ΤΟΠΙΚΑ

Mάχη… με τρεις εμβολιαστικές γραμμές ~ Στο Παιδιατρικό Κέντρο του Αχιλλοπουλείου από Δευτέρα

mάχη-με-τρεις-εμβολιαστικές-γραμμές-216271

Πρόσω ολοταχώς για την ανοσία των παιδιών από 5 έως 11 χρόνων – 160 εμβολιασμοί ημερησίως στο νέο εμβολιαστικό – Χαμηλά τα ποσοστά για την αναμνηστική δόση

Mε τα μικρά παιδιά να ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο… για την ελευθερία, το αυτόνομο Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Βόλου άνοιξε προχθές Παρασκευή επίσημα τις πύλες του. Συνολικά εμβολιάστηκαν 160 παιδιά, ηλικίας 5 έως 11 χρόνων, ενώ κατά μέσο όρο καθημερινά θα κάνουν το εμβόλιο από 100 παιδιά και πάνω.

Στη σκιά της Ομικρον το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς των μικρών παιδιών. Ετσι ενόψει του ανοίγματος των σχολείων από αύριο Δευτέρα, στο παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί και τρίτη εμβολιαστική γραμμή από την ερχόμενη εβδομάδα.

Και ενώ στο κομμάτι της «θωράκισης» των παιδιών από τον κορονοϊό καταγράφεται μεγάλη ανταπόκριση και τα ραντεβού κλείνονται «βροχή», δεν ισχύει το ίδιο για την τρίτη αναμνηστική δόση.

Σημαντικός αριθμός πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί διπλά και πρέπει να προγραμματίσουν την τρίτη δόση, για να νιώθουν ασφάλεια απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις, δεν έχει ακόμη προγραμματίσει ραντεβού.

Μόνο με Pfizer τα παιδιά

Τα μικρά παιδιά εμβολιάζονται αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer. Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Στην περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Για τον εμβολιασμό, οι γονείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

Μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με το ΑΜΚΑ του παιδιού ή μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τον εμβολιασμό σε ιδιώτη παιδίατρο ο οποίος και θα φροντίσει για την καταχώριση της διαδικασίας ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό.

Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε άτομα από 16 έως 25 ετών.

Ενισχύεται με γιατρούς η Παιδιατρική

Από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ανακοινώθηκε πως «σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της επικράτειας λειτουργούν Εμβολιαστικά Κέντρα για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, με την όποια στελέχωση των Παιδιατρικών Τμημάτων.

Στο Νοσοκομείο Βόλου και συγκεκριμένα στο Παιδιατρικό Τμήμα υπηρετούν έξι ειδικευμένοι ιατροί και οκτώ ειδικευόμενοι. Από τους έξι ειδικευμένους ιατρούς, οι τρεις είναι νέοι διορισμοί από 1-4-2020 και εφεξής. Αυτή τη στιγμή απουσιάζουν οι δύο με αναστολή καθηκόντων και άδεια άνευ αποδοχών.

Με απόφαση της 5ης ΥΠΕ για τον Ιανουάριο, ενισχύεται με δυο παιδιάτρους για 13 εφημερίες.
Ειδικότερα με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ αποφασίζεται η κάλυψη εφημεριών από γιατρούς των Κ.Υ. Αργαλαστής, Αλμυρού, Βελεστίνου, Βόλου και Σκιάθου για τον Ιανουάριο στο Νοσοκομείο Βόλου, με έναν γιατρό ειδικότητας ακτινοδιαγνώστη του Κ.Υ. Αργαλαστής, με μία γιατρό ειδικότητας ακτινοδιαγνώστη του Κ.Υ. Βόλου, με μία γιατρό Επιμελητή Α’ Γενικής Ιατρικής του Π.Ι. Ευξεινούπολης του Κ.Υ. Αλμυρού, με τη διευθύντρια Γενικής Ιατρικής του Π.Ι. Ν.Ι ωνίας του Κ.Υ. Βελεστίνου. Επίσης, με τον διευθυντή Παθολογίας του Κ.Υ. Σκιάθου, με μία γιατρό Επιμελητή Β’ Ιατρικής Βιοπαθολογίας του Κ.Υ. Σκιάθου, με μία γιατρό Επιμελητή Β’ Παιδιατρικής του Κ.Υ. Βελεστίνου με την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετεί το Κ.Υ. Βελεστίνου δύο ημέρες την εβδομάδα και με μία ΙΥΥ επί φυλακών Βόλου ευθύνης του Κ.Υ. Βελεστίνου.

Τα έξοδα εφημεριών που θα προκύψουν από την απόφαση θα καλυφτούν από το Νοσοκομείο Βόλου».

Αποφεύγουν την αναμνηστική δόση

Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία που καταχωρούνται στην επίσημη πλατφόρμα emvolio.gov αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανά νομό, ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων στη Μαγνησία δεν έχει προγραμματίσει ακόμη κάνει να κάνει την τρίτη-αναμνηστική δόση.

Ειδικότερα, στην ΠΕ Μαγνησίας μέχρι 7 Ιανουαρίου 2022 συνολικά πραγματοποιήθηκαν 302.485 εμβολιασμοί. Οι 127.580 αφορούν στην πρώτη δόση, οι 119.587 στη δεύτερη δόση, ενώ μόνο 64.255 άτομα έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Στις Σποράδες έχουν συνολικά γίνει 25.404 εμβολιασμοί. Οι 10.817 εμβολιασμοί είναι με την πρώτη δόση, οι 10.404 με τη δεύτερη δόση, ενώ την αναμνηστική δόση έχουν κάνει 5.859 άτομα.

Την ίδια ώρα ο διαδραστικός χάρτης της Πολιτικής Προστασίας όπου αποτυπώνεται η επιδημιολογική εικόνα του νομού καταγράφει ότι ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 4.62%.

Με την πρώτη δόση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει εμβολιαστεί ποσοστό 64,66% του γενικού πληθυσμού, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ποσοστό 61,22%.

Την ίδια ώρα στις Σποράδες το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ανέρχεται σε 66,89%, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ποσοστό 64,05% του γενικού πληθυσμού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου