Πανδημία στην κόψη του ξυραφιού  

πανδημία-στην-κόψη-του-ξυραφιού-357896

Η Μαγνησία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Το εκρηκτικό μείγμα ανεμβολίαστων ασθενών, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων, εντείνει τους φόβους των γιατρών για νέο κύκλο διασποράς.

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται κρίσιμος μήνας για τη μετέπειτα πορεία της πανδημίας στη Μαγνησία και λογικά οι υγειονομικές αρχές τοπικά στρέφουν πλέον την προσοχή τους στον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών, που παραμένουν καθηλωμένοι.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστη και προσέρχονται για νοσοκομειακή περίθαλψη με βαριά συμπτωματολογία.

Το ενδεχόμενο να έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων ξυπνά τις εφιαλτικές μνήμες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τον περασμένο Νοέμβριο, που δοκίμασε τις αντοχές του Αχιλλοπουλείου και των εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρειαστεί να ανοίξει δεύτερη κλινική, όμως προβλέπονται συγκεκριμένες αναπροσαρμογές, εφόσον προκύψει ανάγκη.

Οι γιατροί προτρέπουν για μία ακόμη φορά τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους. Οι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους, που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές.

Η αυξητική τάση κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας, αλλά τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, δεν λειτουργούν όσο πρέπει.

Χρειάζεται να στοχεύσουμε πιο καλά, εκεί που γίνεται η διασπορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία, στην οποία βρισκόμαστε πάλι και να έχουμε κάμψη στην επιδημική καμπύλη.

Πλέον βλέπουμε ότι ουσιαστικά καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» και η ταχύτητα μετάδοσής της προκαλεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιστροφής στην πλήρη ομαλότητα τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε πολύ δύσκολο χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου