Τα πολεμοφόδια και η μάχη του ΕΣΥ

τα-πολεμοφόδια-και-η-μάχη-του-εσυ-215831

Της Βάσως Κυριαζή

Είναι η δεύτερη χρονιά που η έλευση του καινούργιου έτους μάς βρίσκει σε ρυθμούς πανδημίας. Αν πριν από δύο χρόνια μάς έλεγε κάποιος ότι θα βιώσουμε όσα προηγήθηκαν σίγουρα δεν θα τον πιστεύαμε. Σε 24 μήνες η ζωή μας έχει πλήρως ανατραπεί και κάθε προσδοκία που γεννιέται, ότι τελειώνουμε με την πανδημία, φτάνει η εμφάνιση μίας μετάλλαξης, για να πάει περίπατο.

Δυστυχώς ποδαρικό το 2022 μας έκανε η Ομικρον. Μία ακόμη μετάλλαξη, η οποία λόγω υπερμεταδοτικότητας κυκλώνει όλον τον πλανήτη.

Οι επιστήμονες αναλύουν τα νέα επιστημονικά δεδομένα με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, όσο όμως περνούν οι μέρες είναι ολοένα και περισσότεροι επιφυλακτικοί.

Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα ξαναζήσουμε μέρες Νοέμβρη και ότι δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα Νοσοκομεία δεν κλονίζονται μόνο εξαιτίας των αυξημένων νοσηλειών. Δοκιμάζονται επίσης από τις πολύ σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Μπορεί να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν 100 και 110 άτομα στο Νοσοκομείο Βόλου, όμως, είναι σαφές πως αν η Ομικρον αποδεκατίσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν οι εφημερίες στις κλινικές, στη ΜΕΘ και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος που οι γιατροί δεν εφησυχάζουν και πολύ σωστά κάνουν. Η εμπειρία των τελευταίων μηνών έχει δείξει ότι τα πράγματα ανατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Οι αντοχές του προσωπικού δεν είναι απεριόριστες. Ηδη οι περισσότεροι δουλεύουν στα «κόκκινα».

Χωρίς ρεπό και άδειες, προσπαθούν ανάμεσα στα Σαββατοκύριακα να «κλέψουν» λίγες ανάσες, να «γεμίσουν μπαταρίες» και να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος.

Επειδή όμως η μάχη μπορεί να εξελιχθεί για μία ακόμη φορά σε «πόλεμο», είναι απολύτως δικαιολογημένη η έκκλησή τους προς την Πολιτεία για επιπλέον ενίσχυση.

Οταν ετοιμάζεσαι για την επόμενη μάχη πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχεις εξασφαλίσει τα απαραίτητα πολεμοφόδια. «Περνάμε καθημερινά ανάμεσα από σφαίρες», είπε πριν από λίγες μέρες ο γιατρός Ηλίας Καραμέτος, επικεφαλής στο Τμήμα Επειγόντων, στο Νοσοκομείο Βόλου, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί. Ετσι όπως περιέγραψε και ακόμη δυσκολότερα είναι τα πράγματα. Όχι μόνο στο Αχιλλοπούλειο, αλλά στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

Από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο υγείας έχει προαναγγείλει πως θα ξεκινήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία για να στηριχθεί το ΕΣΥ. Αρκεί μόνο αυτό; Κατά τη γνώμη μας όχι. Θα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα και οι διαδικασίες για την επίσπευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Οι λύσεις δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικές και προσωρινές, αλλά μόνιμες. Είναι ευκαιρία στην πανδημία το Εθνικό Σύστημα Υγείας να εμπλουτιστεί με νέο αίμα. Με γιατρούς, που απρόσκοπτα και όχι υπό προθεσμία, θα παρέχουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στους πολίτες. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι το μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ, αν πράγματι θέλουμε να μιλάμε για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου