Η συγκρατημένη αισιοδοξία και οι αστερίσκοι  

η-συγκρατημένη-αισιοδοξία-και-οι-αστε-402220

Μπορεί το εμβόλιο να αποτελεί ασπίδα, δεν είναι, όμως, πανάκεια. Οσο δεν λήγει ο συναγερμός, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, μέχρι να επιστρέψουμε ολοκληρωτικά στην κανονικότητα

Της Βάσως Κυριαζή,

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο μεταβατικό στάδιο αναφορικά με την πανδημία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το επιβεβαιώνουν όλα τα επιστημονικά στοιχεία.

Η πορεία της πανδημίας θυμίζει ασανσέρ. Τα κρούσματα παραμένουν άνω των 2.000 και όπως δείχνει η καθημερινή επιδημιολογική επιτήρηση αρκεί μία αβλεψία προκειμένου να υπάρξει «ανάφλεξη».

Μπορεί σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών ο φετινός χειμώνας να προμηνύεται καλύτερος από πέρυσι, όμως δεν τελειώσαμε ακόμη με τον κορονοϊό.

Τις κρίσιμες επόμενες εβδομάδες το μέτωπο της πανδημίας σκιαγράφησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, διατυπώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική εξέλιξη, η οποία αναπτερώνει τις ελπίδες για έναν καλύτερο χειμώνα, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέπει εφησυχασμό.

Η σαφής σταθεροποίηση με τάσεις αξιόλογης ύφεσης που παρατηρείται είναι εύθραυστη. Κι αυτό γιατί η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και το αυξημένο testing που έχει τεθεί ως προϋπόθεση, όπως αναμενόταν έχει ήδη εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων, τουλάχιστον σε παιδιά και εφήβους.

Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν την αξία αφενός της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης του σχολικού περιβάλλοντος για την ομαλή συνέχιση της διά ζώσης εκπαίδευσης, αφετέρου την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενο νέας έξαρσης.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν άλλωστε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό.

Επιπροσθέτως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της αλλαγής του καιρού.

Η πρόβλεψη συνδυαστικά με το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» επικρατεί πλέον σε ποσοστό 99% στην επικράτεια δείχνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών που παρουσιάζουν ήδη μια σχετικά επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων τοπικών ή και οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο σε τοπικό επίπεδο είναι αυτονόητο να επισημανθεί ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Πέρυσι τέτοια εποχή πληρώσαμε ακριβά τη χαλάρωση. Μπορεί το εμβόλιο να αποτελεί ασπίδα, δεν είναι όμως πανάκεια. Οσο δεν λήγει ο συναγερμός, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, μέχρι να επιστρέψουμε ολοκληρωτικά στην κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου