Ομικρον: Επιστροφή στην αβεβαιότητα

ομικρον-επιστροφή-στην-αβεβαιότητα-243595

Η δημόσια συζήτηση για την ανάγκη ενδεχομένως ενός ακόμη lock down έχει ανοίξει και αρκετοί επιστήμονες στη χώρα μας θέτουν ως προαπαιτούμενο τη λήψη επιπλέον μέτρων, για την ανάσχεση του νέο κύματος που έρχεται

Η επιστροφή στην αβεβαιότητα λόγω Ομικρον είναι πλέον πραγματικότητα.

Η νέα παραλλαγή του φονικού ιού έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον πλανήτη. Η εορταστική περίοδος εξελίσσεται σε κλοιό κορονοϊού και οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για να δαμάσουν το νέο θεριό.

Εάν η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού πρόκειται να επιφέρει έντονες και μαζικές πιέσεις στα συστήματα υγείας τις προσεχείς εβδομάδες, νέα μέτρα εγκλεισμού και μια αιφνίδια μεταβολή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, τότε θα υπάρξει και συρρίκνωση στην παραγωγή.

Οι καταγεγραμμένες μολύνσεις δείχνουν αυξητική τάση στη Βρετανία και στη Δανία, όπου η μετάλλαξη φαίνεται πως σύντομα θα είναι και το κυρίαρχο στέλεχος του ιού. Η πρόσφατη μείωση μολύνσεων στα κράτη της Ευρωζώνης, που είχαν κυρίως επηρεαστεί από το κύμα της Δέλτα, θα ακολουθηθεί συντόμως από έξαρση λόγω Ομικρον, σύμφωνα με τους ειδήμονες.

Το ενδεχόμενο πιέσεων στα συστήματα υγείας και νέων lock down διαμορφώνει νέα δεδομένα στις προοπτικές της οικονομίας.

Την ίδια ώρα δεν είναι μόνο η υγειονομική κρίση και η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, που το επιβάλλουν. Αλλά και ότι θα πρέπει για μία ακόμη φορά, πολλοστή φορά θα λέγαμε, να προετοιμαστούν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας για το νέο κύμα που έρχεται.

Αυτή τη φορά πράγματι η κατάσταση δείχνει δυσκολότερη. Πριν από έναν χρόνο τέτοια εποχή δεν είχαν ακόμη αρχίσει οι εμβολιασμοί. Σήμερα εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί, όμως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού επιμένουν.

Η δημόσια συζήτηση για την ανάγκη ενδεχομένως ενός ακόμη lock down έχει ανοίξει και αρκετοί επιστήμονες στη χώρα μας θέτουν ως προαπαιτούμενο τη λήψη επιπλέον μέτρων, προκειμένου να ανασχεθεί το νέο κύμα που έρχεται.

Η κυβέρνηση δείχνει διστακτική να λάβει μέτρα, που θα συνιστούν lock down. Η οικονομία δεν θα αντέξει ακόμη ένα γενικό λουκέτο. Ολες όμως οι ενδείξεις οδηγούν ότι δύσκολα θα αποφύγει νέους περιορισμούς μετά τις γιορτές.

Για αυτό και το σχέδιο ανάσχεσης θα είναι χωρισμένο σε δύο φάσεις, ενόψει εορτών και μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Αν είναι η ενδεδειγμένη λύση, θα φανεί στην πορεία. Θεωρείται βέβαιο πως για μία ακόμη φορά η ανασφάλεια επιστρέφει και είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία. Οσοι προειδοποιούσαν ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα με την πανδημία δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Οσο ο κλοιός θα σφίγγει, τόσο θα γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό. Αλλωστε η πορεία της πανδημίας έχει δείξει ότι ουδείς άτρωτος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου