ΤΟΠΙΚΑ

Επέλαση Διομήδη σε Πήλιο και Αλμυρό

επέλαση-διομήδη-σε-πήλιο-και-αλμυρό-211163

Πλημμυρίδα προβλημάτων προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας ο «Διομήδης», που έφτασε με άγριες διαθέσεις, θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό Περιφέρεια και Δήμους. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, η Μαγνησία βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Ο «Διομήδης» κύκλωσε τον νομό από χθες τα ξημερώματα, με ρεκόρ βροχόπτωσης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι μεγάλες ποσότητες νερού, που έπεσαν, είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένα ρέματα να «σπάσουν», άλλα να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια, χωράφια να πλημμυρίσουν και γέφυρες να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, επαναφέροντας μνήμες «Ιανού» και «Αθηνάς» στο Πήλιο, τον Αλμυρό και τον κάμπο.

Χθες σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης, με τη Μακρινίτσα, την Πορταριά και τις Β. Σποράδες να καταγράφουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Τα σημαντικότερα μέτωπα, στα οποία στράφηκε η προσοχή Περιφέρειας και Δήμων, ήταν στο Στεφανοβίκειο, όπου έσπασε το ρέμα Σαλασαργιώτη, στον Πλατανιά όπου επίσης «φούσκωσε» ρέμα, αλλά και στο Μικρό Περιβολάκι, όπου υπερχείλισε ο δρόμος, με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες το χωριό να αποκλειστεί, αφού η γέφυρα ήταν απροσπέλαστη.

Στην περιοχή του Αλμυρού υφίσταται κίνδυνος υπερχείλισης του Ξηριά και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον περιφερειακό δρόμο που γειτνιάζει με τον χείμαρρο, ενώ στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο», αν θα αντέξουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη μετά το καταστροφικό χτύπημα της «Αθηνάς».

Μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας σε αρκετά σημεία του Πηλίου, του Αλμυρού και του κάμπου δούλευαν για να απομακρύνουν φερτές ύλες, ενώ αρκετές ήταν οι κλήσεις που δέχτηκαν τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απομακρύνουν δέντρα που έπεσαν. Αντλήσεις υδάτων έγιναν σε επτά σπίτια στον Αλμυρό και τη Σκιάθο.

Επίσης συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από νωρίς χθες το πρωί έδιναν μάχη για να αντιμετωπίσουν βλάβες, που σημειώθηκαν στο δίκτυο. Σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Στο τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ καταγράφηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης στον Βόλο, στο Πήλιο, σε Πορταριά και Μακρινίτσα.

Επίσης, λόγω των θυελλωδών ανέμων υπήρξε απαγορευτικό απόπλου. Ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν εκτελέστηκαν προς τις Βόρειες Σποράδες, όπου επίσης η κακοκαιρία δοκιμάζει τους κατοίκους.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη ο μηχανισμός όλων των αρμοδίων υπηρεσιών παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, ενώ έρχονται επίσης χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά. Πέμπτη και Παρασκευή το «λευκό τοπίο» θα επεκταθεί ακόμη και μέσα στον Βόλο, σύμφωνα με τις προγνώσεις.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χθες στις 5.30 το απόγευμα απέστειλε μέσω του 112 νέο μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας. Με το μήνυμα το υπουργείο απευθύνει εξαιρετικά επείγουσα προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και θα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ο οδικός χάρτης των προβλημάτων

Ο οδικός χάρτης των προβλημάτων στα μέτωπα, όπου χτύπησε η κακοκαιρία, περιλαμβάνει κυρίως ζημιές στο οδικό και το αγροτικό δίκτυο.

Στο Στεφανοβίκειο καταγράφηκαν πλημμυρικά φαινόμενα μόλις «έσπασε» ο χείμαρρος που αρχίζει από το Μικρό Περιβολάκι, περνά από το Μεγάλο Μοναστήρι και καταλήγει στο χωριό. Μηχανήματα του Δήμου για αρκετές ώρες έκαναν υπεράντληση υδάτων, ενώ πρατήριο υγρών καυσίμων πλημμύρισε. Οι φερτές ύλες έφραξαν τη γέφυρα στο Μικρό Περιβολάκι για αρκετές ώρες, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Παλληκάρη να ανακοινώνει αποκατάσταση της κυκλοφορίας προς το χωριό αργά το μεσημέρι. Πολλές αγροτικές καλλιέργειες έχουν επίσης πλημμυρίσει.

Προβλήματα επίσης σημειώθηκαν στο Περίβλεπτο, αλλά και στον Αγιο Δημήτριο, όπου παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ έκλεισε ο δρόμος από τη διασταύρωση του Αερινού προς τον Αγιο Δημήτριο.

Στα όρια της υπερχείλισης είναι επίσης ο ποταμός Κερασιώτης στο χωριό της Κερασιάς, λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε κομμάτι από το αντιπλημμυρικο έργο και ευχή των κατοίκων είναι να αντέξει και να μη ζήσουν ξανά τις στιγμές του 2018. Ο κ. Παλληκάρης έκανε έκκληση στους κατοίκους να μη μετακινούνται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.

Σοβαρές καταγγελίες για ακαθάριστα φρεάτια και αποστραγγιστικές τάφρους που οδήγησαν σε πλημμύρες διατυπώνει η μείζονα αντιπολίτευση στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Απ. Παπατόλιας σε ανάρτησή του κατήγγειλε πως «όλα τα φρεάτια είναι βουλωμένα με τους δρόμους πλημμυρισμένους διότι έχουν να καθαριστούν χρόνια. Ο δρόμος πίσω από το δημοτικό σχολείο που οδηγεί στο 304 ΠΕΒ πλημμύρισε και δεν υπάρχει πρόσβαση προς τις εκεί κατοικίες. Στα Κανάλια, πλημμύρισε ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι «πληγές» από τις πλημμύρες των περασμένων ετών δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.

Ο Κερασιώτης ποταμός είναι έτοιμος να πλημμυρίσει την περιοχή διότι καμία ενέργεια δεν έγινε όλους αυτούς τους μήνες για την προστασία του χωριού και στο Μικρό Περιβολάκι είναι κομμένη η κυκλοφορία λόγω πλημμύρας στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα. Στο Στεφανοβίκειο «έσπασε» το ρέμα Σαλασαργιώτης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και επιχειρήσεις. Ενα πρατήριο καυσίμων είναι πλημμυρισμένο. Αν συνεχίσει έτσι η βροχή θα πλημμυρίσει το χωριό ολόκληρο» και δήλωσε πως είναι τεράστια πρόκληση η δημοτική αρχή να αναρτά φωτογραφίες στο fb για το πώς παραμέρισε ένα δέντρο που έπεσε από τη βροχή.

Ζημιές στο οδικό δίκτυο στον Αλμυρό

Ζημιές στο περιφερειακό οδικό δίκτυο και στα φρεάτια προκλήθηκαν στον Αλμυρό εξαιτίας της έντονης και πυκνής βροχόπτωσης. Ο Δήμος Αλμυρού είχε ενημερώσει τους κατοίκους με κατεπείγουσα ανακοίνωση ότι από προχθές Δευτέρα το βράδυ ο περιφερειακός δρόμος στον Ξηριά θα παραμένει κλειστός από το ύψος των εργατικών κατοικιών της Αγίας Βαρβάρας έως το ύψος του Γενικού Λυκείου Αλμυρού λόγω της αναμενόμενης αύξησης του όγκου υδάτων.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Δήμος είναι σε ετοιμότητα καθώς και ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού των φρεατίων και στην απομάκρυνση φερτών υλών.

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε επίσης πως η πρόσβαση από και προς τον Μαυρόλοφο γίνεται μόνο από τον παράδρομο προς Μαμαλέικα, καθώς η γέφυρα στο Χολόρεμα είναι κλειστή. Επίσης σε τμήματα του δρόμου υπάρχουν φερτά υλικά, που έχουν παρασυρθεί από το όγκο των υδάτων της βροχόπτωσης.

Αγωνία σε Ζαγορά και Μούρεσι

Εντονες βροχοπτώσεις, σφοδρός αέρας, αλλά και χαλαζόπτωση στα ορεινά είναι το σκηνικό με το οποίο ξημέρωσαν χθες οι κάτοικοι στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Κουτσάφτη η κατάσταση για την ώρα είναι διαχειρίσιμη και δεν έχουν προκληθεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Τα μηχανήματα του Δήμου χρειάστηκε να παρέμβουν για να απομακρύνουν φερτές ύλες και λάσπες στο οδικό δίκτυο από Ζαγορά προς Μακρυράχη, αλλά και από Ζαγορά προς Χορευτό, όπου η θάλασσα βγήκε στη στεριά, όπως επίσης και στον Αη Γιάννη.

Δρόμοι «ποτάμια» στη Σκιάθο – Ζημιές στη Σκόπελο

Αναφορικά με τα νησιά, όπου επίσης ήταν έντονες οι βροχοπτώσεις από χθες το πρωί, οι σοβαρότερες ζημιές εντοπίζονται στην αγροτική οδοποιία στη Σκόπελο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σταμάτη Περίσση, ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα και στη Σκιάθο.

Στο νησί του Παπαδιαμάντη και ειδικά μέσα στη Χώρα αρκετά σοκάκια μετατράπηκαν σε ποτάμια με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει αρκετά, λόγω της έντονης και συνεχούς βροχόπτωσης.

Προβλήματα επίσης προκλήθηκαν στην περίμετρο του 1ου δημοτικού σχολείου, όπου η στάθμη του νερού ανέβηκε σοβαρά. Κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων, προκειμένου στο σχόλασμα να μπορέσουν οι γονείς χθες το μεσημέρι να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Εκκληση στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους έκανε ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, τονίζοντας ότι η αγροτική οδοποιία σε πολλά σημεία του νησιού έχει σχεδόν καταστραφεί.

Καλύτερη ήταν χθες η εικόνα στο νησί της Αλοννήσου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη τα καιρικά φαινόμενα συγκριτικά με την υπόλοιπη Μαγνησία ήταν ήπια και δεν προκλήθηκαν προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου