ΤΟΠΙΚΑ

Σφυροκόπημα της Δέλτα στη Μαγνησία ~ Συναγερμός στις τοπικές υγειονομικές αρχές

σφυροκόπημα-της-δέλτα-στη-μαγνησία-συ-497878

34 κρούσματα ινδικής μετάλλαξης σε μία εβδομάδα – 21 νέα αντίστοιχα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, που χτυπά κυρίως τους ανεμβολίαστους, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και προκαλεί βαριά συμπτωματολογία στους νοσούντες από κορονοϊό, άρχισε και στον νομό Μαγνησίας.

Αυτό που φοβόνταν οι γιατροί ότι θα συμβεί τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, προκύπτει πολύ νωρίτερα, διότι το τείχος ανοσίας από τον κορονοϊό αργεί ακόμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ στο 15νθήμερο από 05/07/2021 έως 18/07/2021 στη Μαγνησία το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 κατέγραψε 34 κρούσματα ινδικής μετάλλαξης. Τα 33 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και το ένα στις Β. Σποράδες, χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιο από τα τρία νησιά.

Η μετάλλαξη Δέλτα, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πλέον μεταδοτική, είναι και η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η διασπορά που προκαλεί είναι μεγάλη

Χθες στη Μαγνησία ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα, το 1 εκ των οποίων εντοπίζεται στις Βόρειες Σποράδες.

Την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί παρουσιάζουν σημαντική κάμψη. Δεν κλείνονται ραντεβού με τον ίδιο ρυθμό.

«Η δυναμικότητα του συστήματος είναι περισσότερη, μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους 1.000 εμβολιασμούς την ημέρα, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των νέων ραντεβού μειώνεται. Οι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν τους 650 ημερησίως», τόνισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ι. Ντόκος, διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στον νομό με εννέα εμβολιαστικές γραμμές.

Χαμηλά η εμβολιαστική ανοσία

Η εμβολιαστική ανοσία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας κρατιέται ακόμη χαμηλά. Μόλις στο 43,46% έχει ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ την πρώτη δόση έχει κάνει ποσοστό 49,11%, σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.

Η φυσική ανοσία ύστερα από νόσηση υπολογίζεται σε περίπου 10% στη Μαγνησία.

Την ίδια ώρα παραμένουν ανεμβολίαστοι περισσότεροι από 2 στους 10 άνω των 60 ετών, ηλικιακές κατηγορίες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη βαριά νόσηση.

Για να χτιστεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του πληθυσμού, δηλαδή το 83% των ενηλίκων, τόνισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο Χαράλαμπος Μάνδρος.

«Τώρα έχουμε 43,46% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 55% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία», συνέχισε και εξήγησε ότι αν φτάσουμε το 73%-75% εμβολιασμένων «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και θα έχουμε ένα καλό φθινόπωρο και έναν καλύτερο χειμώνα».

Αν όμως δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί ο κ. Μάνδρος εκτιμά ότι το τέταρτο κύμα θα ενταθεί.

Στο «πράσινο» η Αλόννησος

Χθες πάντως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, το νησί της Αλοννήσου αλλάζει χρώμα και γίνεται από «κίτρινο», «πράσινο», καθώς δεν καταγράφεται επιδημιολογική επιβάρυνση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου