ΤΟΠΙΚΑ

Στον δρόμο της υποχρεωτικότητας ~ Αντίστροφη μέτρηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στο ΕΣΥ

στον-δρόμο-της-υποχρεωτικότητας-αντί-495298

Οι αρνητές, η ανησυχία για κενά, οι δυσκολίες αναπλήρωσης μέσω συμβάσεων στο Αχιλλοπούλειο – Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να εξαιρεθούν

Το Αχιλλοπούλειο έχει ήδη αρχίσει, τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να προετοιμάζονται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού του ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ηδη με εντολή του υπουργείου Υγείας η 5η ΥΠΕ σε συνεργασία με τη διοίκηση στο Αχιλλοπούλειο καταρτίζουν λίστες με εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Από τους 250 ανεμβολίαστους στο Αχιλλοπούλειο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει «σκληρός πυρήνας» περίπου 100 υγειονομικών, που έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά σε όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λπ.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, έως την 1η Σεπτεμβρίου το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Αν δεν γίνει υπάρχει σειρά από μέτρα, που θα ληφθεί από τη διοίκηση.

Σχεδιασμός για εμβολιασμό ανά τμήματα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο εμβολιασμός θα γίνεται ανά τμήμα και κλινική ενώ ήδη, όπως τονίζουν πηγές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, άρχισε και η παράλληλη καταγραφή των αποθεμάτων εμβολίων που θα απαιτηθούν.

Οι οδηγίες μάλιστα που έχουν δοθεί είναι πως ο εμβολιασμός θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. Κατά πάσα πιθανότητα σειρά θα πραγματοποιηθεί με βάση τα τμήματα και όχι με ραντεβού, καθώς ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Ο σχεδιασμός είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ποιοι θα εξαιρεθούν

Σε ό,τι αφορά σε εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για λόγους υγείας ή άλλα ζητήματα, στην 5η ΥΠΕ έχει συσταθεί υγειονομική επιτροπή με γιατρούς που αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των αιτημάτων των εργαζομένων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν, ενώ και οι αποφάσεις θα βγαίνουν σε χρόνο εξπρές σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν.

Η επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς. Εκείνοι θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας.

Πάντως σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η κατηγορία των νοσημάτων θα είναι περιορισμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες αλλεργίες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ μόνο τη μία δόση θα μπορούν να κάνουν όσοι νόσησαν.

Θα προκύψουν κενά

Προς το παρόν δεν έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά του νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλει την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.

Τα συνδικαλιστικά όργανα γιατρών και εργαζομένων έχουν διαμηνύσει ότι διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα, περιμένουν όμως ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων η κυβέρνηση ενδεχομένως να δώσει παράταση… στην εφαρμογή του μέτρου.

Ανεπίσημες συζητήσεις ωστόσο με δικηγορικά γραφεία των Αθηνών έχουν γίνει, όπως λένε οι ίδιες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Σε συνεννόηση με την ΠΟΕΔΗΝ εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγών. Σε περίπτωση όμως που αυτό συμβεί θα μεσολαβήσει χρόνος μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις, ενώ η διοίκηση θα πρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου να εφαρμόσει τον νόμο.

Ως εκ τούτου προς το παρόν παραμένει άγνωστο πως θα αντιδράσουν πρακτικά οι εργαζόμενοι.

Αυτό που πάντως θεωρείται βέβαιο είναι ότι σε μία απαιτητική συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε, με την πανδημία να συνεχίζει ακάθεκτη και τις μεταλλάξεις να «σαρώνουν», μία ενδεχόμενη άρνηση όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί θα προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο νόμος προβλέπει ότι, εάν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν πεισθούν να εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου, ακολούθως θα πρέπει να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουν πίσω τους ένα κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί ακόμη και από fast track τρίμηνες συμβάσεις εμβολιασμένων, όπως ακούγεται στους διαδρόμους του Αχιλλοπούλειου.

«Κάποιοι που ήταν επιφυλακτικοί έως σήμερα ή φοβόντουσαν, θα εμβολιασθούν. Ομως η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι οι υγειονομικοί που λένε ότι επειδή τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν θα κάνουν το εμβόλιο, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Ν. Χαυτούρας.

Ο κ. Χαυτούρας αναγνωρίζει ότι «ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για όλους μας», σπεύδει όμως να επισημάνει ότι υπήρξαν καθυστερήσεις από πλευράς της Πολιτείας και κενό ενημέρωσης. «Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει στρατηγικό σχέδιο για να πείσει με επιχειρήματα τους πολίτες για το καλό των εμβολιασμών, κάτι που δεν έγινε», σχολιάζει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στο ΕΣΥ ο πρόεδρος είναι κάθετος: «Η επιβολή δεν είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο». Εκτιμά ότι μόνο με συνεχή, εμπεριστατωμένη, επιστημονική και έγκαιρη ενημέρωση από τους ειδικούς, οι πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος μπορούν να πειστούν για το όφελος των εμβολιασμών.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος. «Εμείς λέμε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πειθώ. Θεωρούμε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι λάθος της κυβέρνησης και μπορεί ακόμα και να «φρενάρει» το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι αρνητές και χρησιμοποιούν ως επιχείρημά τους το γεγονός ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που γνωρίζουν από φάρμακα, εμβολιάζονται με το ζόρι», αναφέρει.

Ακόμη ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει επίσης ότι οι σχετικές διατάξεις «δεν θα σταθούν στα δικαστήρια». Οπως επισημαίνει, η απόφαση για υποχρεωτικότητα θα πρέπει να αιτιολογηθεί πειστικά. «Το 90% των υγειονομικών είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει νοσήσει. Υπάρχουν υγειονομικοί που νόσησαν πριν από εννέα μήνες και έχουν ακόμα πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Μήπως θα έπρεπε να δούμε τη θέσπιση των τεστ αντισωμάτων σε όσους έχουν νοσήσει;».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει επίσης ότι εάν εφαρμοστεί η διάταξη και το υπουργείο «στείλει σπίτι τούς ανεμβολίαστους», θα υπάρξει πρόβλημα στα νοσοκομεία και δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί αυτό το προσωπικό, αφού, όπως σημειώνει, ήδη οι λίστες των επικουρικών έχουν εξαντληθεί και δεν θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον, καθώς ουδείς θα θελήσει να εργαστεί σε νοσοκομείο με τρίμηνη σύμβαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου