Οι ανατιμήσεις που «καίνε» το εισόδημα  

οι-ανατιμήσεις-που-καίνε-το-εισόδημ-386586

“Το τσουνάμι των ανατιμήσεων, που ήδη καταγράφεται και αναμένεται να γίνει εντονότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, «καίει» τα νοικοκυριά και ασφαλώς δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχές, ούτε με ημίμετρα, ούτε με παρατηρητήρια τιμών”

Οι ανατιμήσεις χτύπησαν ήδη την πόρτα των καταναλωτών στην Ελλάδα, με τον εμπορικό κόσμο να δηλώνει πως δεν μπορεί πια να τις απορροφήσει, καθώς το άλμα είναι διπλό τόσο στις τιμές ενέργειας, όσο και στο κόστος των μεταφορικών.

Μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να επικρατεί ευφορία για τις δημοσκοπήσεις, τους δείκτες της οικονομίας και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία, την ίδια ώρα όμως οι πολίτες πρωτίστως ενδιαφέρονται για την τσέπη τους.

Το τσουνάμι των ανατιμήσεων, που ήδη καταγράφεται και αναμένεται να γίνει εντονότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, «καίει» τα νοικοκυριά και ασφαλώς δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχές, ούτε με ημίμετρα, ούτε με παρατηρητήρια τιμών.

Η ακρίβεια απειλεί το εισόδημα των νοικοκυριών. Οι καταναλωτές και οι μισθωτοί απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις σε βασικά είδη πρέπει να προστατευθούν.

Η προτεραιοποίηση με μέτρα στήριξης για τα πιο ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα πρέπει να είναι αυτονόητη, ώστε να μην προκύψει όξυνση των ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων στη ΔΕΘ, κατά γενική ομολογία όμως απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις, για παράδειγμα στον κατώτατο μισθό, ώστε να θωρακιστούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα απέναντι σε φαινόμενα ανατιμήσεων.

Η βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Πρέπει επίσης να εξεταστούν η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, η απορρόφηση των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της διεύρυνσης της βάσης των επιλέξιμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ασφαλώς να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για την αποφυγή ακραίων φαινομένων κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας.

Με βάση τα παραπάνω, η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ανέργων είναι πλέον μονόδρομος. Ειδικότερα, τώρα, που όπως φαίνεται η πανδημία χτυπά εκ νέου την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Επιπροσθέτως γενικότερα σε οικονομικό επίπεδο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα δώσει ώθηση να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, να ελαφρυνθεί κυρίως η μεσαία τάξη.

Αν μάλιστα συνδυαστεί και με την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, που προς ώρας, ωστόσο, παραμένει ερώτημα και εξαρτάται από τον κρίσιμο πυλώνα των τραπεζών, ενδεχομένως η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου