Αχιλλοπουλείου βρίσκεται συχνά έξω, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια του Τμήματος Αιμοδοσίας να συγκεντρωθεί απόθεμα αίματος.

«Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να έρθει στο Νοσοκομείο και να δώσει αίμα, γιατί πραγματικά σώζει ζωές. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή που διανύουμε και ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου. Είμαστε σε επαφή με τον τοπικό σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών, αλλά και φορείς και σωματεία για να δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν», κατέληξε η κ. Λουκάκη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου