ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα ελπίδας από υγειονομικούς στο Αχιλλοπούλειο ~ «Στο τέλος η επιστήμη θα νικήσει»

μήνυμα-ελπίδας-από-υγειονομικούς-στο-230526

Πρωτοχρονιά με τους ασθενείς τους θα κάνουν γιατροί και νοσηλευτές – Υποδοχή του 2022 στις κλινικές κορονοϊού, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πανδημίας

Μακριά από την οικογενειακή θαλπωρή θα περάσουν και φέτος, για δεύτερη Πρωτοχρονιά, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο του Βόλου, δίνοντας κουράγιο στους ασθενείς και παραμένοντας δίπλα τους στους θαλάμους απλών κλινικών covid και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αυτό που εύχονται είναι του χρόνου η Πρωτοχρονιά να τους βρει όλους υγιείς με τις οικογένειές τους.

Το κλίμα λόγω της εκρηκτικής μετάδοσης της Ομικρον είναι φορτισμένο. Γιατροί, νοσηλευτές, φύλακες, όλοι εκείνοι που η αλλαγή του χρόνου θα τους βρει στο καθημερινό τους πόστο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταφέρουν μήνυμα ελπίδας αυτές τις δύσκολες μέρες. Να δημιουργήσουν μία γιορτινή ατμόσφαιρα για να ελαφρύνουν το βάρος που νιώθουν, μπαίνοντας ντυμένοι ως «αστροναύτες» με τις ειδικές στολές, μέσα στους θαλάμους covid για νοσηλεία.

Το έχουν ανάγκη οι ίδιοι, επιβάλλεται όμως και για την καλή ψυχολογία των ασθενών που βρίσκονται χρονιάρες μέρες μακριά από τους δικούς τους, δίνοντας τη μάχη να βγούνε όρθιοι από τη δοκιμασία.

Η πανδημία της απομόνωσης

Οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, παίρνουν τον ρόλο του συγγενή, του φίλου, εκείνου που θα μεταφέρει ή θα εκφράσει λόγια αγάπης και παρηγοριάς.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει συνθήκες απομόνωσης. Η υπερμεταδοτικότητα έχει επιβάλλει «απαγορευτικό» στο επισκεπτήριο.

Έτσι οι δύσκολες στιγμές και του ασθενούς και των δικών του ανθρώπων να γίνονται ακόμη δυσκολότερες.

Το βάρος της επικοινωνίας μοιραία πέφτει και αυτό στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

«Να πείτε στους δικούς μου ότι τους αγαπώ. Μην ανησυχούν, θα τα καταφέρω» είναι το μήνυμα που μας ζητάνε να μεταφέρουμε καθημερινά στους οικείους, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συγγενών για την πορεία της υγείας των ανθρώπων τους που δίνουν τη μάχη τους στις ΜΕΘ. Νιώθουμε την αγωνία τους και προσπαθούμε να τους μεταδώσουμε την αισιοδοξία», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και επικεφαλής των ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος.

Στο πρωτόγνωρο αυτό περιβάλλον οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να υιοθετήσουν πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτούς του γονέα, του παιδιού, του φίλου και του προσωπικού εξομολόγου. Ρόλοι που κατά τη διάρκεια των εορτών αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και τα συναισθήματα είναι εντονότερα, όπως αναφέρει ο κ. Καραμέτος.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη μάχη με τον κορoνοϊό

Κατά τη διάρκεια των εορτών, οι ρόλοι αυτοί , όπως τονίζει ο ειδικευόμενος γιατρός Κωνσταντίνος Σκρίμπας, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού για τους νοσηλευόμενους με κορονοϊό, το προσωπικό του νοσοκομείου θα είναι τα μόνα άτομα που θα συνομιλήσουν, θα αγγίξουν και θα ανταλλάξουν ευχές και χαμόγελα, έστω και πίσω από τις ολόσωμες στολές, γάντια και μάσκες.

Ο νεαρός γιατρός μετακινήθηκε στις Κλινικές covid από τη Χειρουργική εδώ και ένα μήνα. Η εμπειρία για τον ίδιο είναι πρωτόγνωρη.

«Μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα, όμως υπάρχει αισιοδοξία. Στο τέλος η επιστήμη θα νικήσει. Χρειάζεται υπομονή. Οι μέρες εκ των πραγμάτων είναι φορτισμένες συναισθηματικά για όλους», συνεχίζει.

Οι νοσοκομειακές βάρδιες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πάντα είναι πιο δύσκολες, διότι μιλάμε για 24ωρες εφημερίες. Το κλίμα της απόλυτης απομόνωσης όμως «σπάει» την ώρα του επισκεπτηρίου γιατρών και νοσηλευτών.

Οι ήχοι των αναπνευστήρων και των φορητών συσκευών με τα πολλά σωληνάκια οξυγόνου καλύπτονται από τους μελωδικούς ήχους τριγώνων και από τα κάλαντα, από τις εγκάρδιες ευχές και λόγια καρδιάς του προσωπικού που με τόση αφοσίωση και στοργή προσπαθούν να προσφέρουν στιγμές χαράς στους ασθενείς και να μετατρέψουν έστω και για λίγο τους κρύους και απρόσωπους θαλάμους του νοσοκομείου σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον.

«Υπάρχει τόσο μεγάλη μοναξιά, αγωνία και θλίψη από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της απαιτούμενης νοσηλείας, που όλοι οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να υιοθετήσουν πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτούς του γονέα, του παιδιού, του φίλου», παρατηρεί επίσης ο ειδικευόμενος γιατρός.

«Είμαστε η οικογένειά τους»

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί λειτουργούν σαν απεσταλμένοι του Αη Βασίλη που μοιράζουν ευχές, μαζί με διάφορα προσωπικά αντικείμενα που έχουν φέρει οι συγγενείς στην πύλη της εισόδου του Νοσοκομείου και μοιράζονται στους θαλάμους.

«Όσοι μπορούν να χειριστούν την τεχνολογία με κινητά και βιντεοκλήσεις που θα επιστρατευθούν θα καταφέρουν να μιλήσουν και να αντικρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να οπλιστούν με μεγαλύτερο θάρρος και ελπίδα να τα καταφέρουν, να πάρουν γρήγορα εξιτήριο και να επιστρέψουν στο σπίτι», επισημαίνει με τη σειρά της η Μαρία Κούτνα, νοσηλεύτρια από την Γ’ Κλινική Covid του Αχιλλοπουλείου.

Η κ. Κούτνα στέλνει το δικό της μήνυμα ελπίδας, ότι αργά ή γρήγορα με τη βοήθεια της επιστήμης και του Θεού η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά. Να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Να πιστέψουμε ότι μέσα στο 2022 θα τελειώσει ο βραχνάς της πανδημίας και θα μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε ξανά όλοι μαζί. Να σφίγγουμε τα χέρια και να χαμογελάμε απαλλαγμένοι από τον φονικό ιό», αναφέρει.

Εκλιπαρούν να δουν τους δικούς τους

Χρονιάρες μέρες οι συγγενείς εκλιπαρούν καθημερινά να τους επιτραπεί η είσοδος για να αντικρίσουν έστω και από απόσταση τους δικούς τους, που τόσο πολύ τους στερούνται λόγω του ιού, βάσει των πρωτοκόλλων αποφυγής διασποράς του ιικού φορτίου στην κοινότητα.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται και περιμένουν ώρες έξω από την πύλη μέχρι να έρθει η ώρα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό να ενημερωθούν για την εξέλιξη της υγείας των δικών τους ανθρώπων, ή όταν είναι να πάρουν το πολυπόθητο εξιτήριο. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουν περισσότερο κοντά τους», αναφέρει με τη σειρά του ο Κώστας Σταμάτης, φύλακας στο Αχιλλοπούλειο. Για μία ακόμη χρονιά ο Κώστας θα ανταλλάξει ευχές για καλή χρονιά από το πόστο του. «Δεν με ενοχλεί καθόλου. Εχω συνηθίσει τόσα χρόνια. Απλά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το κλίμα ειδικά τις γιορτινές μέρες είναι φορτισμένο. Είναι δύσκολο να ξέρεις ότι ο δικός σου άνθρωπος δίνει μάχη ζωής σε έναν θάλαμο νοσοκομείου και να μην μπορείς να του σφίξεις το χέρι», προσθέτει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου