ΤΟΠΙΚΑ

 Δυναμική μοτοπορεία από τους διανομείς  

δυναμική-μοτοπορεία-από-τους-διανομ-409328

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι διανομείς και ντελιβεράδες της efood στον Βόλο στην πανελλαδική κινητοποίηση, που είχαν προκηρύξει τα σωματεία του κλάδου ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές συμβάσεων από την εταιρεία.

Λίγο πριν τη 1 μετά το μεσημέρι χθες οι εργαζόμενοι διανομείς με ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και μηχανάκια, με κεντρικό σύνθημα «Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους», ξεκίνησαν από την πλατεία Ελευθερίας και με μοτοπορεία και διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με κορναρίσματα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν από τις μαζικότερες του κλάδου, ενώ την ίδια ώρα κηρύχτηκε 4ωρη στάση εργασίας.

Παρόντες περίπου 100 ντελιβεράδες, για τους περισσότερους από τους οποίους είναι η κύρια δουλειά, έδειξαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με την πλήρη υποστήριξη του κόσμου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, πλημμύρισαν τους δρόμους του Βόλου, ενώ η πλατεία Ελευθερίας «κοκκίνισε» από τις χαρακτηριστικές στολές που φορούν οι εργαζόμενοι της efood.

«Oι τελευταίες εξελίξεις επιτάσσουν την ανάγκη της κινητοποίησης, για να στείλουμε το μήνυμα πως δεν είμαστε αριθμοί, αλλά άνθρωποι», επισήμανε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των διανομέων Απόστολος Στύλλας.

Οπως ανέφερε ο κ. Στύλλας, μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι της efood απαιτούν την ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων των 115 συναδέλφων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της εταιρείας efood, παύση εργασίας σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι πρόκειται για μια κινητοποίηση καθαρά επαγγελματική, δεν είναι, όπως είπε, ούτε κομματική, ούτε συνδικαλιστική, με στόχο να αποκατασταθεί η καλή συνεργασία που υπήρχε μέχρι τώρα με την εταιρεία.

«Οι διανομείς της εταιρείας έχουμε προσπαθήσει να διαφυλάξουμε την εικόνα της. Οι κινήσεις που έγιναν, ήταν μέσω του ψηφιακού ακτιβισμού από κόσμο που δεν είναι εργαζόμενος στην εταιρεία, απλά αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και έσπευσαν να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο» συνέχισε ο κ. Στύλλας, προσθέτοντας πως οι ίδιοι είναι τυπικοί και σωστοί στη δουλειά τους και βέβαια δεν θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην εταιρεία, αλλά να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι έντονες αντιδράσεις και οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν η «απάντηση» στην πρόθεση της εταιρείας efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων διανομέων. Αρχικά έγινε γνωστό πως η εταιρεία έστειλε μήνυμα στους διανομείς, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία, αλλά εργαζόμενοι ως freelancer, χωρίς να τους δίνει εναλλακτική επιλογή και τους καλούσε να απαντήσουν άμεσα.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι: «Αδιαπραγμάτευτη στάση μας είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας» και ότι αποδοκιμάζει την επικοινωνία με τους διανομείς.

Ωστόσο πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους στο διαδίκτυο και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμπεριφορά της εταιρείας σε «ντελιβεράδες» που χτυπούν το κουδούνι ακόμα και σε άσχημες καιρικές συνθήκες, υπό τον κίνδυνο σοβαρού τροχαίου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν παρόντες 24 ώρες το 24ωρο.

Παρά τη δεύτερη ανακοίνωση της εταιρείας για λάθος διατύπωση, η αξιολόγησή της από το κοινό καταβαραθρώθηκε από το άριστα 4,8 στο 1 σε λίγες ώρες, ενώ σε τοπικό επίπεδο επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την efood μιλούν για μείωση του τζίρου τους κατά 30% από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι πρακτικές της εταιρείας.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας ήταν η μαζικότερη για τον κλάδο

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου