ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση για 4 οι εσωκομματικές  

υπόθεση-για-4-οι-εσωκομματικές-401906

Υπόθεση τεσσάρων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Η μάχη για την ηγεσία θα κριθεί μεταξύ της Φώφης Γεννηματά, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Καστανίδη. Οι εσωκομματικές διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής για την εκλογή της ηγεσίας μέρα με την ημέρα εντείνονται. Οπως όλα δείχνουν, οι κάλπες πρόκειται να στηθούν τον Νοέμβριο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακριβές χρονοδιάγραμμα ακόμη δεν υπάρχει, καθώς η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού ολοκληρώνει εντός των ημερών τις συνεννοήσεις με τις εταιρείες που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Αναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 2-3 Οκτωβρίου θα ανάψει το πράσινο φως για τους κανόνες και τον χρόνο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων.

Αφού δρομολογηθούν οι διαδικασίες και διευθετηθούν τα οργανωτικά ζητήματα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για debate μεταξύ των υποψηφίων. Η αίσθηση που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί δημόσια. Λεπτομέρειες για το αν θα υπάρξει τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων θα συζητηθούν μεταξύ των επιτελείων τους.

Ο εσωκομματικός χάρτης στη Μαγνησία

Την ίδια ώρα, σε ήρεμο κλίμα, αλλά κυρίως με «υπόγειες» διεργασίες, συνεχίζεται στη Μαγνησία η εσωκομματική μάχη στο Κίνημα Αλλαγής, ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού.

Τους τελευταίους μήνες, τοπικά, παρατηρούνται αλλαγές δεδομένων ως προς τα μέλη και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που στηρίζουν κάποιον από τους υποψήφιους για την προεδρία, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και Χάρη Καστανίδη, που ανακοίνωσε πρόσφατα υποψηφιότητα.

Κλίμα αισιοδοξίας καταγράφεται στους υποστηρικτές των τριών πρώτων υποψηφίων οι οποίοι προς ώρας έχουν περιορισμένη την προεκλογική τους κινητικότητα και εξωστρέφεια.
Κατά πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αυτό που διαπιστώνεται κυρίως στο παρασκήνιο είναι δίλημμα των λεγόμενων Παπανδρεϊκών στη Μαγνησία.

Η «σφήνα» του κ. Καστανίδη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ διαφοροποιεί τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη τάση, που όμως σε κάθε περίπτωση παραμένει πιστή στα «θέλω» του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και περιμένει ο ίδιος να πάρει σαφή θέση… στον δρόμο προς τις εκλογές.

Οι τελευταίες εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής είχαν πραγματοποιηθεί το 2017. Η Φώφη Γεννηματά είχε λάβει στον νομό ποσοστό 61,5% έναντι 38,5% που είχε πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά. Αφενός οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι τέσσερις, αφετέρου καταγράφονται ήδη διαφοροποιήσεις στα στρατόπεδα των υποστηρικτών.

Εκτός απροόπτου στο πλευρό της κ. Γεννηματά ξανά θα είναι οι Δημ. Κουτσούκος και Φούλη Τσιώμου, όχι όμως ο Γ. Φώτης και ο Απ. Παπατόλιας που έχουν έρθει πιο κοντά στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη μαζί με τον Δημ. Τσιμπανάκο.

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου θα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Σακκόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Απ. Κανναβός, καθώς επίσης ένα σημαντικό κομμάτι συνδικαλιστών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με αυτοδιοικητικούς που συντάσσονται με τον πρώην υπουργό.

Τα χαρτιά τους κρατούν κλειστά ακόμη οι υποψήφιοι βουλευτές του 2019, αναμένοντας να δουν τη δυναμική που θα αναπτύξει στην κοινωνία και στη βάση του κόμματος ο κάθε υποψήφιος.

Τι αναφέρει το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου

Στην εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στο 28ο άρθρο του το καταστατικό του κόμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το καταστατικό που είναι αναρτημένο στο kinimaallagis.gr:

Άρθρο 28 πρόεδρος

  1. Ο/Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται άμεσα από τη βάση ένα τουλάχιστον μήνα πριν το Συνέδριο από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).
  2. Τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων.
  3. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται πρόεδρος ο πρώτος/η πρώτη σε ψήφους.
  4. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος/πρώτη σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α είναι μόνο ένας/μία, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων.
  5. Ο/Η Πρόεδρος εκφράζει και εκπροσωπεί δημόσια τον φορέα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον είναι βουλευτής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των ιδεολογικών και πολιτικών κατευθύνσεων και των αποφάσεων του Συνεδρίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Προεδρεύει του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και των οργάνων του κόμματος.
  6. Ο/Η πρόεδρος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να υποβάλλει αρμοδίως τις προβλεπόμενες δηλώσεις/αιτήσεις για συμμετοχή του Φορέα στις εκλογές για ανάδειξη Ελληνικού ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  7. Τα ασυμβίβαστα περιγράφονται στο άρθρο 36.

Κάλπες πιθανότατα τον Νοέμβριο

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούσαν ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, υπό το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και το κόμμα να βρεθεί απροετοίμαστο, όμως οι εξελίξεις φαίνεται πως είναι διαφορετικές.

Η εταιρεία που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τη διαδικασία έχει ειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα πάρει την έγκριση θα χρειαστεί ούτε λίγο, ούτε πολύ επτά εβδομάδες για να στήσει τις κάλπες.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δινόταν το πράσινο φως σήμερα, οι εκλογές θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατάσταση στην οποία θα μπορούσε βρεθεί το ΚΙΝΑΛ, αν προκηρύσσονταν ξαφνικά πρόωρες εθνικές εκλογές…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου