ΤΟΠΙΚΑ

Το μετέωρο βήμα των εμβολιασμών

το-μετέωρο-βήμα-των-εμβολιασμών-402034

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Μαγνησία θα μπορούσε να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ. Στα ψυγεία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Ομως οι πολίτες φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο αδιαφορούν για τον εμβολιασμό τους, παρά την ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα». Κάποιοι από καχυποψία, άλλοι για ιατρικούς λόγους και ορισμένοι επειδή ανήκουν στους φανατικούς αρνητές.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το αποτέλεσμα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι δεν προγραμματίζουν ραντεβού, ενώ υπάρχουν και εκείνοι, που τελευταία στιγμή δεν εμφανίζονται στο προγραμματισμένο ραντεβού για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταργούνται εμβολιαστικές γραμμές, που άνοιξαν στον Βόλο και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, αφού τα προγραμματισμένα ραντεβού σε ορισμένες δομές είναι μειωμένα ακόμη και κατά 70%.

Τα νεότερα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα, που καταγράφονται οι εμβολιασμοί και αποτυπώνονται στον διαδραστικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στον νομό.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 51,79% του γενικού πληθυσμού στη Μαγνησία, ενώ την πρώτη δόση έχει κάνει πάνω από το 55,5%.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, για να αποτραπεί τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% των ηλικιών από 12 μέχρι 59, ενώ στους άνω των 60 το ποσοστό εμβολιασμού θα πρέπει να υπερβαίνει το 90%.

Το μετέωρο βήμα του… εμβολιασμού στα Κέντρα Υγείας

Η δραματική επιβράδυνση στον ρυθμό, με τον οποίο προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα οι πολίτες για να τους χορηγηθούν εμβόλια κατά του covid-19, όπως είναι εμφανές στα στοιχεία που παραθέτει το emvolio.gov.gr, άρχισε να καταγράφεται από τα τέλη Ιουλίου. Ολοι περίμεναν ότι με την επιστροφή των αδειούχων η κατάσταση θα διαφοροποιούταν.

Σε λίγες μέρες τελειώνει ο Σεπτέμβριος και αντί να βελτιωθεί η εικόνα, χειροτερεύει. Οι γιατροί πλέον στα εμβολιαστικά κέντρα στη Μαγνησία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παραθέτει στοιχεία ανά εμβολιαστικό κέντρο στη Μαγνησία, που αποτυπώνεται η «βουτιά» στους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα,

*Στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου λειτουργούν εννέα εμβολιαστικές γραμμές για όλα τα εμβόλια, από τους 750 έως 800 εμβολιασμούς που πραγματοποιούνταν ημερησίως, τα ραντεβού πλέον δεν ξεπερνούν τα 350.

*Στο πρώην ΙΚΑ Βόλου (νυν Κέντρο Υγείας Βόλου) από τους 400 εμβολιασμούς, που γίνονταν ημερησίως στις δύο εμβολιαστικές γραμμές που διαθέτει η δομή, σήμερα γίνονται μόνο 110. Η δεύτερη εμβολιαστική γραμμή ουσιαστικά έχει απενεργοποιηθεί.

*Στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου λειτουργούσαν πέντε εμβολιαστικές γραμμές, από τους 450 εμβολιασμούς ημερησίως πλέον πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 70, ενώ υπάρχουν μέρες που οι εμβολιασμοί μετά βίας ξεπερνούν τους 10.

*Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, που ήταν το πρώτο που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στη Μαγνησία πραγματοποιούνταν 200 «τσιμπήματα» ημερησίως. Τις τελευταίες εβδομάδες οι εμβολιασμοί ημερησίως δεν ξεπερνούν τους 30. Από τις τρεις εμβολιαστικές γραμμές λειτουργεί μόνο η μία.

*Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς πραγματοποιούνται κυρίως μόνο εμβολιασμοί με AstraΖeneca με τη μείωση να υπολογίζεται στο 30%.

*Στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου επίσης η καθίζηση είναι σοβαρή. Από τους 200 εμβολιασμούς, που γίνονταν καθημερινά, τα «τσιμπήματα» πλέον δεν ξεπερνούν τα 30 την ημέρα.

*Ανάλογη είναι η εικόνα και στις Β. Σποράδες. Η μείωση των εμβολιασμών υπολογίζεται στο 40% σε σχέση με την περίοδο πριν τον Ιούλιο.

Η σύγκριση με τις επιδόσεις, που υπήρχαν πριν τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, προκαλεί εφιάλτες στους επιστήμονες, που ζητούν επειγόντως να επιτευχθεί τείχος ανοσίας τουλάχιστον στο 80% για να αποφευχθεί νέο κύμα πίεσης στο σύστημα υγείας, τις κλινικές και τις ΜΕΘ, όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.

«Το 2020 δεν είχαμε εμβόλια και η κατάσταση ήταν εφιαλτική. Σίγουρα φέτος τα πράγματα θα είναι πιο ήπια. Εχουμε αναπτύξει ένα τείχος ανοσίας. Δεν είναι μεν το επιθυμητό, βρισκόμαστε δε σε καλύτερη κατάσταση. Εκτιμώ ότι τώρα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις νεότερες ηλικίες. Στα νέα παιδιά, που κυκλοφορούν περισσότερο και ανά πάσα στιγμή είναι ευάλωτα στον κορονοϊό και στις μεταλλάξεις», επισημαίνει ο Γιάννης Κόκορης, εντατικολόγος, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων και της Επιτροπής Εμβολιασμών στο Αχιλλοπούλειο.

Ιωάννης Κόκορης

Εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις νεότερες ηλικίες, στα νέα παιδιά, που κυκλοφορούν περισσότερο και ανά πάσα στιγμή είναι ευάλωτα στον κορονοϊό και στις μεταλλάξεις

Πότε θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας

Σχετικά με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Κόκορης εξηγεί ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε στο 60% – 70% στους εμβολιασμούς στις ηλικίες 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.

Αν στις ηλικίες 20 – 39 φτάσουμε σε 60% – 70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας» εκτίμησε.

Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε σε 60% – 70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κόκορης απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς τα κρούσματα και στη Μαγνησία αυξάνονται και ο εμβολιασμός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

«Οσοι περισσότεροι συντοπίτες μας εμβολιαστούν, τόσο καλύτερο χειμώνα θα έχουμε», επαναλαμβάνει.

«Πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πειστούν οι π0λίτες να εμβολιαστούν. Είναι καθοριστικό να επικεντρωθεί το βάρος κυρίως στους αναποφάσιστους και εκείνους που θέλουν να πειστούν για να περάσουν το κατώφλι ενός εμβολιαστικού κέντρου» , προσθέτει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας επίσης ότι «κανείς δεν έχει πλέον το δικαίωμα να λέει ότι δεν γνωρίζει και δεν ξέρει πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου