Βάσω Κυριαζή: Η 25η Μαρτίου, οι εκλογές και ο λαός

βάσω-κυριαζή-η-25η-μαρτίου-οι-εκλογές-κα-335594

Η προεκλογική περίοδος που θα έρθει δεν θα μοιάζει σίγουρα με καμία άλλη. Είναι άλλωστε η μόνη προεκλογική περίοδο στην οποία ότι και να τάξουν κόμματα και πολιτικοί δεν πρόκειται να τους πιστέψει κανείς και αυτό διότι είναι γνωστό πως όλα έχουν συμφωνηθεί, οι υπογραφές έχουν πέσει οπότε… ούτε καν τροποποιήσεις δεν πρόκειται να επιτραπεί να γίνουν.

Όλοι πλέον όχι απλά προεξοφλούν, αλλά το λένε κιόλας, ότι μετά τις εκλογές αναμένονται νέα επώδυνα κυβερνητικά μέτρα που θα πλήξουν τόσο μισθούς και τις κύριες συντάξεις, όσο και τα εφάπαξ βοηθήματα. Εκεί οδηγούν τα δεδομένα όπως οι συνεχείς μειώσεις των μισθών, η έκρηξη του προβλήματος της ανεργίας αλλά και οι μειώσεις των εισφορών που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο.Σύμφωνα μάλιστα με το "Βήμα της Κυριακής" τον Ιούνιο προβλέπονται ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα, για οποία το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προτείνει εναλλακτικά στους φορείς των ασφαλισμένων να επιλέξουν είτε μείωση του ποσού είτε αύξηση των εισφορών.

Ήδη το 2011 τα ταμεία κύριας ασφάλισης παρουσίασαν απώλειες 4,5 δισ. ευρώ όταν η ανεργία κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα και οι μειώσεις μισθών ήταν σαφώς μικρότερες από την υφιστάμενη καταιγίδα μέτρων του δεύτερου μνημονίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις για το 2012, οι απώλειες εσόδων θα φτάσουν τα 6,5 δισ. ευρώ με δεδομένη και τη “στενότητα” του κρατικού προϋπολογισμού για την παροχή επιπλέον επιχορήγησης κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ενέκρινε η τρόικα.

Η ανάγκη λοιπόν για νέα μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εξαρτάται την ομαλή καταβολή των εισφορών προς τα Ταμεία, την είσπραξη των οφειλών προς τα Ταμεία, οι οποίες φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ, την είσπραξη των εισφορών από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα 400.000 εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα εξαιτίας αυτών των προβλημάτων. Ως εκ τούτου δεν καταβάλλονται και οι εισφορές.

Και όλα αυτά ενώ ήδη οι προβλέψεις μιλούν για ένταση της ύφεσης το 2012 που θα αυξήσει την πραγματική ανεργία ακόμη και στο 30% και τη στατική ανεργία στο 21% περιορίζοντας σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή αφού οι πιο απαισιόδοξοι ήδη προδικάζουν ότι μετά τον Ιούνιο, έρχεται ο Σεπτέμβριος που επίσης προβλέπεται νέα λαίλαπα. Και είμαστε ακόμη στον Μάρτιο και μάλιστα σήμερα γιορτάζουμε την επανάσταση του 1821.Τα μηνύματα φυσικά επίκαιρα όσο ποτέ. Τότε οι Έλληνες έστω και μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς σήκωσαν κεφάλι για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Σήμερα η έννοια «ζυγός» έχει πολλές εκφάνσεις. Αυτός που ωστόσο ενοχλεί περισσότερο είναι ο «οικονομικός ζυγός» που πνίγει τα πάντα γύρω του οδηγώντας τους Έλληνες πλέον μαζικά στην εξαθλίωση και την ανέχεια. Και επειδή σε όλα τα θέματα έχει «χαθεί η μπάλα» που λένε οι νεολαίοι μας έτσι και χάθηκε και στην έννοια της σημερινής μέρας. «Μηδενική ανοχή» ζήτησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, λες και το θέμα μας τελικά είναι να «αναμετρηθούν» αστυνομικοί και πολίτες και όχι να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης του ’21. Ελεύθεροι σκοπευτές, αστυνομικοί παντού, κιγκλιδώματα, ΜΑΤ… στην υπηρεσία όχι φυσικά του πολίτη αλλά του κράτους… αναρωτιέμαι για να «καταστείλει» τι; Καταστρώθηκε ολόκληρο σχέδιο αποτροπής των εκτρόπων το οποίο όπως ακούγαμε χθες περιλαμβάνει κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση, αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, προληπτικές προσαγωγές ακόμη και αφ υψηλού παρατηρητές – αστυνομικούς που θα επιβλέπουν τις συγκεντρώσεις ακροβολισμένοι σε ψηλά κτήρια στο κέντρο της πόλης.Στον βασικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά μελών των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεργάζονται μαζί με αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Όποιος έχει την αίσθηση ότι τα πολεμικά ανακοινωθέντα που από χθες παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες κάνουν καλό πλανάται πλάνη οικτρά, εκτός και εάν αποτελεί αυτό «πρόβα τζενεράλε» και μήνυμα υποταγής στα κελεύσματα όσων πιστεύουν ότι μπορούν να κυβερνούν το λαό υπό το κράτος του φόβου. Γιατί όπως λέει ο Ι. Καμπανέλης «κι όπου φοβάται φωνή ν’ ακούει απ’ το λαό σ’ έρημο τόπο ζει και βασιλεύει, κάστρο φυλάει ερημικό, έχει το φόβο φυλαχτό όπου φωνή φοβάται ν’ ακούει απ’ το λαό. ".

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου