Η ακρίβεια δεν αναχαιτίζεται με λόγια, αλλά με μέτρα

η-ακρίβεια-δεν-αναχαιτίζεται-με-λόγια-426933

Της Βάσως Κυριαζή

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η καρδιά της Ελλάδας τέτοιες μέρες χτυπά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η ελληνική κοινωνία έχει στραμμένο το βλέμμα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Μπορεί η πορεία της πανδημίας να μονοπωλεί, εξίσου όμως «καίνε» τον κόσμο η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και την ενέργεια.

Το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς ήδη έχει ακριβύνει. Με τον πληθωρισμό να τραβά την ανηφόρα είναι λογικό και επόμενο οι πολίτες να περιμένουν με αγωνία τα αντισταθμιστικά οφέλη για την τσέπη τους.

Η ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού των νοικοκυριών αυτή τη στιγμή θα ήταν ό,τι χειρότερο, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, που επικρατούν λόγω της πανδημίας.

Με τον κίνδυνο γενικευμένου κύματος ανατιμήσεων να είναι προ των πυλών, είναι αναμενόμενο ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για να στηρίζονται τα νοικοκυριά.

Εκτός από τα βασικά αγαθά, ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που θα μπορούσε να βάλει σε νέα… μέγγενη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είναι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη να ληφθούν και να υλοποιηθούν μέτρα άμεσα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, στηρίζοντας τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών και, κυρίως, τους πιο αδύναμους, αποτελεί υποχρέωση για την κυβέρνηση.

Σε χρονική συγκυρία που το Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα της επανεκκίνησης και της βεβαιότητας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι περίοδος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, είναι αυτονόητο ότι μόνο με πακέτο φοροελαφρύνσεων και κινήτρων μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο χειμώνας δεν θα μετατραπεί σε Γολγοθά κυρίως για τους μη έχοντες και κατέχοντες.

Καλές οι υποδείξεις του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη να ενημερώνονται οι πολίτες από το e – katanalotis, αλλά ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν αποτελεί «όπλο» για την ανάσχεση της ακρίβειας.

Αυτό που περιμένουν η Ελληνίδα νοικοκυρά, ο εργαζόμενος, ο άνεργος και ο συνταξιούχους είναι η κυβέρνηση να κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατά η τάση αλλαγής των τιμών αφενός, αφετέρου να προχωρήσει στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, για να υπάρξει αντίβαρο… στη λαίλαπα, που φαίνεται να έρχεται με τις ανατιμήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου