Βάσω Κυριαζή: Ισοπέδωση με υπογραφή…

βάσω-κυριαζή-ισοπέδωση-με-υπογραφή-344772

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΕΠΕ όσον αφορά στις καταγγελίες για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες προκαλούν πραγματικά θλίψη. Την ίδια όμως στιγμή επιβεβαιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα πλέον στον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα δηλώνουν ότι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 5 μήνες, «πληρώνοντας» ουσιαστικά το τίμημα της κρίσης, αφού οι εργοδότες στο βωμό των προβλημάτων της οικονομίας, επιλέγουν ως πρώτα θύματα για να μειώσουν στο ελάχιστο το εργασιακό κόστος… τη μείωση των μισθών.

Μέχρι υποτίθεται λίγο διάστημα όλα αυτά αποτελούσαν εργοδοτικές αυθαιρεσίες και βάση της εργατικής νομοθεσίας. Μετά τη νέα δανειακή σύμβαση και τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν οι εργοδότες έχουν πλέον και το νόμο στο «πλευρό τους».

Καμία Επιθεώρηση Εργασίας, κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν πρόκειται να τους τρομάξει.

Σε λίγο όχι μόνο δεν θα πληρώνουν αλλά θα απαιτούν να τους πληρώνουμε κιόλας για να δουλεύουμε. Τέτοιες καταστάσεις φαντάζομαι ότι θα ζήσουμε από εδώ και πέρα και αυτό φυσικά μας αφορά όλους ως εργαζόμενους. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραμείνουμε με χέρια σταυρωμένα και ούτε φυσικά να ανεχτούμε να μας «πάνε ως πρόβατα στη σφαγή».

Υπό αυτό το πρίσμα η παρέμβαση της ΓΣΕΕ δίνει το στίγμα. Πρέπει να σεβαστούν τις υπογραφές τους και τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα των εργαζομένων.

Μάλιστα σχολιάζοντας το περιεχόμενο της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του 2ου Μνημονίου για τις εργασιακές σχέσεις, η ΓΣΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι είναι «τουλάχιστον περίεργο την ώρα που οι εργοδοτικές οργανώσεις ομνύουν ότι δεν θέλουν να διαταραχθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις να έχουν όπλα στα χέρια τους με τα οποία καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνονται μισθοί και καταργούνται δομές όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας». Και εκεί κρύβεται όλη η αλήθεια, διότι ουσιαστικά όπως λέει και η ΓΣΕΕ τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα κατά των εργαζομένων. Μακάρι όπως ζητά η ΓΣΕΕ οι εργοδότες «να τιμήσουν την υπογραφή τους και τις δεσμεύσεις τους προχωρώντας σε υπογραφή των ΣΣΕ χωρίς καμιά μείωση μισθών και ημερομισθίων και χωρίς τις βάρβαρες ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων». Η καθημερινότητα βέβαια δείχνει ακριβώς το αντίθετο, ότι άρχισε ήδη το «ξήλωμα» και μάλιστα οι περισσότεροι εργοδότες δεν κρύβουν τις άγριες διαθέσεις τους.

Για αυτό και δεν έχουν πλέον κανένα νόημα οι δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Εργασίας που διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, σενάρια για ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες Ο κ. Κουτρουμάνης άλλωστε μέχρι σήμερα έχει βάλει «μεγάλη πλάτη» για την εξόντωση των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Η ισοπέδωση της εργασίας φέρει πλέον την υπογραφή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου