Η δύσκολη εξίσωση 

η-δύσκολη-εξίσωση-231348

Η εξίσωση είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να τηρείται η ισορροπία ανάμεσα στις αντοχές της οικονομίας, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας

Η ιλιγγιώδης επέκταση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού έχει θέσει σε κόκκινο υγειονομικό συναγερμό τη χώρα μας.

Μέτρα, που ήταν προγραμματισμένα να εφαρμοστούν αργότερα τη νέα χρονιά, ισχύουν από σήμερα και για μία ακόμη φορά η καθημερινότητά μας αλλάζει άρδην.

Η επέλαση της Ομικρον δεν έχει προηγούμενο. Οι ασύλληπτοι αριθμοί κρουσμάτων σοκάρουν.

Μολονότι αρκετοί επιστήμονες μιλούσαν για χιλιάδες κρούσματα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δείχνουν αιφνιδιασμένοι.

Ο αρχικός σχεδιασμός έχει ανατραπεί και υπό το βάρος της δραματικής επιδείνωσης των δεδομένων της πανδημίας οι περιορισμοί έρχονται νωρίτερα.

Το πλήγμα, που θα δεχθούν η αγορά και η εστίαση για πολλοστή φορά, θα είναι μεγάλο.

Η αβεβαιότητα επιστρέφει. Οι επιχειρήσεις μπαίνουν ξανά σε έναν φαύλο κύκλο ανασφάλειας.

Η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει στις επιχειρήσεις. Το αίτημα των επαγγελματιών είναι δίκαιο. Πρέπει επίσης να αναληφθεί μέριμνα και για τους εργαζόμενους.

Οι περιορισμοί ειδικά στην εστίαση οδηγούν εκ νέου στην ανεργία εκατοντάδες υπαλλήλους. Θα μείνουν χρονιάρες μέρες δίχως μεροκάματο.

Μονόδρομος τα νέα μέτρα, μονόδρομος και η στήριξη.

Η εμφάνιση της Ομικρον εκ των πραγμάτων προκαλεί νέα δεδομένα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική σε εθνικό επίπεδο.

Θολώνει τον ορίζοντα της οικονομίας η εφιαλτική εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον, που απειλεί να ανατρέψει τις βασικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 και να επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς τα πρόσθετα μέτρα, που ενδεχομένως απαιτηθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, θα ασκήσουν δημοσιονομικές πιέσεις στον προϋπολογισμό.

Για το 2022 έχει προβλεφθεί ειδικό αποθεματικό Covid ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων, στην περίπτωση που η μετάλλαξη επιδείξει μεγάλες αντοχές.

Η εξίσωση είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να τηρείται η ισορροπία ανάμεσα στις αντοχές της οικονομίας, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας. O προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί με την προϋπόθεση ότι η πανδημία, ως οικονομική μεταβλητή, θα φύγει σταδιακά από τις αρχές του νέου έτους.

Οπως όλα δείχνουν, για το επόμενο δίμηνο η πανδημία θα συνεχίσει να είναι παρούσα και να προκαλεί έντονους οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου